مصرف زیاد داروهای مسکن چه عوارضی دارد؟

برخی افراد عادت دارند برای تسکین هر درد از مُسکن استفاده کنند و اما به گفته کارشناسان حوزه سلامت مصرف زیاد داروهای مسکن باعث بروز آسیب های سلامتی در بین افراد خواهد شد.به نقل از اسپرتان، در طول ۱۰ سال گذشته، تجویز انواع مُسکن ها همچون گاباپنتینوئیدها مانند گاباپنتین، پریگبیلین و مخدرها برای کنترل دردهای مزمن نظیر میگرن، نوروپاتی دیابتی و کمردردهای مزمن افزایش یافته است.

مصرف زیاد داروهای مسکن

یافته ها نشان می دهد افراد مصرف کننده داروهای حاوی مخدر و داروهای کاردیومتابولیک در مقایسه با افرادی که فقط داروهای کاردیومتابولیک مصرف می کردند، ۹۵ درصد بیشتر در معرضچاقی، ۸۲ درصد دارای اندازه دور کمر بیشتر و ۶۳ درصد بیشتر دارای فشارخون بالا هستند.

به گفته محققان، این داروهای مرتبط با دردهای مزمن باید برای کوتاه مدت تجویز شوند تا عواقب جدی آن برای سلامت محدود شود.

صوفی کاسیدی، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه نیوکاسل انگلستان، در این باره می گوید: «ما در مطالعات خود دریافتیم در بیمارانی که داروهای حاوی مخدر مصرف می کنند چاقی و بدخوابیشیوع بیشتری دارد.»

داروهای مخدر همچون یک آرام بخش عمل کرده که موجب تحرک کمتر بیماران شده و ذائقه آنها تغییر کرده و تمایل شان به مصرف مواد خوراکی حاوی قند و شیرینی افزایش می یابد.

این داروها همچنین خرناس کشیدن و اختلات خواب را تشدید کرده و موجب بروز مشکلاتی مرتبط با فشارخون بالا نیز می شوند.

شما هم با مصرف زیاد داروهای مسکن در خطر هستید

معمولاً اگر به کسی بگوییم این دارو را نباید بدون مشورت پزشک مصرف کنی، حتماً می‌گوید «سال‌ها از این دارو استفاده کرده‌ام و مشکلی ندارم!»

متاسفانه خیلی از ما عادت کرده‌ایم به همین شیوه، خود درمانی کنیم و منتظر هیچ مشکلی هم نباشیم. اما متخصصان و پزشکان اعتقاد دارند همه افراد در معرض خطر هستند و نباید به بهانه این‌که بیماری خاصی ندارند، هر دارویی را خودسرانه مصرف کنند.

 

دکتر فروتن نیز ضمن بیان این‌که همه بیماران در معرض خطر عوارض گوارشی ناشی از مصرف این داروها قرار دارند، خاطرنشان می‌کند:

با توجه به این‌که احتمال بروز عوارض گوارشی میان برخی افراد و در شرایطی خاص بیشتر از سایرین است، در این مواقع باید توجه بیشتری داشته باشید؛ افرادی که سن زیادی دارند و کسانی که به سایر بیماری‌ها مبتلا هستند، حتماً باید با در نظر گرفتن عوارض ناشی از مصرف این داروها تحت نظر پزشک اقدام به استفاده از آنها کنند.

 

علاوه بر این، مصرف همزمان مسکن‌ها با داروهای دیگر مانند داروهای ضدانعقادی، همچنین دوز بالای مسکن‌ها و مصرف همزمان چند مسکن با هم نیز می‌تواند احتمال روبه‌رو شدن با عوارض را افزایش دهد.

 

این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با تاکید بر این‌که در چنین شرایطی ممکن است فرد با خونریزی دستگاه گوارش روبه‌رو شود، می‌گوید:

با توجه به این مشکلات لازم است در مورد مصرف این داروها دقت خاصی داشته باشید، به عنوان مثال مصرف یک مسکن غیراستروئیدی مانند دیکلوفناک همراه با آسپیرین می‌تواند احتمال بروز عوارض گوارشی مانند خونریزی را افزایش دهد. بنابراین این داروها حتماً باید با داروهای کاهنده اسید معده مانند امپرازول استفاده شوند که البته این کار نیز باید زیر نظر پزشک معالج و با توجه به شرایط فرد صورت گیرد.

آسپیرین‌های پوشش‌دار،  عارضه دارند یا نه؟

آیا استفاده از آسپیرین‌های پوشش‌دار با عوارض کمتری برای مصرف زیاد داروهای مسکن همراه است؟ اگر این سوال برای شما هم پیش آمده، دکتر فروتن در پاسختان می‌گوید:

این نوع آسپیرین‌ به دلیل این‌که پوشش‌دار است، عوارض معده‌ای کمتری ایجاد می‌کند، ولی در بعضی از مطالعات مشخص شده، اثرات دارویی مفید آسپیرین‌های غیرپوشش‌دار بیشتر از انواع پوشش‌دار آن است.

 

وی با اشاره به این‌که عوارض گوارشی آسپیرین‌های پوشش‌دار کمتر است، توضیح می‌دهد:

این مساله به این معنا نیست که این داروها بی‌عارضه‌ است، بلکه فقط عوارض آنها در معده کمتر ایجاد می‌شود. در واقع چون پوشش این داروها در قسمت‌های پایین‌تر دستگاه گوارش از جمله روده باز می‌شود، ممکن است در روده باریک یا سایر قسمت‌ها عوارضی ایجاد کند، بنابراین استفاده از این داروها هم در موارد خاص و با تجویز پزشک باید انجام پذیرد.

منبع: یک دکتر

ارسال شده در تاریخ 28 آوریل 2018 توسط آلما میر با موضوع داروها , سلامتی | 1,097 بازدید

مصرف زیاد داروهای مسکن چه عوارضی دارد؟
5 از 100 رای

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است