داروهاسلامتی

مصرف زیاد داروهای مسکن چه عوارضی دارد؟

برخی افراد عادت دارند برای تسکین هر درد از مُسکن استفاده کنند و اما به گفته کارشناسان حوزه سلامت مصرف زیاد داروهای مسکن باعث بروز آسیب های سلامتی در بین افراد خواهد شد.به نقل از اسپرتان، در طول ۱۰ سال گذشته، تجویز انواع مُسکن ها همچون گاباپنتینوئیدها مانند گاباپنتین، پریگبیلین و مخدرها برای کنترل دردهای مزمن نظیر میگرن، نوروپاتی دیابتی و کمردردهای مزمن افزایش یافته است.

مصرف زیاد داروهای مسکن

یافته ها نشان می دهد افراد مصرف کننده داروهای حاوی مخدر و داروهای کاردیومتابولیک در مقایسه با افرادی که فقط داروهای کاردیومتابولیک مصرف می کردند، ۹۵ درصد بیشتر در معرضچاقی، ۸۲ درصد دارای اندازه دور کمر بیشتر و ۶۳ درصد بیشتر دارای فشارخون بالا هستند.

به گفته محققان، این داروهای مرتبط با دردهای مزمن باید برای کوتاه مدت تجویز شوند تا عواقب جدی آن برای سلامت محدود شود.

صوفی کاسیدی، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه نیوکاسل انگلستان، در این باره می گوید: «ما در مطالعات خود دریافتیم در بیمارانی که داروهای حاوی مخدر مصرف می کنند چاقی و بدخوابیشیوع بیشتری دارد.»

داروهای مخدر همچون یک آرام بخش عمل کرده که موجب تحرک کمتر بیماران شده و ذائقه آنها تغییر کرده و تمایل شان به مصرف مواد خوراکی حاوی قند و شیرینی افزایش می یابد.

این داروها همچنین خرناس کشیدن و اختلات خواب را تشدید کرده و موجب بروز مشکلاتی مرتبط با فشارخون بالا نیز می شوند.

شما هم با مصرف زیاد داروهای مسکن در خطر هستید

معمولاً اگر به کسی بگوییم این دارو را نباید بدون مشورت پزشک مصرف کنی، حتماً می‌گوید «سال‌ها از این دارو استفاده کرده‌ام و مشکلی ندارم!»

متاسفانه خیلی از ما عادت کرده‌ایم به همین شیوه، خود درمانی کنیم و منتظر هیچ مشکلی هم نباشیم. اما متخصصان و پزشکان اعتقاد دارند همه افراد در معرض خطر هستند و نباید به بهانه این‌که بیماری خاصی ندارند، هر دارویی را خودسرانه مصرف کنند.

 

دکتر فروتن نیز ضمن بیان این‌که همه بیماران در معرض خطر عوارض گوارشی ناشی از مصرف این داروها قرار دارند، خاطرنشان می‌کند:

با توجه به این‌که احتمال بروز عوارض گوارشی میان برخی افراد و در شرایطی خاص بیشتر از سایرین است، در این مواقع باید توجه بیشتری داشته باشید؛ افرادی که سن زیادی دارند و کسانی که به سایر بیماری‌ها مبتلا هستند، حتماً باید با در نظر گرفتن عوارض ناشی از مصرف این داروها تحت نظر پزشک اقدام به استفاده از آنها کنند.

 

علاوه بر این، مصرف همزمان مسکن‌ها با داروهای دیگر مانند داروهای ضدانعقادی، همچنین دوز بالای مسکن‌ها و مصرف همزمان چند مسکن با هم نیز می‌تواند احتمال روبه‌رو شدن با عوارض را افزایش دهد.

 

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با تاکید بر این‌که در چنین شرایطی ممکن است فرد با خونریزی دستگاه گوارش روبه‌رو شود، می‌گوید:

با توجه به این مشکلات لازم است در مورد مصرف این داروها دقت خاصی داشته باشید، به عنوان مثال مصرف یک مسکن غیراستروئیدی مانند دیکلوفناک همراه با آسپیرین می‌تواند احتمال بروز عوارض گوارشی مانند خونریزی را افزایش دهد. بنابراین این داروها حتماً باید با داروهای کاهنده اسید معده مانند امپرازول استفاده شوند که البته این کار نیز باید زیر نظر پزشک معالج و با توجه به شرایط فرد صورت گیرد.

آسپیرین‌های پوشش‌دار،  عارضه دارند یا نه؟

آیا استفاده از آسپیرین‌های پوشش‌دار با عوارض کمتری برای مصرف زیاد داروهای مسکن همراه است؟ اگر این سوال برای شما هم پیش آمده، دکتر فروتن در پاسختان می‌گوید:

این نوع آسپیرین‌ به دلیل این‌که پوشش‌دار است، عوارض معده‌ای کمتری ایجاد می‌کند، ولی در بعضی از مطالعات مشخص شده، اثرات دارویی مفید آسپیرین‌های غیرپوشش‌دار بیشتر از انواع پوشش‌دار آن است.

 

وی با اشاره به این‌که عوارض گوارشی آسپیرین‌های پوشش‌دار کمتر است، توضیح می‌دهد:

این مساله به این معنا نیست که این داروها بی‌عارضه‌ است، بلکه فقط عوارض آنها در معده کمتر ایجاد می‌شود. در واقع چون پوشش این داروها در قسمت‌های پایین‌تر دستگاه گوارش از جمله روده باز می‌شود، ممکن است در روده باریک یا سایر قسمت‌ها عوارضی ایجاد کند، بنابراین استفاده از این داروها هم در موارد خاص و با تجویز پزشک باید انجام پذیرد.

منبع: یک دکتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا