تخمدانها وظایف مختلفی دارند. اختلال در آنها می تواند برای خانمها مشکل ساز باشد. در ادامه درباره انواع بیماری های تخمدان بحث خواهیم کرد.
انواع بیماری های تخمدان :
اندومتریوما :
- آندومتریوز یکی از بیماری های تخمدان است که می تواند در خارج از رحم رشد کرده و به سایر قسمت ها وارد شود . در صورتی که به درون تخمدان وارد شود به فرم کیست شکلاتی یا اندومتریوما در می آید.
علل :
علت دقیق آندومتریوز مشخص نیست.
علائم:
گرفتگی قاعدگی، خونریزی شدید قاعدگی، مشکلات روده یا ادراری، حالت تهوع، استفراغ، خون با مدفوع، مقاربت دردناک، خستگی، لکه بینی یا خونریزی بین دوره ها.
درمان:
- جراحی در موقعیت های شدید.
- درمان های هورمونی .
کیست زرد هموراژیک :
این کیست که از بیماری های تخمدان است کمتر شایع است، از جسم زرد به وجود می آید. باقیمانده فولیکول بعد از آزاد شدن تخمک از آن به «جسم زرد» تبدیل می شود. قطر این کیست ممکن است به ۶ سانتی متر هم برسد. این کیست هم معمولا یک طرفه بوده و بی علامت است. اگر در این کیست خون جمع شود به آن کیست هموراژیک می گویند. این کیست معمولا بعد از چند ماه خود به خود از بین می رود اما اگر پاره شود ممکن است درد ناگهانی و خونریزی داخلی ایجاد کند.
ویژگی های کیست زرد هموراژیک در سونوگرافی عبارتند از:
- وجود دیواره ی ضخیم و تا حدودی نامنظم
- حضور نوارهای نازک اکوژن، در داخل کیست
کیست درموئید:
کیست درموئید جز بیماری های تخمدان است که ممکن است در آقایان و یا خانمها اتفاق بیفتد. این تومور ها ممکن است حاوی مو ، خون ، چربی ، ناخن ، استخوان ، غضروف، دندان و یا بافت های تیروئیدی باشند. برخی از این کیستها در زمانی که جنین در حال رشد است ایجاد می شوند و به همین دلیل در بدو تولد در بدن فرد بیمار وجود دارند .
- در کیستهای درموئید، معمولا به دلیل حضور 3 لایه بافتهای جنینی، شاهد یک ظاهر کمپلکس میباشیم.
- در ایــن کیســتها، اگــر شــاهد حضــور مناطــق کلســیفیه یــا اجــزای پوســتی نظیـر پوسـت، مـو، دنـدان و… بودیــد، اصلا تعجــب نکنیـد!!
حتمـا ً توجـه کنیـد، در صـورت کشـف یـک کیسـت درموئیـد در تخمـدان یـک طـرف ، حتمـا موظـف بـه بررسـی تخمـدان سـمت مقابـل هـم می باشـید، چـرا کـه کیسـتهای درموئیـد، در حداقـل 15 % مــوارد دو طرفــه می باشــند.
سرطان اپیتلیال تخمدان :
سرطان اپیتلیال تخمدان جز بیماری های تخمدان می باشد که زنان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. خارج از تخمدان ها توسعه می یابد و در نهایت می تواند بر سایر اعضا تاثیر بگذارد.
علل:
سابقه خانوادگی پزشکی سرطان سینه ، سرطان روده بزرگ، سرطان رکتوم یا سرطان رحم .
علائم:
علائم آشکاری وجود ندارد و بیشتر مواقع تا زمانی که در سراسر شکم گسترش می یابد آشکار میشود.
درمان :
- جراحی برای برداشتن رحم.
تومورهای سلول ژرمین تخمدان :
تومورهای سلول زایای تخمدان در میان نوجوانان و زنان جوان رایج است.
علل:
اگرچه علل دقیق شناخته شده برای این بیماری های تخمدان نیست، ممکن است به علت نقایص خاصی که در اندام تناسلی، سیستم عصبی یا دستگاه ادراری رخ می دهد اتفاق بیافتد. ممکن است شرایط ژنتیکی بر روی کروموزوم های جنسی تاثیر بگذارد که منجر به ایجاد این نوع تومورها نیز می شود.
علائم
- درد یا فشار در شکم.
- خونریزی واژینال پس از یائسگی.
درمان:
- جراحی برای حذف تومور، لوله های فالوپ یا تخمدان.
- هیسترکتومی
- شیمی درمانی در صورت وجود تومور سرطانی
- پرتو درمانی برای جلوگیری از رشد سلول ها.
تومورهای پرفیوژن بدخیم تخمدان :
تومور در تخمدان ها تشکیل شده و به تدریج به خارج از تخمدان گسترش می یابد. این بیماری های تخمدان اغلب بر زنان جوانتر تاثیر می گذارد و همچنین مانع از تولید مثل می شود.
علل:
علل بحث برانگیز هستند و ممکن است در زنان باردار و زنان که بارداری را انتخاب نمی کنند، رخ دهد.
علائم:
- درد شکمی یا تورم
- مشکلات روده یا یبوست.
درمان:
با توجه به اندازه تومور، انتخاب حاملگی، گسترش تومور، از بین بردن تخمدان معیوب، شایع ترین درمان است. همچنین هیسترکتومی می تواند یک گزینه باشد.
مترجم یک دکتر
منبع : en.wikipedia.org