شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که سبک زندگی نامناسبی داشته باشید. سبک زندگی تاثیر مستقیمی روی ابتلا به بیماری های مختلف از جمله سرطان دارد. آیا می دانید روش های پیشگیری از سرطان با تغییر سبک زندگی چیست؟
طی تحقیقات علمی جدید نشان داده شده که برای پیشگیری از سرطان باید روش زندگی را تغییر داد. از جمله این تغییرات می توان به موارد زیر اشاره کرد.
-
به هیچ وجه سیگار نکشید
۳۰ درصد از ابتلا به سرطان هایی که در جهان اتفاق می افتد به خاطر سیگار است.
به گفتهی کارشناسان یکی از بهترین راههای کاهش خطر سرطان، اجتناب از توتون و تنباکو است. طبق مطالعه انجام شده سال ۲۰۱۰ در مجلهی اتحادیه پزشکی آمریکا، حتی کاهش روزانه سیگار، از ۲۰ عدد به کمتر از ۱۰ عدد، خطر سرطان ریه افراد سیگاری را ۲۷٪ کاهش میدهد.
به نظر کارشناسان، هر چه کمتر سیگار بکشید زندگی بهتری خواهید داشت. شما میتوانید از موسسات ترک سیگار کمک بگیرید.
-
وزن خود را کنترل کنید
چاقی نه تنها روی رفتارهای حرکتی تاثیر می گذارد، بلکه موجب می شود تا به انواع بیماری های داخلی مبتلا شوید. ۱۰ درصد از کل سرطانی های جهان، به خاطر چاقی به این بیماری دچار شده اند.
بافتهای چاق، پروتئینی تولید میکند که موجب التهاب میشود، سلولهای سرطانی را تقویت میکند و خطر ابتلا به سرطان را بالا میبرد.
علاوه بر این، موسسه آمریکایی تحقیقات سرطان تخمین میزند که سالانه بیش از ۱۲۰۰۰۰مورد از سرطانهای ایالات متحده آمریکا ناشی از اضافه وزن است. دکتر پاتریشیا گانز میگوید که امروزه سبکهای خاص زندگی حفظ وزن طبیعی را دشوارتر از همیشه میسازد. فست فود ارزان هستند و بجای بیرون رفتن از خانه، بیشتر وقت خود را صرف تلویزیون و رایانه میکنیم.
پیشنهاد وی این است که مرتب خود را وزن کنید و اگر عددهای ترازو رو به افزایش بود، اقدامی کنید. ضریب توده بدنی خود را زیر ۲۵ نگه دارید.
-
ورزش کنید
یکی دیگر از روش هایی که می توانید با آن سبک زندگی خود را تغییر دهید، ورزش کردن است. در طول هفته ساعاتی را به ورزش کردن و عرق ریختن اختصاص دهید.
با وجود اینکه انجمن تحقیقات سرطان آمریکا، هر هفته ۱۵۰ دقیقه ورزش در حد متوسط (۷۵ دقیقه فعالیت سخت) را توصیه میکند، تحقیقات نشان میدهد ورزشهای کم و کوتاه نیز میتواند مؤثر باشد.
۳۰ دقیقه فعالیت بدنی در هفته کافیست تا شانس ابتلا به سرطان سینه در زنان ۳۵٪ کاهش یابد. در آمریکا از هر ۸ زن یک نفر به این بیماری مبتلا میشود. دکتر گانز میگوید: فعالیت بدنی در کنار کمک به حفظ وزن طبیعی، التهاب را نیز کاهش میدهد و مانع از پیشرفت سلولهای سرطانی به سمت بدخیمی است.
-
الکل و مشروبات الکلی را قطع کتید
الکل عامل چندین نوع سرطان از جمله دهان، گلو، روده بزرگ و سینه است. علت دقیق آن شناخته نشده است، اما محققان گمان میکنند الکل به بافتهای بدن آسیب میرساند، برای مثال، در روده بزرگ باکتری میتواند الکل را به مقدار زیادی استالدئید (نوعی ماده شیمیایی که در آزمایشگاه حیوانات به عنوان عامل سرطان شناخته شده است) تبدیل کند.
