بیماری کولیت روده و یا کولیت اولسراتیو مربوط به رودهی بزرگ بوده که شخص بیمار را دچار مشکلات ناگواری خواهد کرد. در این مقاله به چیستی این بیماری، عوامل به وجود آورنده، علائم کلیت روده، روش تشخیص و راههای درمان آن میپردازیم.
تعریف کولیت روده :
این بیماری موجب التهاب و ایجاد زخم در دیواره رودهی بزرگ میشود و معمولا بر کولون سیگموئید(بخش پایینی رودهی بزرگ ) و راستروده (رکتوم) اثر میگذارد، و قادر است کل رودهی بزرگ را نیز تحت تاثیر قرار بدهد. بهطور کلی هرچه قسمت بیشتری از روده تحتتأثیر این بیماری قرار بگیرد، علائم آن شدیدتر می شود. این بیماری سن مشخصی ندارد، اما بیشتر افرادی که به آن دچار میشوند، تا قبل از سن ۳۰ سالگی بیماریشان مشخص میشود.
عوامل بیماری کولیت روده :
عوامل این بیماری هنوز کاملا مشخص نیست اما متخصصان در بسیاری از موارد به عوامل زیر اشاره می کنند.
واکنش بیشازحد سیستم ایمنی به باکتریهای طبیعی در دستگاه گوارش
سابقه ی خانوادگی
علائم کولیت روده :
در و گرفتگی شکم
اسهال به دفعات
خونریزی راستروده (رکتوم )
تب
کم شدن اشتها
درد مفصل
مشکلات چشم
بیماری کبد
در بیشت افراد، این علائم دائمی نیستند . بعضی از افراد ممکن است ماهها یا حتی سالها هیچ علامتی نداشته باشند. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری همیشه این علائم را دارند.
روش تشخیص کولیت اولسراتیو :
ابتدا پزشک درمورد علائم شما سؤالاتی می پرسد، سپس شمارا معاینهی کرده و چندین آزمایش تجویز میکند. این آزمایشها ممکن است برای شک به سایر بیماریهایی که علائم مشابهی دارند، باشد. بیماری هایی مانند : کرون،سندروم روده تحریک پذیر و دیورتیکولیت
این آزمایش ها شامل موارد زیر هستند:
کولونوسکوپی
آزمایش خون
آزمایش مدفوع
در کولونوسکوپی پزشک از وسیله ای باریک که در سر آن یک منبع نور قرار گرفته است، برای معاینه و بررسی داخل رودهی بزرگ شما استفاده میکند. همچنین پزشک میتواند در حین انجام کولونوسکوپی، در صورت نیاز از دیوارهی رودهی بزرگ نمونهبرداری کند.آزمایش خون وجود عفونت یا التهاب را نشان می دهد و آزمایش مدفوع وجود خون، عفونت یا گلبولهای سفید خون را در مدفوع بررسی میکند.
روش درمان :
این بیماری روی هر فرد به گونه ای بروز می کند روی هرکس بهطور متفاوتی اثر میگذارد. پزشکتان به شما کمک خواهد کرد، درمانهایی پیدا کنید که علائمتان را کاهش میدهد و از وخیمترشدن آنها جلوگیری میکند.
در صورتی که علائم شما خفیف باشند، به احتمال زیاد با استفاده از داروهای بدون نسخهی اسهال (مثل ایمیدیوم) مشکل برطرف می شود. البته استفاده از این دارو هم به مشورت پزشک نیاز دارد.
در بیشتر موارد داروهایی مانند آمینوسالیسیلاتها، داروهای استروئیدی لازم است یا داروهایی که پاسخ ایمنی بدن را ککم می کند. این داروها باعث قطع یا کاهش علائم می شود.
در برخی از بیماران بعد از گذشت مدتی مشخص می شود که مواد غذایی خاصی، علائمشان را بدتر میکند. اگر شما هم متوجهی چنین جریانی شدید، بهتر است از مصرف آن اجتناب کنید، اما برای داشتن وزنی مناسب و حفظ قوای بدنیتان حتما یک رژیم غذایی سالم و متنوع داشته باشید.
در صورتی که علائم شدیدی دارید و داروهای فوق کمکی به شما نمیکنند، شاید لازم باشد برای برداشتن رودهی بزرگتان، عمل جراحی انجام دهید. برداشتن رودهی بزرگ میتواند کولیت اولسراتیو را درمان و از سرطان روده بزرگ نیز جلوگیری کند.
اگر بهخاطر کلیت روده تحت فشار هستید، سعی کنید از حمایت اعضای خانواده، دوستان یا یک مشاور بهره مند شوید. صحبت کردن با سایر بیماران نیز به شما کمک خواهد کرد.
منبع : webmd