کاهش وزن نتیجه تداوم در میزان سوزاندن کالری نسبت به دریافت آن است. معمولا شما لاغر نمی شود، بخاطر اینکه پرخوری میکنید یا فعالیتهای فیزیکی کافی انجام نمیدهید. در بعضی موارد، شرایط جسمانی دلیل عدم کاهش وزن و لاغر نشدن شخص می باشد. پزشک شما میتواند کمک کند تا روش موثری برای شرایطی که شما در آن هستید پیدا کند. در این مقاله با عمده ترین و شایع ترین دلایل لاغر نشدن آشنا میشوید.
دلایل لاغر نشدن و عدم کاهش وزن
معمولا دلایل لاغر نشدن، عدم کاهش وزن و ناتوانی در کاهش وزن مربوط به یکی از مسائل زیر است.
غذاخوردن در زمان سیری
ممکن است شما در واکنش به احساس خستگی، کسل بودن، استرس و اضطراب و فشار روحی و هیجانی، ناراحتی و افسردگی و یا خشم غذا بخورید. اصولا افراد زیادی در واکنش به هیجانات، بجای تفکر و کنترل احساسات، میل به غذا دارند و با غذا خوردن خود را آرام میکنند. در چنین شرایطی شخص معمولا متوجه پرخوری غیر ارادی خود نمیشود.
اگر شما برای غذا خوردن کمتر از بیست دقیقه زمان بگذارید، مغز شما نمیتواند به درستی پیام سیری را پردازش کند. همچنین از دلایل لاغر نشدن مصرف بدون فکر و غیر ارادی اسنک و تنقلات است. مثلا پای تلویزیون و بازی کامپیوتری، جستجو در اینترنت یا به هنگام مطالعه. در هرصورت اگر شما هنگامی که گرسنه نیستید غذا میخورید پس توقع لاغر شدن نداشته باشید.
دریافت کالری بیش از حد نیاز
از دلایل لاغر نشدن نوشیدن مایعات و نوشیدنی های با کالری بالا در طی روز است. این کار کالری دریافتی شما را به شدت افزایش میدهد. اگر شما به میزان و حجم کالری دریافتی در هر وعده غذایی توجه نکنید، براحتی پر خوری خواهید کرد. غذاهای تهیه شده در رستوران و فست فودها اغلب بسیار بیشتر از آنچه انتظار دارد کالری دارند. اگر شما دقیقا به میزان کالری که دریافت میکنید توجه نداشته باشد نمیتوانید وزن کم کنید.
حذف صبحانه و میان وعده
یکی از دلایل لاغر نشدن حذف صبحانه و میان وعده ها است. صبحانه نه تنها انرژی شما را برای طول روز تهیه میکند بلکه شما از از گرسنه شدن مداوم و بهانه گیری برای غذا و احساس گرسنگی کردن از صبح تا عصر نجات میدهد. همچنین متابولیسم بدن شما را تسریع میبخشد.
صبحانه و میان وعده ها در طول روز به شما کمک میکنند تا احساس گرسنگی مفرط نداشته باشید. در نتیجه از پرخوری شما در طول شبانه روز جلوگیری میشود. اگر شما تا زمان نهار یا شام به خودتان گرسنگی بدهید به طور حتم هنگام وعده غذایی، حجم بیشتری خواهید خورد.
ترک تمرینات ایروبیک، کاردیو و چربی سوزی
تمرینات ایروبیک یک راه اصلی برای سوزاندن کالری ها برای کاهش وزن است. بزرگسالان سالم و تندرست حداقل نیم ساعت در روز به طور متوسط به ورزش ایروبیک می پردازند.
شاید شما فکر میکنید که همینکه بدن شما برای فعالیت های اساسی خود در طول روز کالری می سوزاند کافیست. اگر شما کالری های اضافه خود را با تمرینات کاردیو و ایروبیک یا تمرینات چربی سوزی نسوزاند شما لاغر نخواهید شد. مخصوصا توجه داشته باشد که بدن شما خود را با دریافت کالری کمتر وفق میدهد.
نداشتن ماهیچه
یکی از دلایل لاغر نشدن عدم تلاش برای ماهیچه سازی با تمرینات قدرتی با وزنه و مصرف پروتئین کافی است. ماهیچه ها بطور موثری نسبت به چربی، کالری بیشتری می سوزانند. در حین اینکه شما با کم خوردن و با افزایش تمرینات ایروبیک وزن کم میکنید کاهش وزن شما کند میشود، زیرا در وزن های پایین تر شما نیاز به کالری کمتری برای فعالیت های بدنتان دارید.
شما میتوانید کاهش وزن خود را با حذف دویست کالری در روز شروع کنید. اما تا زمانی که کالری دریافتی شما در روز از ۱۲۰۰ تا کمتر نشود، با افزودن تمرینات مقاومتی برای ماهیچه سازی و دریافت پروتئین کافی کاهش وزن شما موفقیت آمیز خواهد بود.
حفظ مایعات توسط بدن
گاهی بدن شما آب را در خود نگه میدارد بنابر وزن آب به وزن شما اضافه می شود که به آن ادما (edema) گفته میشود. علت این مشکل میزان زیاد نمک در رژیم غذایی است. همچنین برخی داروها یا بیماری ها و نارسایی کبد و کلیه، نارسایی و مشکلات قلبی آسیب به سیستم لنفاوی بدن، مشکلات عروقی و دوره ماهانه یا قاعدگی، حاملگی یا موردی که منشا ان عدم توازن هورمونی در بدن است میباشد.
تیروئید کم کار
کم کاری تیروئید موجب مقاومت در برابر کاهش وزن شده و افزایش را به همراه خواهد داشت. معمولا کم کاری تیروئید در افراد بین سنین ۴۰ تا ۵۰ سالگی دیده میشود. از نشانه های آن مشکلات پوست و مو، خستگی شدید، قاعدگی نامنظم، درد مفاصل، ضعف ماهیچه و حساسیت به سرما است.
عدم توازن هورمونها
هورمون هایی که مسئول کنترل وزن هستند اگر توازن خارج شوند، شما نمیتوانید وزن کم کنید. از جمله مواردی که سطح هورمون بدن شما را به هم میریزد ابتلا به بیماری، مصرف داروهای خاص، حاملگی و افزایش سن است. همچنین قاعدگی نامنظم، مشکلات پوست و مو ، جوش، بی حوصلگی و افزایش وزن دور از انتظار، از نشانه های عدم توازن هورمون در بدن هستند.
غذاهای ناسازگار با سیستم گوارش
گاهی بدن شما با غذاهایی دریافتی شما سازگار نیست. این واکنش دستگاه گوارش الزاما آلرژی یا حساسیت غذایی نیست اما میتواند موجب نفخ، تجمع مایعات در بدن، تاثیر بر دستگاه گوارش بدن و سطح انرژی شما شود. بی توجهی به حساسیت های غذایی نه تنها موجب عدم کاهش وزن میشود بلکه سلامتی انسان را به خطر می اندازد.
مصرف داروهای خاص، مخدرها یا الکل
افزایش وزن یا ناتوانی در کاهش وزن، از عوارض برخی داروها و مکملها است. از جمله عوارض دیگر افزایش اشتها و عدم توازن سطح هورمون است. استروئید، برخی داروهای ضد افسردگی و ضد بارداری در عدم کاهش وزن موثر هستند. مصرف بیش از حد الکل نیز موجب افزایش وزن میشود.