در زنان مصرف لیکور (نوعی مشروب الکلی) میزان استروژن ( نوعی هورمون در بافت سینه) را بالا میبرد و به طور پنهانی خطر سرطان سینه را افزایش میدهد.
-
استفاده از کرم ضد آفتاب برای پیشگیری از سرطان پوست
زنان ۱۸ تا۳۹ سال نسبت به ملانوم (مهلکترین نوع سرطان پوست) آسیب پذیرترند. در چهل سال اخیر سرعت رشد این بیماری به ۸۰۰٪ رسیده است.
برنزه کردن پوست با اشعه ماورای بنفش تاحدی در آن نقش دارد، اما قرار گرفتن مقابل نور مستقیم آفتاب زیان آورتر است. خوشبختانه این خطر با مصرف مقدار کمی ضد آفتاب ساده، کمتر میشود.
طبق پژوهش انجام شده در سال ۲۰۱۰برروی ۱۶۰۰نفر که نتایج آن در مجلهی Clinical Oncology آورده شد، افرادی که روزانه کرم ضدآفتاب استفاده میکنند ۵۰٪ کمتر از کسانی که از آن استفاده نمیکنند به ملانوم مبتلا میشوند. دکتر گانز میگوید: هر روز مقدار کمی کرم ضدافتاب با SPF ۱۵ بزنید.
حتی در زمستان و روزهای ابری از کرم ضد آفتاب استفاده کنید. وی پیشنهاد میکند از ساعت ۱۰صبح تا ۴ بعدازظهر که اشعه ماورای بنفش زیاد است از منزل بیرون نروید، استفاده از کرم ضد آفتاب همانند مسواک زدن باید یک عادت شود.
-
استرس را از خود دور کنید
استرس به تنهای عامل سرطان نیست، اما حرص خوردن زیاد و استرس و اضطراب یکی از اولین ورودی های بیماری سرطان است. برای پیشگیری از سرطان خود را از استرس دور نگه دارید.
حتی اگر ضروری نباشد، این امر موجب افزایش التهاب میشود که میتواند به طور پنهانی جهش سلولهای سرطانی را پدید آورد. خوشبختانه، میتوان با برنامهریزی استرس را کاهش داد. برای مثال، با انجام ورزش یوگا و چک نکردن ایمیلهایتان بعداز ساعت ۷ شب.
دکتر گانز معتقد است کارهایی را انجام دهید تا بدنتان در سالمترین شرایط قرار گیرد و جایی برای رشد سلولهای سرطانی نداشته باشد.
-
وضعیت خودتان را چک کنید
چکاپ گرچه جلوی سرطان را نمیگیرد اما میتواند پزشکان را از علائم هشداردهندهی پیش سرطانی (برای مثال وجود پولیپ در روده بزرگ یا یک خال مشکوک) باخبر سازد.
به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند بعد از ۲۰سالگی، برای پیشگیری از سرطان هر چند وقت یکبار چکاپ کنید. زنان هر سه سال یکبار تا چهل سالگی باید تست سینه انجام دهند و بعد از آن سالی یکبار ماموگرافی انجام دهند (بررسی وآزمایش سینه تا ۲۵٪ خطر سرطان کشنده سینه را کاهش میدهد.)
هر سه سال یکبار جهت پیشگیری از سرطان رحم تست پاپ اسمیر انجام دهید (از سال ۱۹۵۰ تاکنون، مرگ و میر ناشی از سرطان رحم با تست پاپ اسمیر ۷۵٪ کاهش یافته است.)
از ۵۰ سالگی روده بزرگ را چک کنید (اگر پیشینهی خانوادگی این بیماری را دارید زودتر این کار را انجام دهید.) به گفتهی کارشناسان سرطان با تشخیص زود هنگام قابل درمان است.
منبع: یک دکتر