هر آنچه باید در رابطه با سرطان پروستات بدانید! علل , علائم و درمان

_ سرطان پروستات چیست؟

_علت چیست؟

_کدام عوامل خطر ابتلا را افزایش میدهند؟

_عوارض جانبی آن چیست؟

_چگونه از آن جلوگیری کنیم؟

_چگونه تشخیص داده میشود؟

_چگونه سرطان پروستات را درمان کنیم؟

در این‌ مجله قصد داریم علاوه بر پاسخ به سوالات بالا , شما را با نکاتی دیگر در رابطه با سرطان پروستات آشنا سازیم.

سرطان پروستات

سرطان پروستات چیست؟

سرطان پروستات سرطانی میباشد که در غده پروستات اتفاق می افتد ( غده پروستات , غده ای کوچک به اندازه ی یک گردو میباشد که مایع منی تولید میکند) و این سرطان شایع ترین نوع سرطان در مردان میباشد و معمولا به آرامی رشد میکند. همچنین بهتر است بدانید که هر چه سریع تر تشخیص داده شود شما شانس بیشتری برای درمان سرطان دارید.

علت چیست؟

سرطان پروستات از ایجاد سلول های سرطانی در پروستات که میتواند موجب مسدود شدن در دستگاه ادراری یا متاستاز به دیگر قسمت های بدن شود به وجود می آید.

سرطان پروستات

عوامل خطر برای ابتلا به سرطان پروستات چیست؟

عواملی وجود دارند که میتوانند خطر ابتلا را افزایش دهند که عبارتند از:

سن: خطر ابتلا به سرطان با افزایش سن , بیشتر میشود.

نژاد: به دلایل مشخص نشده , مردان سیاه پوست نسبت به نژادهای دیگر , بیشتر سرطان  را تجربه میکنند و همچنین در مردان سیاه پوست , سرطان پروستات بیشتر احتمال دارد که پیشرفته یا تهاجمی باشد.

سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما(پدر یا برادر) مبتلا به سرطان میباشد خطر ابتلا به این نوع از سرطان در شما افزایش می یابد.

چاقی: مردان چاق , بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پیشرفته قرار میگیرند.

علائم سرطان پروستات چیست؟

ممکن است در مراحل اولیه هیچ گونه علائمی نداشته باشد و با پیشرفت این بیماری , نشانه های زیر ممکن است ایجاد شوند:

مشکل در ادرار کردن
خون در مایع منی
ناراحتی در ناحیه لگن
درد استخوان ها
اختلال در نعوظ

 

چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید حتما به پزشک اطلاع دهید زیرا در صورتی که در مراحل اولیه , سرطان نادیده گرفته شود میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد.

 

عوارض جانبی سرطان پروستات چیست؟

بهتر است بدانید که اگر سرطان در مراحل اولیه تشخیص داده شود به احتمال زیاد درمان میشود و هیچگونه عوارضی را به بار نخواهد آورد اما اگر در درمان این سرطان کوتاهی شود میتواند شما را با مشکلاتی روبه رو سازد.

عوارض جانبی سرطان پروستات عبارتند از:

گسترش یافتن سرطان(metastasizes):سرطان میتواند به اندام های مجاور مانند مثانه , گسترش یابد و یا از طریق جریان خون یا سیستم لنفاوی به استخوان ها یا سایر اندام ها گسترش یابد و در صورتی که استخوان ها را تحت تأثیر قرار دهد باعث درد در استخوان ها میشود.

بی اختیاری ادرار: سرطان  میتواند باعث بی اختیاری ادرار شود. درمان بی اختیاری ادرار , بستگی به نوع و شدت بیماری شما دارد و گزینه های درمان ممکن است شامل دارو , کاتتر و جراحی باشد.

اختلالات نعوظ: سرطان پروستات میتواند باعث اختلالاتی در نعوظ شود. همچنین بهتر است بدانید که دستگاه هایی وجود دارند که میتوانند اختلال در نعوظ را درمان کنند و در برخی موارد ممکن است جراحی پیشنهاد شود.

چگونه از سرطان پروستات جلوگیری کنیم؟

شما میتوانید با رعایت کردن نکاتی خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهید.

▪غذاهای سالم نسبت به مکمل ها در اولویت هستند!

آیا میدانید که شما میتوانید با رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیجات از سرطان پروستات جلوگیری کنید؟ اجتناب از مصرف غذاهای چرب و جایگزین کردن میوه ها و سبزیجات میتواند به جلوگیری از ابتلا به سرطان پروستات کمک کند. همچنین آن چیزی که حائز اهمیت است این میباشد که بدانید , هر چند مکمل ها میتوانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند اما مصرف غذاهای غنی از ویتامین ها و موادمعدنی در اولویت میباشند.

 

سرطان پروستات

 

▪ورزش فراموش نشود!

ورزش سلامت کلی شما را تضمین میکند و باعث میشود در کنترل وزن موفقیت بیشتری داشته باشید. مطالعات نشان میدهد مردانی که ورزش نمی کنند نسبت به مردانی که ورزش میکنند سطح PSA بالاتری دارند و بیشتر به سرطان پروستات مبتلا میشوند. توصیه میشود در صورتی که قبلا فعالیت فیزیکی نداشته اید ابتدا با تمرینات ملایم شروع کنید و به تدریج فعالیت های پیچیده تر را به برنامه ی ورزشی خود بیفزایید و در صورتی که وزن شما در حالت اعتدال میباشد به شما توصیه میکنیم با ورزش کردن این وزن را حفظ کنید.

