آیا دستونی عضلات را از کار می اندازد؟ دیستونی نوعی بیماری اعصاب است که می تواند بسیار دردناک باشد و موجب پیچ و تاب خوردن عضلات شود. بیماری معمولا در یک عضله یا گروهی از عضلات شروع می شود، اما می تواند گسترش یابد. این اختلال ناشی از عملکرد غیرطبیعی در قسمتی از مغز است.
دیستونی به سه دسته مختلف تقسیم می شود:
- – دیستونی کانونی در یک گروه عضلانی قرار دارد
- – دیستونی سه گانه بر دو یا چند ناحیه بدن متصل است
- – دیستونی متمرکز بر هر دو پاها و حداقل یک قسمت دیگر بدن تاثیر می گذارد
دیستونی کانونی می تواند بر روی عضلات اطراف گردن (دیستونی گردن رحم یا تورتیکولیس)، چشمان شما (بلیفارو اسپاسم)، طناب های صوتی (اسپاسمودیسم) یا فک، زبان یا دهان (دیستونی اروماندیبولار) تاثیر بگذارد. گرفتگی در هنگام نوشتن، که بر عضلات بازو تاثیر می گذارد، نوعی دیستونی است. اگرفرد به دیستونی قبل از سن ۲۰ سالگی مبتلا شود، احتمال دارد این بیماری از یک گروه از عضلات به دیگری یا به کل بدن شما گسترش یابد.
علت بروز بیماری دستونی چیست
بیماری به خودی خود کاملا ناشناخته است. اما این بیماری می تواند توسط بیماری های ژنتیکی مثل پارکینسون و انواع اختلالات مغزی به وجود آید.
دانشمندان تحقیقاتی را برای تعیین علل ریشه ای دیستونی انجام می دهند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به دیستونی معمولا در فعالیت مغز کنترل عضلات و حرکات فعالیت غیر طبیعی دارند. با این حال مشخص نیست که آیا این فعالیت غیر طبیعی ناشی از دیستونی است یا به علت آن ارتباط دارد.
تحقیقاتی در مورد سلول های عصبی درگیر در حرکت انجام شده است. یک مجموعه از سلول های عصبی، فعالیت عضلات درگیر در یک حرکت خاص را افزایش می دهند، در حالی که یک مجموعه دیگر فعالیت آن عضلات را در مقابل حرکت کاهش می دهند. شواهد نشان می دهد که در دیستونی، مجموعه ای از سلول های عصبی که قصد کاهش فعالیت ماهیچه های مخالف حرکت را دارند، به درستی عمل نمی کند. این اختلال ممکن است منجر به انقباض عضلات بیش از حد در ارتباط با دیستونی باشد.
درمان بیماری
چند نوع درمان اصلی برای این بیماری وجود دارد که از جمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد.
درمان شامل موارد زیر است:
- – فیزیوتراپی
- – داروهای آنتی کولینرژیک
- – آرامبخش عضلانی
- – داروهای موثر بر دوپامین
- – توکسین بوتولینوم
در موارد شدید ، جراحی مغز معمولا تسکین دهنده است. نکات نهایی و اقدامات مورد نیاز تحت نظر دکتر مغز و اعصاب باید دنبال شود.
علایم بیماری
در بسیاری از موارد هنگام خواب حرکات یا کم می شوند یا از بین می روند و برعکس با استرس و اضطراب معمولاً حرکات چرخشی و پیچشی دیستونی ها افزایش می یابند و مشکلات جدی را ایجاد می کنند.
از آنجا که این بیماری همه بدن اعم از اندامها، صورت، گردن و ستون مهرهها را درگیر می کند، امکان دارد فرد شکل های عجیب و غریبی پیدا کند و هنگام راه رفتن دچار مشکل شود.
ابتدا بیشتر روی پنجه یا روی لبه خارجی پا راه می روند. زمانی که میخواهند متنی را بنویسند، انگشتانشان باز می شود و بالاخره عوارض خود را به صورت لرزش های پراکنده و اختلالات عضله نشان می دهند.
به تدریج این علایم افزایش می یابد به طوری که در کودکان مبتلا، وضعیت غیر طبیعی گردن، نخاع کمری، تغییر در قوس کمر، انجام شکلک های غیرارادی توسط دهان و حرکات غیر قابل کنترل زبان که باعث بروز اختلالات گفتاری و بلعی می شود، مشاهده خواهد شد.
منبع: Webmd