درمان بیماری هاسلامت روان

مدیتیشن و روش های انجام موثر آن برای بهبود بیماری ها

مدیتیشن به معنای رسیدن به آرامش واقعی درونی با تمرکز ذهن در بدن است. با این روش می توان بسیاری از بیماری ها را درمان کرد و یا تسکین بخشید.

مدیتیشن

مدیتیشن نوعی عملکرد است که می توان با استفاده از آن به تمرکز بدنی ذهنی و احساسات رسید. در لغت مدیتیشن به معنای پرهیزگاری و تمرکز است. تکنیک هایی که باعث خالی شدن ذهن از محتویات زندگی گذشته و یا آرزوهای آینده و سموم جسمی است. چرا که ذهن شلوغ و سرگردان، هرگز نمی تواند در مسائل مختلف تمرکز لازم را برای ارتقا توانایی های خود، و اتحاد با دو بعد جسمانی و روحانی، ایجاد نماید.تمرینات مدیتیشن موجب آرامش، سلامتی و طول عمر انسان می گردند.مدیتیشن

مدیتیشن

مدیتیشن از کجا به وجود آمد؟

مدیتیشن و تمرکز ذهنی از سالیان دور در بین مذهب های مختلف انجام می شده است. اما به طور کلی از دهه های ۶۰ و ۷۰ میلادی شروع به رشد کرد. بیشتر از یوگا و هیپنوتیزم به عنوان شاخه های آن استفاده کرده اند. در واقع از مدیتیشن به عنوان عاملی برای آرامش درون استفاده می کردند و می خواستند که در این دنیای پر از استرس با مدیتیشن به آرامش برسند.

انواع مدیتیشن

به طور کلی دو نوع مدیتیشن وجود دارد، مدیتیشن از طریق تمرکز ومدیتیشن از طریق تفکر.

در مدیتیشن تمرکزی فرد ذهن خود را روی یک کلمه، تصویر و یا صدا متمرکز می کند که به آن مدیتیشن مانترا نیز میگویند. اما در مدیتیشن تفکر، ذهن روی حرکات تای چی و یوگا متمرکز می شود. به دنبال تمرکز، نگرانی و اضطراب محو شده احساس آرامش جای آن را می گیرد. این آرامش اثرات فیزیولوژیک مفیدی بر بدن دارد.
در مدیتیشن (TM) شما یک کلمه یا صوت ساده (که مانترا نامیده می شود ) و یا دیدن یک گل زرد یا هرچیز دیگری که بتواند تمرکزی در شما بوجود آورد را در طول زمان مدیتیشن با خود تکرار می کنید تا افکار خود را متمرکز کنید و به حالت آرامش برسید.
مدیتیشن تنفسی, تمرکز بر فرایند دم و بازدم، برای کمک به روشن شدن ذهن می باشد.
مدیتیشن تمرکزی (mindfulness), تمرکز روی زمان حال، قدردانی از افکاری که به سطح می آیند و مشاهده آنها بدون قضاوت است.(مراقبه سرشار ازسکوت اتصال با طبیعت وعدم پیش داوری است)

مدیتیشن چه فوایدی دارد؟

پزشکان مدیتیشن را به عنوان درمان مستقیمی بر فشار خون و بیماری های عصبی می دانند. در بعضی موارد مدیتیشن به منظور یک روش درمانی مکمل در کنار بسیاری از درمانها به بیمار توصیه می گردد. بهر بردن از مدیتیشن برای درمان چیز جدیدی نیست. بهبودی بوسیله این روش از دیر باز در سراسر جهان و در فرهنگهای قدیم وجود داشته و در ادیان مختلف به آن اشاره شده است.

در اصل مدیتیشن در بین تمام اقوام قدیمی به عنوان روشی درمانی مطرح شده است. انجام تمرینات مدیتیشن برای بیشتر افراد بی خطر است.

مراحل مدیتیشن

آسودگی از شکایت های روان تنی

در اولین مرحله از مدیتیشن، اعتقاد حرف نخست را می زند. باید اعتقاد داشته باشید که مدیتیشن می تواند سلامتی را به بدن باز گرداند. در مرحل بعدی بهتر است روی مکان و جایی که هستید تمرکز کنید. این کار می تواند درصد تسریع فرایند را بهبود بخشید و تمرکز شما را بالا ببرد.

می توانید نا اندیشه ای درست آن فضا را فضایی ،کاملاً روحانی و معنوی بسازید. اگر احیاناً قرار ملاقاتی دارید و یا زنگ تلفن یا زنگ ساعت مزاحمتی برای شما فراهم می آورد آن ها را از محل انجام تمرینات خود دور کنید. مهم ترین مرحله برای شروع کار این است که نوآموز زمان خاصی را برای انجام مدیتیشن قبل از شروع تمرین در ذهن خود تعیین کند.

می توانید در ابتدا تمرین زمان ۱۵ دقیقه تا ۳۰ دقیقه را انتخاب و در ذهن خود آنرا چند بار تکرار کند. البته اگر نو آموز علاقه داشت می تواند در مراحل بعدی این زمان را طولانی تر کند. مثلاً زمان آنرا تا یک ساعت نیزافزایش دهد. بایست دقت داشته باشید که با انجام این امور می خواهید فکر و روح خود را تصفیه کنید نه اینکه برای خود تصاویر تخیلی و خرافی بسازد . زیرا نباید این گونه تمرینات، ما را به خرافه بکشاند.گوهر آدمی خداگونه است، بنابراین می باید قدم به قدم بر شادی ها و اندوه های گذرا وتعلقات پوچ غلبه کرد.

