سندروم مثانه دردناک چیست؟ علل و علائم سندرم مثانه دردناک کدامند؟ از چه داروهایی برای درمان سندروم مثانه دردناک استفاده کنیم؟
در این مجله به پرسش های بالا پاسخ خواهیم داد.
سندروم مثانه دردناک که به عنوان سیستیت بینابینی شناخته میشود یک بیماری مزمن است که باعث درد مثانه و درد لگن میشود. درد ناشی از سندروم مثانه دردناک میتواند خفیف تا شدید باشد و معمولا در محدوده سنی 30 تا 40 سالگی به وجود می آید و زنان را بیشتر از مردان تحت تأثیر قرار میدهد. کاهش علائم ناشی از سندروم مثانه دردناک مهم میباشد زیرا در غیر این صورت میتواند تأثیرات منفی در شیوه زندگی , کار , سلامت روان و روابط شما داشته باشد خوشبختانه درمانهایی وجود دارند که میتوانند به کاهش علائم سندرم مثانه دردناک کمک کنند.
علت سندروم مثانه دردناک چیست؟
علت دقیق سندروم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی) مشخص نیست. نظریه های متعددی در رابطه با علت احتمالی این بیماری وجود دارد که عبارتند از:
▪️حمله سیستم ایمنی بدن به مثانه
▪️آسیب به مثانه
▪️به وجود آمدن مشکل در عضلات کف لگن
همچنین عده ای میگویند که سندروم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی) ممکن است نشانه یک بیماری گسترده تر باشد زیرا با فیبرومیالژیا , سندرم خستگی مزمن(CFS) , سندروم روده تحریک پذیر (IBS) و لوپوس ارتباط دارد.
علائم سندروم مثانه دردناک چیست؟
علائم و نشانه های سندرم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی) از فردی به فرد دیگر متفاوت میباشند. اگر در معرض سندروم مثانه دردناک قرار دارید علائم شما ممکن است در طول زمان تغییر کنند. علائم شایع عبارتند از:
- درد بین واژن و مقعد در زنان و یا بین آلت تناسلی و مقعد در مردان( پرینیوم)
- درد مزمن لگن
- نیاز مداوم و فوری به ادرار کردن
- ادرار مکرر (گاهی به 60 بار در روز میرسد)
- درد در طی رابطه جنسی
دقت داشته باشید که درد ناشی از سندروم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی) هنگامی که مثانه شما پُر باشد شدیدتر میشود و در صورت رفتن به توالت و تخلیه مثانه این درد موقتا از بین میرود همچنین ممکن است این درد در هنگام دوره های قاعدگی یا استفاده از موادغذایی خاص بدتر شود.
چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که درد لگن پایدار دارید و متوجه تغییراتی در الگوی ادرار خود شده اید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
چگونه سندروم مثانه دردناک را درمان کنیم؟
متاسفانه در حال حاضر هیچ درمانی برای سندروم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی) وجود ندارد اما روش هایی وجود دارند که میتوانند در کاهش علائم سندروم مثانه دردناک بسیار مفید باشند.
تغییراتی که در سبک زندگی میتوانند به بهبود علائم شما کمک کنند عبارتند از:
استرس را کاهش دهید: تکنیک هایی که باعث کاهش استرس میشوند را فرا گیرید این تکنیک ها عبارتند از یوگا , مدیتیشن و رفتن به طبیعت از غذاها و نوشیدنی های خاص اجتناب کنید: گوجه فرنگی و الکل باعث تشدید علائم سندروم مثانه دردناک میشوند به همین علت مهم است که از مصرف آنها اجتناب کنید.
سیگار نکشید: مواد شیمیایی که در هنگام سیگار کشیدن در هوا منتشر میشوند میتوانند مثانه شما را تحریک کند.
قبل از خواب آب ننوشید: سعی کنید ساعاتی قبل از رفتن به رختخواب آب ننوشید تا برخی از علائم ناشی از سندروم مثانه دردناک در شب کاهش یابند.
لباس های مناسب بپوشید: از لباس های شل استفاده کنید و از پوشیدن لباس هایی که دارای کمربند هستند و یا به شکم فشار وارد میکنند اجتناب کنید.
همچنین قرص ها یا کپسول هایی وجود دارند که میتوانند برای افراد مبتلا به سندرم مثانه دردناک (سیستیت بینابینی) مفید باشند.
▪️داروهای ضد افسردگی مانند پاراستامول و ایبوپروفن
▪️داروهای تزریقی مانند لیگنوکائین (یک بی حس کننده موضعی که مثانه را خالی میکند) و سولفات کندرویتین (داروهایی که ممکن است به بهبود سندرم مثانه دردناک کمک کنند).
علاوه بر موارد بالا پیشنهاد میشود از روش های زیر استفاده کنید:
فیزیوتراپی : ماساژ عضلات کف لگن ممکن است به کاهش هر گونه فشار کمک کند.
آموزش های لازم: آموزش ببینید که چگونه ادرار خود را در مثانه نگه دارید تا زمانی که به توالت برسید.
هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید ممکن است پزشک از شما سوالاتی در رابطه با الگوی ادرارتان و نوع مایعاتی که مینوشید بپرسد.
برای آزمایش بیشتر ممکن است شما به یک متخصص در اختلالات ادراری(اورولوژیست) معرفی شوید که میتوانید سوالات زیر را در رابطه با بیماری خود از او بپرسید:
چه نوع آزمایشاتی باید انجام دهم؟
کدام مواد غذایی باعث تشدید علائم ناشی از سندروم دردناک مثانه میشوند؟
کدام مواد غذایی باعث بهبود علائم ناشی از سندروم دردناک مثانه میشوند؟
کدام داروها به کاهش علائم ناشی از سندروم مثانه دردناک کمک میکنند؟
آیا من نیاز به عمل جراحی دارم؟