سکته قلب و سکته مغز دو بیماری شایع در میان افراد است. در ادامه ملب علائم سکته قلب و سکته مغزی را بررسی می کنیم تا در مواقع بروز چنین مشکلاتی با آن امادگی لازم را داشته باشید.
سکته قلب و سکته مغزی
فاکتورهای خطرناک زیادی وجود دارند که هم درباره زنان و هم مردان صدق میکند و خطر سکته را افزایش میدهد. که این فاکتورها عبارتند از:
- سابقه سکته در بین اعضای خانواده.
- فشار خون بالا یا کلسترول بالا.
- ابتلا به دیابت.
- استعمال دخانیات.
- بیتحرکی یا اضافه وزن.
اما بیشتر زنان در معرض چنین خطرهایی هستند و میزان سکته در خانم ها بیشتر است. از عوامل زیر می توان به بروز زودتر سکته قلب و مغز اشاره کرد.
- ابتلا به میگرنهایی که تجلی و پیش درآمدهایی مقدم بر خود دارد، آنچه که در زنان بسیار شایع است.
- مصرف انواع خاصی از قرصهای ضدبارداری یا بهرهگیری از هورمون به جای درمان.
- بارداری که موجب فشار خون شده و عملکرد قلب فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
من این نکات را برای متوقف ساختن روشهای کنترل بارداری یا اجتناب از بارداری برایتان ذکر نمیکنم.
علائم سکته قلب و علائم سکته مغزی هر دو شباهت هایی دارند.
این فاکتورها در مقابل فاکتورهای اصلی که در ابتدا ذکر کردم چندان حائز اهمیت به نظر نمیرسد. اما من معتقدم آگاهی از برخی موارد برای کاهش خطر سکته و تشخیص علائم آن در مراحل اولیه برای زنان به طرزی باورنکردنی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
علائم سکته را بشناسیم
شایعترین علائم سکته شامل بروز ناگهانی:
- بیحسی یا ضعف در صورت، دستها یا پاها به ویژه در یک طرف بدن.
- سردرگمی، اختلال در صبحت کردن یا اختلالات درکی.
- اختلال در دید یک چشم یا هردو چشم.
- اخلالات تحرکی، سرگیجه یا عدم تعادل یا هماهنگی.
- سردردهای شدید بدون علت.
- هم زنان و هم مردان ممکن است از این علائم رنج ببرند اما ممکن است زنان علائم دیگری نیز داشته باشند که در مقایسه با علائم ذکر شده کمتر شایع است.
- بیهوشی یا غش.
- ضعف عمومی و نه فقط ضعف در قسمت خاصی از بدن.
- اختلالات تنفسی.
- سردرگمی، بیروحی یا احساس سرگشتگی.
- تغییر ناگهانی در رفتار.
- هذیانگویی.
- احساس پریشانی.
- حالت تهوع یا استفراغ.
- درد ناگهانی در اعضاء بدن.
- حملهی صرعی.
- سکسکه.
این لیست میتواند نگران کننده باشد. با این وجود، آخرین باری که سکسکه کردید را به خاطر دارید؟ نگران نباشید؛ احتمالا ناشی از سکته نبوده است.
نکتهای کلیدی که باید در ذهن خود جای دهید این است که زنگ خطر هنگامی به صدا در میآید که چندین علائم با هم ظاهر شوند. شاید سکسکه به تنهایی نگران کننده نباشد اما اگر با احساس ضعف و تهوع همراه شد، چه چیزی در پی خواهد داشت؟ مورد سکسکه از آن مواردیست که احتمالا به تنهایی دال بر سکته نخواهد بود.
البته هیچ یک از موارد بالا به تنهایی حاکی از سکته نیستند بلکه بروز دو یا چند مورد از آنها با هم دال بر آن است که فرد مستلزم کمک است.
روش های پیشگیری از سکته
ابتدا باید مثل هر بیماری دیگر، عوامل خطرزا و تشدید کننده را از خود دور کنید، دود و مشروبات الکلی به سرعت سکته را تشدید می کند.
خوردن صحیح نه تنها کمک میکند تا اضافه وزن خود را کاهش دهید بلکه کمک میکند تا فشار خون و کلسترول خون را نیز پایین بیاورید. این تغییرات کوچک تاثیرات بزرگی بر سلامت عمومی در پی خواهد داشت و به عبارتی موجب افزایش طول عمر شما میگردد.
دوما باید بدانیم سکته چگونه است. علائمی که از سکته در بالا عنوان نمودم را با خود همراه داشته باشید و موارد دیگری را به آن بیافزائید. به این صورت اطلاعات همواره در دسترس شما خواهد بود. چنانچه تصور میکنید شخصی دچار سکته شده سرعت عمل به خرج دهید:
- صورت: از شخص بخواهید تا لبخند بزند و ببینید که آیا یک طرف از صورتش میافتد یا خیر.
- بازوها: از شخص بخواهید بازوهای خود را بلند کند و ببینید که یک طرف در حال افتادن است یا خیر.
- تکلم: از شخص بخواهید تا عبارتی ساده را تکرار نماید و ببینید که گفتارش هماهنگ است یا عجیب.
- زمان: هر یک از این نشانههای بالا دال بر آن است که شخص دچار سکته شده است. با اورژانس تماس بگیرید. چنانچه فرد متحمل علائم دیگری غیر از این مواردی که در بالا ذکر شد، بود که مشکوک به سکته مینمود باز هم با اورژانس تماس بگیرید. به یاد داشته باشید که زمان از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.