سفتریاکسون یکی از دارو هایی است که در درمان عفونت های مختلف تنفسی و یا ادراری مورد مصرف قرار می گیرد. این آمپول به هیچ وجه نباید به غیر از تجوییز پزشک مصرف شود چرا که عوارض خطرناکی به همراه دارد.
آمپول سفتریاکسون از داروهایی است که برای درمان عفونتهایی با منشا باکتریایی توسط پزشک تجویز میشود. در ادامه به معرفی این دارو و عوارض آن خواهیم پرداخ.
موارد مصرف، عوارض و تداخل دارویی سفتریاکسون
عفونتهای خطرناک تنفسی
عفونتهای دستگاه ادراری
عفونتهای استخوان و مفاصل
عفونتهای داخل شکمی
عفونتهای سیستم عصبی مرکزی و پوست
عوارض:واکنشهای آلرژیک مانند کهیر و ضایعات جلدی و علایم حساسیت مفرط شامل شوک آنافیلاکتیک
با چه داروهایی مصرف نشود؟
آمینوگلیکوزیدها، پروبنسید (یکی از داروهای درمان نقرس)
- بزرگسالان: ۱ تا ۲ گرم از دارو از راه تزریق عضلانی یا وریدی، یکبار در روز و یا در دوزهای جداگانه و مساوی دو بار در روز استفاده میشود. حداکثر دوزاژ روزانه سفتریاکسون ۴ گرم است.
- کودکان: دوز کلی روزانه ۵۰ تا ۷۵ میلیگرم بر هر کیلوگرم وزن بدن کودک محاسبه میشود و در دو دوز منقسم هر ۱۲ ساعت مصرف میگردد.
توجه: در بیمارانی که دچار نارسایی کلیه و کبد هستند، حداکثر دوزاژ روزانه سفتریاکسون نباید از ۲ گرم در روز بیشتر شود.
- به دلیل این که سفتراکس از طریق صفرا دفع میشود و میتواند صفرا را غلیظ کند، بهتر است در افرادی که سنگ صفرا دارند، استفاده نشود. ممکن است هنگام مصرف درد در صفرا ایجاد کند.
- این دارو در افرادی که حساسیت شدید به هر یک از انواع پنی سیلینها یا سفالوسپورینها دارند نباید مصرف شود.
- بهتر است سفتریاکسون در بارداری استفاده نشود.
- این دارو در شیر ترشح میشود و بنابراین مصرف سفتریاکسون در دوران شیردهی باید همراه با احتیاط باشد.
- در صورت بروز اسهال در طی مصرف دارو باید به پزشک اطلاع داده شود.
- بعد از تزریق سفتریاکسون هر گونه علامتی که نشان دهنده خونریزی باشد مانند کبودی بدن، خونریزی از بینی، لکه لکه شدن بدن را به پزشک اطلاع دهید.
– برای تهیه محلول تزریقی سفتریاکسون، باید به ازای هر ۲۵۰ میلیگرم از پودر دارو، ۲٫۴ میلیلیتر از حلال مثل آب مقطر، سالین و یا دکستروز ۵ درصد به ویال اضافه کرد. سفتراکس معمولا به صورت عضلانی – یا وریدی تزریق میگردد.