مدیتیشن شمارش نفس ها

هدف اصلی مدیتیشن انجام کار در زمان مشخص با تمرکز لازم است. در این حالت می بایست حتما دم و بازدم های خود را شمارش کنید. در این تمرین تلاش این است حتی الامکان و بطور کامل فقط به تنفس خود توجه داشته باشید و در صورت پراکنده شدن افکارتان به آرامی باز به این فعالیت بازگردید.

تا وقتی افکار و ادراک شما آگاهانه باشد به این معنی است که از دستورات اصلی این تمرین منحرف شده اید از اینرو بهتر است شمارش را تا عدد چهار ادامه داده سپس از یک شروع کنید وقتی احساس می کنید به شمارش یا هر چیز دیگر می اندیشید از مسیر اصلی منحرف شده اید سعی کنید به آرامی به شمارش بازگردید اگر احساس کردید که تنفستان تغییر کرده این هم میتواند یک فرار ذهنی باشد .

تصور کنید بسیار آرام و راحت د رکف دریاچه ای با آبی زلال نشسته اید می دانید که حبابهای بزرگ چقدر آرام تاسطح آب بالا می آیند اندیشه احساس و درک خود را چون حبابی در فضای دریا تصور کنید که از این فضا عبور کرده و از آن خارج می شود برای کامل کردن این مرحله از پنج تا هفت یا هشت ثانیه وقت لازم است وقتی فکر یا احساسی در شما پدید می آید در همین مدت بسادگی آنرا می بینید تا وقتی از آب گذشته و از فضای دید شما خارج شود سپس تصور حباب دوم را شروع کنید تا الی آخر.
راحتی خیال

این مرحله زمانی است که شما به اوج مدیتیشن رسیده اید. در این حالت دستان خود را باز نگه دارید و بگذارید که بدن آرام باشد. تمامی تمرکز خود را حفظ کنید و با آرامش تنها به راحتی خیال فکر کنید. در این حالت زمانی که حس کردید بدن شما زیر دستانتان حس می شود به نقطه اوج رسیده اید.

اگر تغییری در حرکات تنفسی خود احساس کردید یا اندیشه شما به اتفاقاتی که در درونتان می گذرد کاملا متمرکز شد فوراً به جای اولیه برگردید اصولا تمام موارد شبیه به مدتیتشن های قبل است با این تفاوت که به جای چشم از انگشتان و بجای شی طبیعی از حرکات منظم جسم خود استفاده می کنید.دو هفته اول را با پانزده دقیقه در هر جلسه آغاز کنید پس از پایان این مدت در صورتی که حس کردید برایتان مناسب نیست آنرا بکلی قطع کرده و در غیر این صورت زمان آن را برای هفته سوم و چهارم به بیست و پنج دقیقه افزایش دهید پس از یک ماه می توانید تصمیم گرفته و در صورت مفید بودن این روش آنرا در برنامه مدیتیشن خود مورد استفاده قرار دهید.
مدتیشن مانترا ( یا ذکر گفتن )

این مدتیشن بیشتر از انواع دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش کلمه عبارت یا جمله ای که مانترا نامیم بصورت ذکر بارها خوانده می شود. مثل مانترای شرقی « اوم » ویا « خدایا کمکم کن » و یا « یا هو » باید توجه داشته باشید در این مرحله نوآموزحتماً باید زیر نظر استاد اینگونه تمرینات را انجام دهد.درغیر این صورت مشکلات فراوانی برای او بوجود خواهد آمد.

حرف آخر

در زمان مدیتیشن باید توجه کنید که این عمل نتیجه عکس نداده و به جای آرامش خیال دچار استرس نشوید. در مدیتیشن اصول دقت و هدف را همیشه به یاد داشته باشید. چرا که اتکا به هدف و اعتقاد به تمرکز حواس می تواند مسیر موفقیت را در رسیدن به اهداف باز کند.

اگر در مدیتیشن دچار خستگی و یا سردرد شدی بدون نگرانی تمرین را قطع کنید و با پزشک خود مشورت کنید. در مواردی نیز وقتی نوآموز به حالت عمیق مدیتیشن می رود ، در آن حالت برخی افراد از خاطرات فراموش شده گذشته خود مثل، آزار و اذیت های دوران کودکی خود آگاه می شوند و پذیرش این خاطرات برایشان بسیار سخت است و از یاد آوری آنها رنج می برند. باید عرض کنم که این مورد اصلاً مهم نیست و شما نباید از این گونه خاطرات فرار کنید چرا که شما هرگزنباید بگزاریدافکار منفی را که در مدت انجام مدیتیشین به ذهن شما می آید را از خود دور کنید، چرا که ما اساساً مدیتیشین می کنیم تا این افکار زائد که سالیان سال در ذهن ما انباشته و پوسیده شده است را خالی کنیم.

 

بیشتر بخوانید:

تاثیر موسیقی بر ذهن ؛ با خواندن این ۴ اثر شگفت زده خواهید شد

اسکیزوفرنی ؛ از علائم تا روش های درمان این عارضه ذهنی

قرص‌های خواب ، عوارض ناشی از آن ها و پیامدهای ناگوار مصرف بی رویه

 

منبع: Webmd

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا