کولیک نوزاد به گریه ی غیرقابل کنترل نوزادان سالم گفته می شود.
در صورتی که کودک شما زیر ۵ ماه سن دارد و سه روز متوالی به مدت سه ساعت گریه کند و این اتفاق بیش از سه هفته به طول انجامد می گوییم که نوزاد کولیک دارد . کولیک بیماری نیست و در کودک شما هیچ آسیبی در درازمدت ایجاد نمی کند، اما برای بچه ها و والدین آن ها این شرایط بسیار دشوار است .
علائم کولیک نوزاد چیست؟
کولیک اغلب در نوزادانی که ۲ الی ۳ هفته از تولدشان می گذرد ، دیده می شود .
نوزادان معمولا زمانی که نیاز به تعویض پوشک ، غذا خوردن و یا خواب دارند گریه می کنند . گاهی اوقات این گریه به علت ترس از چیزی نیز می باشد . اما کودکی که کولیک دارد اغلب در یک زمان خاصی در روز شروع به گریه کردن می کند . این زمان معمولا هنگام عصر و شب می باشد . شدت گریه در این زمان نیز بیش تر از حالت عادی است و به طور ناگهانی قطع و مجددا آغاز می شود. در برخی موارد نیز ممکن است کودک علائم نفخ معده را نیز داشته باشد زیرا اغلب نوزادان هنگام گریه و فریاد میزان زیادی هوا را به داخل می کشند . از دیگر علائم تشخیص کولیک نوزاد می توان به مشت کردن دست ، کشیدن مکرر پاها و همچنین دفع گاز به طور متوالی اشاره کرد .
کولیک نوزاد چه مدت زمانی به طول می انجامد ؟
خوشبختانه نور امیدی برای این مشکل به چشم می خورد .
اوج شدت این بیماری ۶ هفته می باشد و نهایت بین ۳ الی ۴ ماه بهبود می یابد .
در حدود ۸۰ الی ۹۰ درصد نوزادان پیش از ۴ ماهگی به این مشکل دچار می شوند. درصد باقی مانده از نوزادان ممکن است پس از ۴ ماهگی درگیر این مشکل شوند.
آیا پس از مشاهده ی علائم کولیک باید نوزاد را نزد پزشک ببریم؟
بله ، بهتر است که با پزشک خود در رابطه با گریه های کودک مشورت کنید .
پزشک علت گریه را بررسی خواهد کرد زیرا ممکن است این گریه ها علت هایی مثل مشکلات روده و یا عفونت های ادراری داشته باشد . سپس وضعیت تغذیه و رشد کودک مورد وارسی قرار می گیرد. هم چنین پزشک پس از تشخیص کولیک به شما بهترین راه برای گذراندن این مدت را معرفی خواهد کرد .
آیا حساسیت های غذایی ممکن است علت ایجاد کولیک شود ؟
یکی از مواردی که باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد این است که کودک به پروتئین شیر گاو حساسیت دارد یا خیر . اگر چه این حساسیت منجر به کولیک در نوزاد نمی شود اما ممکن است دل درد هایی در کودک به وجود آورد که نشانه هایی شبیه به کولیک داشته باشد .
در صورتی که نوزاد از شیر مادر تغذیه می کند ، باید ابتدا رژیم غذایی مادر را مورد بررسی قرار داد. زیرا ممکن است کودک به ماده ای که مادر آن را مصرف کرده است حساسیت و آلرژی داشته باشد .
مواد غذایی مختلفی ممکن است سبب حساسیت کودک شود اما عمده ی آن ها : گندم ، شکلات ، میوه ، کافئین ، تخم مرغ و برخی آجیل ها می باشند . در صورتی که کودک شما حساسیت داشته باشد باید با قطع مصرف آن ماده ی غذایی روند بهبود کودک را ارزیابی کرد .
منبع : Babycenter