برونکوپنومونی چیست و درمان آن چگونه است ؟

برونکوپنومونی یک نوع پنومونی است، که موجب التهاب ریه ها می شود. علائم می تواند از خفیف تا شدید باشد و ممکن است شامل سرفه، مشکلات تنفسی و تب باشد. علل این بیماری شامل عفونت های باکتری، ویروسی و یا قارچی قفسه سینه است .

با توجه به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، پنومونی مسئول حدود ۵۱،۸۱۱ مرگ در هر سال در ایالات متحده است؛ اکثریت این موارد در بزرگسالان ۶۵ سال و بالاتر رخ میدهد.

در این مقاله، ما درباره برونکوپنومونی همراه با علائم، علل و درمان آن میپردازیم.

 

برونکوپنومونی

 

برونکوپنومونی چیست ؟

برونش ها پاس های هوایی بزرگ هستند که موجب اتصال به ریه ها می شوند. این برونش ها سپس به لوله های هوا بسیار کوچک به نام برونشیلها تقسیم می شوند که ریه ها را تشکیل می دهند.

در پایان برونشیلها، کیسه های هوایی کوچک به نام آلوئول هستند که مبادله اکسیژن از ریه ها و دی اکسید کربن از جریان خون را انجام میدهند.

پنومونی موجب التهاب در ریه ها می شود که منجر به پر شدن آلوئول با مایع می شود. این مایع عملکرد عادی ریه را مختل می کند و موجب ایجاد مشکلاتی در تنفس می شود.

برونکوپنومونی نوعی پنومونی است که بر روی آلوئول ها در ریه ها و برونش تاثیر می گذارد.

علائم برونکوپنومونی می تواند از خفیف تا شدید باشد. این بیماری شایعترین نوع پنومونی در کودکان است و عامل اصلی مرگ و میر ناشی از عفونت در کودکان زیر ۵ سال است.

علائم، علل، عوارض، تشخیص، درمان و پیشگیری از برونکوپنومونی معمولا همانند بیماری پنومونی است.

 

برونکوپنومونی

 

علائم :

علائم برونکوپنومونی بسته به شدت بیماری متفاوت است. علائم در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند، مانند کودکان جوان، افراد مسن، یا افرادی که شرایط خاصی دارند یا داروهای خاصی مصرف می کنند، شدیدتر است.

علائم برونکوپنومونی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تب
    دشواری تنفس، مانند تنگی نفس
    درد قفسه سینه که ممکن است با سرفه یا عمیق تنفس بدتر شود
    سرفه کردن
    تعریق
    لرز
    دردهای عضلانی
    خستگی
    از دست دادن اشتها
    سردرد
    سردرگمی یا بی نظمی، به خصوص در افراد مسن
    سرگیجه
    تهوع و استفراغ

 

علل و عوامل خطر : 

هر فرد بالای ۶۵ سال در معرض خطر ابتلا به برونکوپنومونی قرار دارد.
بیشترین علت شایع از سرفه عفونت ریوی باکتریایی مانند استاسترپتوکوک پنومونیه و هموفیلوس آنفلوانزا نوع ب (HIB) است. عفونت های ویروسی و قارچی ریه همچنین می تواند باعث ایجاد پنومونی شود.

میکروب های خطرناک می توانند به برونش و آلوئول وارد شوند. سیستم ایمنی بدن به گلبول های سفید خون دستور می دهد که به این میکروب ها حمله کنند که موجب التهاب می شود. علائم معمولا از این التهاب ایجاد می شوند.

عوامل خطر بروز برونکوپنومونی عبارتند از :

  • سن زیر ۲ سالگی .
    سن بالای ۶۵ سال .
    سیگار کشیدن و مصرف بیش از حد الکل.
    عفونت تنفسی .مانند سرما و آنفولانزا.
    بیماری های ریه های دراز مدت مانند COPD، فیبروز کیستیک ، برونشکتازی و آسم
    سایر شرایط بهداشتی، مانند دیابت ، نارسایی قلبی ، بیماری کبد
    شرایطی که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند، مانند اچ آی وی یا برخی اختلالات خود ایمنی
    مصرف مواد مخدر برای سرکوب سیستم ایمنی بدن، از قبیل شیمی درمانی ، پیوند عضو یا استفاده طولانی مدت از استروئیدها

برونکوپنومونی

 

 

عوارض جانبی :

برونکوپنومونی بدون درمان یا شدید می تواند باعث عوارضی، به ویژه در کودکان ، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیف شده یا سرکوب شده دارند شود.

از آنجایی که بر تنفس فرد اثر می گذارد، برونکوپنومونی می تواند بسیار جدی باشد و گاهی اوقات باعث مرگ شود.

عوارض برونکوپنومونی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • نارسایی تنفسی.
    سندرم دیسترس تنفسی حاد.
    سپسیس.
    آبسه ریه.

 

تشخیص :

برای تشخیص برونکوپنومونی ، یک دکتر معاینه فیزیکی را انجام می دهد و به تاریخچه پزشکی شخصی نگاه می کند.

مشکلات تنفسی، مانند خس خس، از نشانه های معمول برونکوپنومونی است. اما برونکوپنومونی می تواند منجر به علائمی مشابه با سرماخوردگی یا آنفولانزا شود، که گاهی اوقات تشخیص دشوار می شود.

اگر پزشک مشکوک به برونکوپنومونی باشد، ممکن است یک یا چند تست زیر را برای تایید تشخیص یا تعیین نوع و شدت شرایط انجام دهد:

عکس برداری از قفسه سینه یا سی تی اسکن . این آزمایشات تصویربرداری اجازه می دهد تا پزشک در داخل ریه ها را ببیند و علائم عفونت را بررسی کند.
آزمایش خون  می تواند به تشخیص علامت های عفونت، مانند تعداد غیر طبیعی سلول های سفید خون کمک کند.
برونکوسکوپی که اجازه می دهد تا یک دکتر در داخل ریه ها ببیند.
کشت خلط . این آزمایشی است که می تواند عفونت  موکوس را تشخیص دهد.
پالس اکسی متری. این آزمون برای محاسبه مقدار اکسیژن جریان خون است.
گازهای خون شریانی . پزشکان از این آزمون برای تعیین سطوح اکسیژن در خون فرد استفاده می کنند.

 

برونکوپنومونی .

 

درمان :

درمان به نوع عفونت و شدت بیماری بستگی دارد.

ترکیبی از استراحت و دارو، ممکن است برای درمان اشکال خفیف برونکوپنومونی در خانه استفاده شود. اما موارد شدیدتر از برونکوپنومونی ممکن است نیاز به درمان بیمارستانی داشته باشند.

برای افراد مبتلا به برونکوپنومونی قارچی، پزشک ممکن است داروهای ضد قارچی را تجویز کند.

 

 

 

مترجم یک دکتر

منبع : medicalnewstoday.com

 

ارسال شده در تاریخ 15 نوامبر 2018 توسط نرجس ردایی با موضوع درمان , سلامتی | 2,251 بازدید

برونکوپنومونی چیست و درمان آن چگونه است ؟
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است