پرش پلک یکی از انواع تیک های عصبی به شمار می رود که می تواند روزها و یا فته ها به طول بینجامد. پرش پلک را می توان درمان کرد. با ما با ادامه مطلب همراه باشید.
بلفارواسپاسم یا پرش پلک نوعی حرکت غیر ارادی و عصبی است که با بسیاری از عوامل ناگهان پدیدار می شود و می تواند تا چند روز و یا چند هفته فرد را اذیت کند.
مهمترین علل پرش پلک
– خستگی
– استرس
– کافئین (مثل قهوه)
البته شکل متوسط پرش پلکی می تواند خود به خود از بین برود و آزار چندانی نداشته باشد، اما در شرایطی که حرکت عضلات پلک سریع باشد می تواند زندگی را تحت تاثیر قرار دهد.
در برخی موارد، انقباض پلک مدت طولانی ادامه دارد. برخی افراد، اسپاسم های مکرر در طول روز را تجربه می کنند. علائم می توانند روزها، هفته ها یا حتی ماه ها بعد دوباره برگردند. این حالت می تواند استرس های روحی زیادی ایجاد کند و با زندگی فرد تداخل داشته باشد.
در جدی ترین شکل، انقباض پلک می تواند مزمن شود. این حالت می تواند باعث چشمک زدن مداوم و دوبینی شود. اگر منجر به شرایطی شود که در آن باز نگه داشتن چشم فرد مشکل باشد، می تواند باعث اختلال دید شدید شود
علل ثانویه پرش پلک
– بلفاریت (التهاب پلک)
– خشکی چشم
– حساسیت به نور
– ناخنک چشم
– فلج بل
– دیستونی
– بیماریپارکینسون
– تیک عصبی
انواع مختلف پرش پلک
سه نوع متداول از زنش و انقباض پلک وجود دارد:
۱- زنش پلک جزئی
– خستگی
– استرس
– کمبود خواب
– استفاده از الکل، تنباکو و یا کافئین
این حالت هم چنین می تواند به دلیل تحریک سطح چشم (قرنیه) یا غشاهای پوشاننده پلک (ملتحمه) ایجاد شود. گاهی اوقات علت زنش پلک جزئی ناشناخته باقی می ماند که تقریبا در همه موارد، بی ضرر و بدون درد است.
۲- انقباض پلک (blepharospasm) خوش خیم
انقباض پلک خوش خیم معمولا در اواسط تا اواخر دوران بزرگسالی ایجاد می شود و به تدریج توسعه می یابد. این حالت در زنان دو برابر مردان است.
به طور معمول، انقباض پلک خوش خیم با تحریک بیش از حد چشم یا چشمک زدن مکرر شروع می شود و عوامل زیر می توانند آغازگر آن باشند:
– خستگی
– استرس
– عوامل محرک مانند نور، باد و یاآلودگی هوا
به تدریج که وضعیت بدتر می شود، ممکن است منجر به افزایش حساسیت نسبت به نور، تاری دید و انقباض عضلات صورت شود. در موارد شدید، اسپاسم می تواند آن قدر شدید باشد که پلک را تا چند ساعت بسته نگه دارد.
محققان بر این باورند که این بیماری ممکن است ترکیبی از عوامل محیطی و ژنتیکی باشد. با وجودی که این بیماری معمولا به صورت تصادفی رخ می دهد، گاهی در خانواده ها به صورت ارثی تکرار می شود.
۳- اسپاسم نیمه صورت
اسپاسم نیمه صورت بسیار نادر است و باعث درگیری عضلات دیگری غیر از عضلات پلک می شود. این حالت معمولا شامل عضلات اطراف دهان نیز می شود. بر خلاف انواع دیگر زنش و انقباض پلک، معمولا تنها یک طرف صورت را درگیر می کند.
در اغلب موارد، اسپاسم نیمه صورت ناشی از فشار یک شریان بر روی عصب عضلات صورت می باشد.
چه موقع باید به چشم پزشک مراجعه کرد؟
- انقباض یا اسپاسم اطراف چشم
- اسپاسم صورت که بیشتر از یک هفته طول بکشد
- زنش پلکی که بیش از یک هفته هم چنان ادامه داشته باشد
- انقباضی که به طور کامل پلک شما را ببندد.
- اسپاسم عضلانی که درگیری عضلات دیگر صورت را نیز ایجاد کند
- قرمزی، تورم و یا ترشح از چشم
- افتادگی پلک فوقانی
اگر پزشک شما مشکوک شود که یک اختلال مغزی یا عصبی عامل پریدن پلک شماست، شما را برای علائم رایج دیگر بررسی می کند و یا شما را به یک متخصص مغزواعصاب و یا متخصص دیگر ارجاع می دهد
درمان
در اغلب موارد، زنش پلک جزئی حتی بدون این که شما متوجه شوید از بین می رود.
اگر خشکی چشم باعث سوزش قرنیه یا ملتحمه و تحریک چشم شود، درمان آن با اشک مصنوعی باعث بهبود می شود.
تا کنون، پزشکان درمان موفقی برای انقباض پلک خوش خیم نیافته اند. اما گزینه های مختلفی برای کاهش شدت آن به کار می روند.
شایع ترین این درمان ها استفاده از سم بوتولینوم (که هم چنین به عنوان بوتاکس یا Xeomin شناخته می شود) است. بوتاکس به طور معمول برای بیماران مبتلا به اسپاسم نیمه صورت توصیه می شود. هنگامی که در مقادیر بسیار کم به عضلات چشم تزریق می شود، ممکن است اسپاسم را برای چند ماه کاهش دهد، اما تاثیر آن به تدریج کاهش می یابد و تکرار آن ضروری است.
بیشتر بخوانید:
عواملی که موجب گرفتگی پا در طول شب می شود و راه های پیشگیری از آن
عمل زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی چیست؟
منبع: webmd