سرماخوردگی کودکان
سرماخوردگی معمولا ناشی از ویروس (میکروب) است که بینی، گلو و سینوس را آلوده می کند. سرماخوردگی بیشتر در زمستان و پائیز رخ می دهد، زمانی که افراد در محیط بسته و در تماس نزدیک با یکدیگر قرار دارند.سرماخوردگی کودکان نیز همین گونه است.
سرماخوردگی چگونه گسترش می یابد؟
سرماخوردگی کودکان می تواند از خواهر و برادر، والدین، سایر اعضای خانواده، همکلاسی ها یا همبازی های کودک منتقل شود.
میکروب ها معمولا به یکی از سه روش زیر گسترش می یابند:
-تماس مستقیم – مانند بوسیدن، لمس کردن یا نگه داشتن دست – با یک فرد آلوده.
اگر شما حامل ویروس باشید در بینی، دهان، چشم و دستهای خود میکروب را خواهید داشت. با دست زدن به افراد دیگر، می توانید ویروس را منتقل کنید.
-تماس غیرمستقیم به معنای دست زدن به چیزی است – یک اسباب بازی، دستگیره یا لباس استفاده شده – که توسط یک فرد آلوده لمس شده است و در حال حاضر بر روی آن میکروب قرار دارد. برخی از میکروب ها، از جمله آنهایی که باعث سرماخوردگی و اسهال می شوند، می توانند برای چندین ساعت در سطوح باقی بمانند.
-برخی از میکروب ها از طریق هوا پخش می شوند، زمانی که فرد سرفه یا عطسه می کند. قطرات سرفه یا عطسه می توانند به بینی یا دهان دیگران برسند.
چگونه می توانم بدانم فرزند من سرماخورده است یا خیر؟
نشانه های سرماخوردگی کودکان عبارتند از:
-آبریزش بینی و عطسه کردن،
-سرفه
-سردرد
-گلو درد خفیف
-از دست دادن اشتها،
-خستگی و بی حالی
-تب خفیف.
ویروس آنفلوآنزا باعث تب، سرفه و بدن درد می شود. آنفولانزا سریعتر از یک سرماخوردگی منتقل می شود و افراد هنگام ابتلا به آنفولانزا احساس بدتری نسبت به سرماخوردگی دارند. کودکان مبتلا به سرماخوردگی معمولا انرژی دارند تا بازی کنند و روال روزانه زندگی خود را حفظ کنند. اما کودکان مبتلا به آنفولانزا معمولا در رختخواب هستند.
چه وقت باید با دکتر تماس بگیرم؟
نوزادانی که کمتر از ۳ ماه سن دارند ممکن است برایشان دشوار باشد که از طریق بینی پر نفس بکشند و ممکن است دچار مشکلات تغذیه ای شوند.
در صورت داشتن علائم زیر باید نوزاد خود را پیش پزشک یا اورژانس بیمارستان ببرید:
- به سختی نفس می کشد.
- چیزی نمی خورد یا استفراغ می کند.
- دارای تب (۳۸/۵ درجه سانتیگراد یا بالاتر) است.
برخی از ویروس های تنفسی که موجب سرماخوردگی کودکان با سن بالاتر و بزرگسالان می شوند ممکن است در نوزادان و کودکان نوپا سبب بیماری های جدی تر شوند. این بیماری ها عبارتند از کراپ (خفگی، تنفس پر سر و صدا، سرفه، لرز)، سینه پهلو، برونشیت (خس خس، مشکل در تنفس) یا چشم درد، گلودرد و تورم غده تیروئید. کودکان با این علائم باید توسط یک پزشک ویزیت شوند.
اگر احتمال می دهید که سرماخوردگی به مشکلات جدی تر ختم می شود، کودکان در تمام سنین را باید یک دکتر ویزیت کند.
اگر متوجه علائم زیر در فرزند خود شدید، با پزشک خود تماس بگیرید:
-به سرعت در حال نفس کشیدن است یا به نظر می رسد برای نفس کشیدن سخت تلاش می کند،
-دارای لب های آبی است
-سرفه های بسیار بدی دارد که موجب بند آمدن نفسش یا استفراغ می شود.
-صبح که بیدار می شود یک یا هر دو چشم او با عفونت زرد رنگی بسته شده است
-بسیار خواب آلودتر از حد معمول است، غذا نمی خورد و بازی نمی کند، خیلی بهانه گیری می کند و آرام نمی شود و ترشحات غلیط سبز یا زرد رنگی برای بیش از ۱۰ تا ۱۴ روز از بینی او می آید.
-اگر فرزندتان علائم عفونت گوش میانی( درد گوش) را دارد که می تواند در اثر سرماخوردگی باشد باید کودکتان را پیش پزشک ببرید.
اگر فرزند من سرماخورده باشد چه کار می توانم انجام دهم؟
هیچ درمانی برای سرماخوردگی وجود ندارد. سرماخوردگی معمولا حدود یک هفته طول می کشد، اما می تواند تا ۲ هفته هم ادامه یابد.
تا جایی که ممکن است کودک راحت باشد. مقدار زیادی مایعات و غذاهای کوچک و مغذی به او بدهید.
دمای بدن کودک خود را بررسی کنید. برای کاهش درد و یا تب با دمای بالاتر از ۳۸٫۵ درجه سانتیگراد، از استامینوفن استفاده کنید. ایبوپروفن ممکن است برای کودکان بالای ۶ ماه استفاده شود. در صورتی که پزشک شما غیر از این را تجویز کرد مطابق با دوز توصیه شده دارو را به موقع به کودک خود بدهید. در غیر این صورت از استامینوفن هر چهار ساعت دوز مناسب سن کودک را به او بدهید تا زمانی که تب او پایین بیاید.
اگر کودک شما ،کودک نوپایی است که به علت بینی پر با خوردن شیر مادر مشکل دارد، از مکنده های بینی مخصوص نوزادان (در داروخانه ها موجود است) برای پاک کردن مخاط بینی استفاده کنید. اگر مخاط بسیار غلیظ است، از اسپری های بینی استفاده کنید. اسپری به خوبی در حفره های بینی قرار می گیرد و ممکن است بهتر از قطره ها کار کند.
داروهای ضد سرفه و داروهای سرماخوردگی (که نیازی به نسخه پزشک ندارند) را به کودکان زیر ۶ سال ندهید، مگر اینکه پزشک شما آنها را تجویز کند، بدون تجویز دارو مصرف نکنید.
چکونه می توانیم از سرماخوردگی جلوگیری کنیم؟
شستن دست ها مهمترین راه برای کاهش پخش سرماخوردگی است.
دست ها را بعد از سرفه، عطسه کردن یا پاک کردن بینی خود بشویید.
دست ها را پس از تماس با کسی که سرماخورده است، بشویید.
دست های خود و دست های کودک خود را پس از پاک کردن بینی کودک خود بشوید.
هنگامی که آب و صابون در دسترس نیست، از دستمال مرطوب دست یا دستمال ضدعفونی کننده دست مبتنی بر الکل استفاده کنید. (دستمال مرطوب را از دسترس کودک خود دور نگه دارید، زیرا ممکن است در صورت بلعیدن مضر باشد).
در صورت امکان، نوزادانی که کمتر از ۳ ماه دارند دور از افراد دارای سرماخوردگی باشند.
به کودکان خود آموزش دهید هنگام عطسه یا سرفه جلوی دهان و بینی خود را با دستمال یا دست بپوشانند.
منبع: caringforkids