واکسن / فواید واکسیناسیون |واکسن ها در چه سنی تلقیح میشوند؟

یکی از مهم ترین پیشرفت های علم پزشکی در طول تاریخ , کشف واکسن های گوناگون برای پیشگیری از بیماری های مرگ زا است. حتی تا دهه های پیش نیز تعداد زیادی از کودکان و بالغان بیمار , در اثر بیماری هایی که هم‌اینک به نظر می آید کشنده و فلج کننده نیستند جان می باختند., تا اینکه دانشمندان به مرور زمان واکسن های مختلفی را کشف و سبب پیشگیری از بروز بیماری های مختلف عفونی شدند.

سازوکار عمل واکسن چنین است که با تزریق آن , سیستم ایمنی بدن شروع به تولید آنتی بادی علیه ویروس های ضعیف شده می‌کند که این آنتی‌بادی‌ها در صورت حمله احتمالی ویروس های قوی بیماری در آینده , آنها را از بین خواهند برد. ویروس های ضعیف شده موجود در واکسن اثرات کامل بیماری را در بدن ایجاد نمی کنند.

 

واکسن .

واکسن ها از چه موادی تهیه می شوند؟

واکسنها را از میکروب ها( باکتری یا ویروس), سم میکروب‌ها و یا اجساد آنها می سازند و طوری تغییر می‌دهند که در بدن ایجاد بیماری نمی کنند و شبیه به این است که فرد , این بیماری را گرفته و بدنش مقاوم شده و به بیماری مربوطه مبتلا نمی‌شود. مثلا واکسن های سرخک و فلج اطفال (پولیو) را از ویروس های زنده ی ضعیف شده به دست می‌آورند اما واکسنهای دیفتری و کزاز را از سم باکتری و واکسن سیاه سرفه را از لاشه باکتری تهیه می کنند و واکسن سل را از باسیل ضعیف شده استخراج می‌کنند.

 

واکسن ها از چه سنی تلقیح میشوند؟

معمولا از بدو تولد تا آخر عمر می توان از واکسن استفاده کرد.

برای آگاهی بیشتر مردم و اولیای کودکان , بهتر است از جدول واکسیناسیون وزارت بهداشت , آگاهی داشته باشیم تا در امر , وقفه ای ایجاد نشود.

۱/ در بدو تولد : ب.ث.ژ , فلج اطفال , هپاتیت ب

۲/ در دو ماهگی : سه گانه , فلج اطفال , هپاتیت ب

۳/ در چهار ماهگی : سه گانه , فلج اطفال

۴/ در شش ماهگی : سه گانه , فلج اطفال , هپاتیت ب

۵/ در دوازده ماهگی : ام ام آر (یعنی واکسن های سرخک , سرخچه , اوریون)

۶/ در هجده ماهگی: سه گانه , فلج اطفال

۷/ در چهار تا شش سالگی : سه گانه , فلج اطفال , ام ام آر

۸/ در چهارده تا شانزده سالگی : دوگانه ویژه بزرگسالان , تکرار آن هر ۱۰ سال یک مرتبه

نکته: منظور از سه گانه : دیفتری , کزاز , سیاه سرفه( DPT )است.

 

واکسن .

نکات مهم در واکسیناسیون :

✔ در زنان باردار فقط از واکسن کزاز یا توأم (کزاز و دیفتری)تلقیح شود.

✔ عوارض شدید در واکسیناسیون نادر است.

✔ بروز تب و تشنج , اسهال , سرماخوردگی , نارس بودن نوزاد , دلیلی برای تلقیح نکردن واکسن به کودک نیست.

 

عوارض واکسیناسیون:

هر جسم یا ماده خارجی که وارد بدن شود دارای اثرات جانبی خواهد بود و واکسنها نیز از این قاعده مستثنی نیستند و عوارض آنها عبارتند از : تب , التهاب و قرمزی در محل تزریق , تشنج و در موارد بسیار نادر به صورت آنسفالیت و کوما و مرگ بروز می کند.

✔ از آنجایی که در بیماری هایی چون سیاه سرفه و ابله مرغان , مصونیت مادرزادی برای نوزاد ایجاد نمیشود پس نوزاد باید از افراد مشکوک به این دو بیماری اجتناب و دوری کند.

 

در چه مواردی نباید واکسن زد؟

۱/ هنگام حاملگی نباید واکسنهای زنده مثل سرخک , پولیو , ب ث ژ تلقیح شود.

۲/ افراد مبتلا به سرطان و یا بیمارانی که مدت طولانی از کورتن استفاده می کنند.

۳/ در تب شدید بالای ۴۰ درجه سانتیگراد.

۴/ در موارد اورژانس و CCU و ICU و یا افرادی که در سه ماه اخیر از فرآورده‌های خونی استفاده کرده اند.

۵/ افرادی که سابقه تشنج و آنسفالیت (ورم مغز) و یا بیماری عصبی پیش رونده دارند , حتما باید طبق دستور پزشک تلقیح صورت گیرد.

ارسال شده در تاریخ 31 جولای 2018 توسط نرجس ردایی با موضوع داروها , درمان , سلامتی | 878 بازدید

واکسن / فواید واکسیناسیون |واکسن ها در چه سنی تلقیح میشوند؟
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است