درمان بیماری هاسلامتی

بیست راه کار عالی برای بهبود آفت دهان و جلوگیری از ایجاد مجدد آن

آفت‌های کوچک دهان معمولاً بعد از یک یا دوهفته به‌صورت خودبه‌خود درمان می‌شوند. اما در همین مدت هم آفت دهان دردناک بوده و آزاردهنده هستند. در ادامه روش‌های طبیعی و خانگی برای کاهش درد و بهبود سریع‌تر آن آورده‌ایم.

آفت دهان

۱. یخ.

روش مصرف : تکه‌های کوچک یخ را دردهان گذاشته و بمکید.

یخ  باعث کاهش سوزش و التهاب زخم می‌شود. سردی آن، جریان خون‌رسانی به آفت دهان را کاهش می‌دهد؛ درنتیجه درد و تورم آفت هم کمتر می‌شود.

۲. در خوردن خوراکی‌ها دقت کنید.

برخی غذاهای سفت و خشک، غذاهای تند  و مواد غذایی اسیدی که موجب التهاب بیشتر می‌شود ، نخورید. این مواد غذایی در آفت دهانی را شدت می‌بخشد.

۳. مکمل‌های ویتامین ب

روش مصرف: به‌اندازه ۱میلی‌گرم ویتامین B۱۲ دو بار در روز به مدت ۶ماه مصرف شود. از طرفی، مصرف مکمل‌های گروه ویتامین B؛ ۳۰۰میلی‌گرم ویتامین B۱؛ ۲۰میلی‌گرم ویتامین B۲؛ ۱۵۰میلی‌گرم ویتامین B۶ نیز به‌خصوص در افرادی که با کمبود ویتامین (B۱) مواجه هستند، می‌تواند کمک‌کننده باشد؛ زیرا کمبود این ویتامین با خطر افزایش ابتلا به آفت دهان مرتبط است.

با توجه به مطالعات مصرف مکمل ویتامین B۱۲ به‌صورت زیرزبانی از بازگشت مجدد آفت دهانی جلوگیری می‌کند.

۴. آهن

افرادی که کمبود آهن دارند ممکن است دچار آفت دهان شوند. این افراد با مصرف آهن زیر نظر پزشک می‌توانند از این مشکل رهایی یابند.

۵.ماست

مصرف ماست نیز می‌تواند در بهبود آفت مؤثر باشد. چراکه پروبیوتیک های درون ماست موجب می‌شود که دردهان تنها باکتری‌های مجاز باقی بمانند.

۶. شیرین‌بیان

روش مصرف : مقدار نصف قاشق چای‌خوری عصاره‌ی شیرین‌بیان را با یک‌چهارم لیوان آب گرم مخلوط کرده و ۴ مرتبه در روز دهانتان را با این دهان‌شویه بشویید. خوردن تعداد یکتا دو عدد قرص شیرین‌بیان در روز، موجب کاهش درد می‌شود. از چای کیسه‌ای شیرین‌بیان که در بازار موجود است، استفاده کنید. یک چای کیسه‌ای شیرین‌بیان را ۱۰ دقیقه روی آفت دهان قرار دهید.

۷.سرکه سیب

روش مصرف: سرکه‌ی سیب و آب گرم را باهم مخلوط‌کنید و از آن به‌عنوان یک دهان‌شویه‌ی روزانه برای از بین رفتن آفت دهان بهره‌مند شوید.

۸. آب‌اکسیژنه

آب‌اکسیژنه و آب را باهم مخلوط‌کنید و به‌وسیله‌ی یک گوش پاک‌کن این محلول را روی آفت دهان بزنید، بسیار مفید است. یک‌چهارم فنجان آب‌اکسیژنه، یک‌چهارم فنجان آب، ۱قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین و نمک را باهم مخلوط‌کنید، دهان‌شویه‌ی حاصل برای بهبود آفت دهان مفید خواهد بود. تا یک‌ ساعت بعد از مصرف غذایی نخورید.

۹. چای

چای سیاه برای تسکین آفت دهان بسیار مفید است. اگر دچار آفت دهان شدید می‌توانید چای کیسه‌ای را مستقیم روی آن بگذارید و یا با چای سرد دهانتان را شست‌وشو دهید.

۱۰. مواد غذایی بدون گلوتن

در برخی از افراد گلوتن می‌تواند موجب ایجاد آفت دهان شود. مصرف مواد غذایی فاقد گلوتن می‌تواند سیستم دفاعی بدن‌ این افراد را در برابر بروز آفت دهان تقویت کند.

۱۱. زینک یا روی

کمبود روی می‌تواند با آفت‌ دهان مرتبط باشد. بنابراین مصرف مکمل روی می‌تواند مشکل را حل کند. اما باید یادتان باشد؛ مصرف طولانی‌مدت قرص زینک باید حتماً تحت نظر پزشک باشد.