 

سرطان پروستات چگونه تشخیص داده میشود؟

غربالگری سرطان

برخی از پزشکان توصیه میکنند مردانی که بیشتر از ۵۰ سال دارند و یا اینکه عوامل خطر ابتلا به سرطان پروستات را دارند غربالگری سرطان پروستات را انجام دهند (هر چند این روش مزایا و معایبی دارد و شما باید با مشورت پزشک به این نتیجه برسید که از این روش مزایای بیشتری به شما میرسد یا مضرات بیشتری؟)

آزمایشات غربالگری  ممکن است شامل موارد زیر باشد:

معاینه انگشتی رکتوم(DRE): در طی DRE , پزشک ابتدا دستکش میپوشد و انگشت خود را به روغن مخصوصی آغشته میکند و وارد راست روده میکند و اگر پزشک شما هر گونه اختلالی در بافت , شکل یا اندازه غده پروستات پیدا کند ممکن است نیاز به آزمایش بیشتری داشته باشید.

 

سرطان پروستات

 

آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات(PSA): در صورتی که سطح PSA بالاتر از حدمعمول باشد ممکن است عفونت , التهاب , بزرگ شدن یا سرطان پروستات را نشان دهد.

در صورتی که با DRE یا PSA پزشک به نتیجه ای نرسد ممکن است آزمایش های دیگری برای تشخیص اینکه آیا شما سرطان پروستات دارید یا خیر انجام دهد. از جمله:

 

سرطان پروستات

سونوگرافی ترانس رکتال(TRUS): پزشک میتواند از سونوگرافی ترانس رکتال استفاده کند تا غده پروستات شما را مورد ارزیابی قرار دهد. در این روش یک پروب کوچک وارد رکتوم میشود و میتواند با استفاده از امواج صوتی , تصاویری از پروستات تهیه کند.

جمع آوری یک نمونه از بافت پروستات( بیوپسی ): اگر نتایج ازمایش های اولیه نشان دهنده سرطان پروستات باشند پزشک ممکن است یک نمونه کوچک از بافت پروستات را در یک آزمایشگاه برای تعیین اینکه ایا سلول های سرطانی وجود دارند یا خیر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.

همچنین برای اینکه تشخیص داده شود که سرطان پروستات تا چه حد گسترش یافته است ممکن است آزمایش های زیر توصیه شوند:

▪توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن
▪تصویربرداری رزونانس مغناطیسی(MRI)
▪تصویربرداری با مواد رادیواکتیو پوزیترون دهنده(PET)

چگونه سرطان را درمان کنیم؟

درمان سرطان پروستات به عوامل متعددی بستگی دارد از جمله اینکه سرطان پروستات در شما به چه مرحله ای است و شدت بیماری شما تا چه حد میباشد؟

برای مردانی که مبتلا به سرطان پروستات با خطر پایین هستند ممکن است درمان ضروری نباشد(با مشورت پزشک) اما برخی دیگر از مردان به مراقبت های ویژه نیاز دارند. در صورتی که آزمایشات نشان دهند که سرطان پروستات در شما درحال پیشرفت است ممکن است برای درمان سرطان پروستات به جراحی یا گزینه های دیگر نیاز باشد.

 

سرطان پروستات

 

جراحی برای برداشتن پروستات:

جراحی سرطان پروستات (پروستاتکتومی رادیکال): پروستاتکومی رادیکال میتواند به روش های مختلفی انجام شود که در آن بخشی یا همه ی غده پروستات برداشته میشود.

پرتو درمانی: پرتودرمانی برای کشتن سلول های سرطانی انجام میشود و عوارض جانبی پرتودرمانی عبارتند از ادرار دردناک , مدفوع شل و یا درد هنگام مدفوع. همچنین اختلال در نعوظ نیز ممکن است رخ دهد.

هورمون درمانی:
هورمون درمانی باعث جلوگیری از تولید هورمون های مردانه تستوسترون میشود , زیرا تستوسترون میتواند باعث رشد سلول های سرطانی شود.

شیمی درمانی: شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی و یا کاهش رشد آنها موثر است.

شما هنگام ملاقات با پزشک میتوانید سوالات زیر را از او بپرسید:

▪شدت سرطان من به چه میزان است؟
▪نیاز به انجام چه آزمایش هایی دارم؟
▪گزینه های درمان سرطان پروستات کدام اند؟
▪کدام گزینه ی درمان برای من مناسب تر است؟
▪آیا باید یک متخصص را ببینم؟ هزینه ی درمان سرطان پروستات چگونه است و آیا بیمه هزینه سرطان  را پوشش میدهد؟
همچنین اگر سوال دیگری برای شما مطرح شد از پرسیدن آن دریغ نکنید.

منبع:
mayoclinic.org

ارسال شده در تاریخ 26 نوامبر 2018 توسط آلما میر با موضوع درمان , مسائل جنسی | 1,185 بازدید

هر آنچه باید در رابطه با سرطان پروستات بدانید! علل , علائم و درمان
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است