بررسی علل و علائم کم کاری تیروئید
هیپوتیروئید یا کم کاری تیروئید یک بیماری است که در آن بدن به اندازه ی کافی هورمون تیروئید ندارد. از آنجایی که وظیفه ی اصلی هورمون تیروئید تنظیم متابولیسم بدن است، بنابراین افراد مبتلا به این بیماری با مشکل متابولیسم یا سوخت و ساز بدن مواجه هستند. برآوردها متفاوت هستند، اما حدود ۱۰ میلیون نفر در امریکا مبتلا به کم کاری تیروئید هستند. در واقع، ۱۰% از زنان ممکن است کم کاری تیروئید را داشته باشند. هیپوتیروئیدی شایع تر از آن چیزی است که شما فکر می کنید و میلیون ها نفر در حال حاضر هیپوتیروئیدی هستند و نمی دانند.
معمولا چند علت برای هیپوتیروئید وجود دارد. اولین دلیل التهاب غده ی تیروئید است که درصد زیادی از سلول های تیروئید را از بین می برد و دیگر غده ی تیروئید قادر به تولید هورمون کافی نمی باشد. شایع ترین علت نارسایی تیروئید، تیروئید هاشیمیتو است که یک نوع التهابی است که ناشی از سیستم ایمنی بدن بیمار می باشد.
یک علت نادر برای کم کاری غده ی تیروئید وجود دارد و آن این است که به علت وچود مشکل در غده ی هیپوفیز؛ غده ی تیروئید که کاملا عادی است به اندازه ی کافی هورمون تولید نمی کند.
علائم کم کاری تیروئید:
- خستگی
- ضعف
- افزایش وزن
- خشک شدن موها و پوست
- عدم تحمل سرما (فرد نمی تواند مانند بقیه سرمایی که وجود دارد را تحمل کند)
- گرفتگی عضلات و دردهای عضلانی مکرر
- یبوست
- افسردگی
- تحریک پذیری
- از دست دادن حافظه
- چرخه ی قاعدگی غیر طبیعی
- کاهش میل جنسی
هر فرد بیمار ممکن است تعدادی از این علائم را داشته باشد و با توجه به شدت کمبود هورمون تیروئید و طول مدت زمانی که تیروئید کم کار شده است این علائم متفاوت خواهد بود. ممکن است فرد با یکی از این علائم خیلی درگیر باشد و بقیه ی این علائم را نداشته و نشانه های متفاوتی داشته باشد. اگر شما این علائم را دارید بهتر است به پزشک مراجعه کنید. اگر قبلا برای شما تشخیص کم کاری تیروئید داده شده و درمان شده اید و همچنان این علائم را دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
خطرات پنهانی کم کاری تیروئید:
از آنجایی که از بدن انتظار می رود مقدار مشخصی هورمون تیروئید ترشح کند، هیپوفیز هورمون تشدید کننده ی تیروئید (TSH) را در تلاش برای جذب تیروئید بیشتر تولید می کند و اگر این روند ادامه داشته باشد افزایش TSH می تواند باعث بزرگ شدن غده ی تیروئید شده و گواتر به وجود آید.
تشخیص کم کاری تیروئید و درمان آن
کم کاری تیروئید اغلب با یک آزمایش خون ساده تشخیص داده می شود . این بیماری در بسیاری از بیماران با استفاده از یک قرص در طول روز، به راحتی قابل درمان است. انواع مختلف هورمون های تیروئید وجود دارد و یک درمان برای همه جوابگو نیست، ولی با این حال درمان این بیماری به سادگی صورت می پذیرد.
بهتر است در صورت تشخیص کم کاری تیروئید این سوالات را از پزشک خود بپرسید:
علت کم کاری تیروئید من چیست؟
نتایج آزمایش خون من چه چیزی را نشان می دهد؟
به چه مقدار دارو برای کم کاری تیروئید نیاز دارم و عوارض آن چیست؟
آیا من در معرض خطرات مربوط به سلامتی قرار دارم یا نه؟ و ……
منبع: endocrineweb