۱۲. از مصرف سدیم لاریل سولفات خودداری کنید

برخی از خمیردندان‌ها و دهان‌شویه‌های حاوی سدیم لاریل سولفات هستند. این مواد باعث ایجاد آفت دهان می‌شوند. این ماده اثراتی بر لایه‌های اساسی غشاء داخلی دهان دارد که موجب شیوع مجدد آفت دهان در فرد مبتلا می‌شود.

۱۳. جوش‌شیرین

یک قاشق چای‌خوری جوش‌شیرین را با نصف لیوان آب گرم مخلوط‌کنید و دهانتان را با این محلول بشویید.

جوش‌شیرین ماده‌ای قلیایی است و موجب خنثی شدن اسیدهایی می‌شود که باعث ایجاد درد و سوزش در هنگام آفت دهان هستند. جوش‌شیرین موجب بهبود آفت دهان می‌شود چراکه باکتری‌ها را از بین می‌برد.

۱۴. آلوئه ورا

ماده‌ی ژله‌ای داخل برگ‌های آلوورا، موجب تسکین درد و بهبود زخم‌ها می‌شود.

روش مصرف:  با یک گوش پاک‌کن آفت دهان و محیط اطراف آن را خشک‌کنید، سپس برگ آلوورا را برش داده و ژل آلوورا را مستقیماً روی آفت دهان بگذارید و هرچند بار که لازم است این کار را تکرار کنید.

۱۵.  منیزیم هیدروکسید  یا شیر منیزیم

منیزیم هیدروکسید  محلولی شیری‌رنگ، ملین و آنتی‌اسید است با مقداری از این محلول دهانتان را شست‌وشو دهید، در این محلول خواص آنتی‌اکسیدانی منگنزموجب خنثی شدن اسیدهای دهان  می‌شود. حتی می‌توانید این ماده را مستقیم توسط یک گوش پاک‌کن ۳تا ۴ بار در روز روی آفت دهان بمالید. همچنین می‌توانید این محلول را با دیفن هیدرامین مخلوط کرده و استفاده کنید.

۱۶. مریم‌گلی

این گیاه آنتی باکتریال است و التهاب را کم می‌کند. دو قاشق چای‌خوری از این گیاه را به‌صورت خشک در یک فنجان آب‌جواش خیس کنید و بگذارید سرد شود. از این محلول می‌توانید به‌عنوان دهان‌شویه ۲تا ۳ بار در روز استفاده کنید.

۱۷. آنتی‌اسیدها

مصرف قرص‌ها‌یی جویدنی مانند پپتو‌بیسمول، تامس و رولایدزمی تواند کمک‌کننده باشد. حتی می‌توانید از این داروها به‌صورت مستقیم نیز استفاده کنید. البته حواستان باشد که حتماً زیر نظر پزشک باشید.

۱۸. آب‌نمک

یکی از بهترین و اثربخش‌ترین روش‌های درمان آبسه و آفت و سایر مشکلات دهانی استفاده از محلول آب‌نمک است. ۳۰ ثانیه این محلول را دردهان نگه‌داشته و سپس خارج کنید.

۱۹. ویتامینE

کپسول ویتامین E را بازکرده و مایع داخل آن را روی آفت دهان بگذارید. این مواد پوششی روی آفت به وجود آورده و مانع از گسترش عفونت می‌شود.

۲۰. سایر ویتامین‌ها

محققان اعتقاددارند که برای مثال لسیین که یک اسید‌آمینه است، برای درمان آفت دهان مؤثر هست.  یعنی اگر روزانه ۳ بار و هر بار ۵۰۰ میلی‌گرم لسیین مصرف کنید، دردتان بهبود می‌یابد و صدالبته مصرف این ماده باید با تجویز پزشک باشد. از سویی دیگر، ویتامین C هم یکی از آن مکمل‌هایی است که ممکن است درترمیم غشاء مخاطی دهان مؤثر باشد. چون مصرف مواد خوراکی و مخصوصاً میوه‌های حاوی این ویتامین، در بسیاری افراد آفت دهان را بهبود می‌دهد، بهتر است از مکمل این ویتامین استفاده کرد. پس با مشاوره‌ی پزشک، ۳بار در روز ۱۰۰۰میلی‌گرم مکمل ویتامین C مصرف کنید.

 چه وقت به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر آفت دهان با علائمی مانند تب، اسهال، سردرد یا بثورات پوستی همراه باشد یا حس کردید زخم‌های ناشی از آفت غیرمعمولی و بزرگ هستند و بیشتر از دو هفته طول کشیده و به‌طور کامل خوب نشده است یا زیاد دچار آفت دهان می‌شوید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.. مراجعه به دندان‌پزشک نیز در برخی از مواقع راهگشا است.

منبع: draxe

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا