درمان بیماری هاسلامتی

علل اصلی بوی بد دهان چیست؟ راه های درمان و توصیه هایی جهت این عارضه

بوی بد دهان برای خود فرد و اطرافیان بسیار آزاردهنده است. بوی بد دهان ممکن است علل متفاوتی داشته باشد، در ادامه به‌طور مفصل به این علل و راه‌های درمان آن‌ها می‌پردازیم.

بوی بد دهان در بیشتر موارد مربوط به مشکلات دهان و دندان است و با مسواک زدن بعد از هر وعده‌ی غذایی، شستن زبان و استفاده از دهان‌شویه و نخ دندان و یا مراجعه به دندان‌پزشک برطرف می‌شود.در مواردی هم با مصرف بیشتر آب ، این بوی نامطبوع رفع می‌گردد. اما اگر با این اقدامات مشکل برطرف نشد منشأ بوی بد مربوط به بیماری‌های دیگری است.

بوی بد دهان

علل بوی بد دهان

بوی بد دهان به‌صورت عمده از دهانتان است و شاید  علل گوناگونی داشته باشد.

مواد غذایی: قرار داشتن ذرات غذا دردهان و  تجزیه‌ی آن‌ها، موجب افزایش باکتری‌های دهان می‌شود. این باکتری‌ها بوی بد دهان را افزایش می‌دهد.

برخی مواد غذایی نیز مانند سیر، پیاز، ادویه‌جات و ترشیجات هم به بوی بد دهان را افزایش می‌دهند، این مواد غذایی بعد از هضم وارد جریان خون می‌شوند و از طریق ریه‌ها تنفس شمارا تغییر می‌دهند.

مصرف دخانیات: افراد سیگاری معمولاً دهانشان بوی تند و بد سیگار می‌دهد که موجب آزار دیگران می‌شود، سیگاری‌ها معمولاً دچار بیماری لثه هم می‌شوند که خودش موجب بوی بد دهان می‌شود.

عدم بهداشت دهان و دندان: درصورتی‌که مسواک نزنید نخ دندان استفاده نکنید، ذرات غذا دردهانتان بوی بدی ایجاد می‌کنند. همچنین معمولاً جرم و پلاک‌های دندانی که روی سطح دندان‌ها ایجاد می‌شود، لثه‌ را تحریک می‌کند و به‌مرور مابین دندان‌ها و لثه انباشته می‌شود. همچنین زبان شما هم‌محل جمع شدن باکتری‌هایی خواهد شد که بوی بدی تولید می‌کنند. دندان‌های مصنوعی نیز اگر به‌طور منظم تمیز نشوند یا سر جای خود قرار نگیرند، محل جمع شدن باکتری‌ها، باقی ماندن غذا و تولید بوی بد می‌شوند.

بیماری خشکی دهان: بزاق تولیدشده دردهان شما ذراتی را که باعث بوی بد هستند از بین می‌برد و به تمیزی دهان کمک می‌کند. بیماری خشکی دهان که نام دیگر آن زروستومیا است، موجب کاهش بزاق دهان می‌شود و بوی بد دهان را تشدید می‌کند. البته خشکی دهان در شب و زمان خواب طبیعی است و به همین خاطر تنفس صبحگاهی بوی بدی می‌دهد که با شستن دهان برطرف می‌شود. این مسئله درباره‌ی افرادی که با دهان باز می‌خوابند شدت بیشتری دارد. خشکی دهان مزمن بیشتر به دلیل مشکل غدد بزاقی یا وجود برخی بیماری‌هاست.

برخی داروها: بعضی از داروها چون موجب خشکی دهان می‌شوند، در ایجاد بوی بد دهان مؤثر هستند. برخی از داروها هم در بدن اثرات شیمیایی دارند که تأثیر آن در تنفس فرد به‌صورت بوی بد نشان داده می‌شود.

عفونت‌ دهان: شاید این بوی بد ناشی از زخم‌های دهانی بعد از جراحی‌های لثه یا کشیدن دندان باشد. ممکن است به خاطر پوسیدگی‌های دندانی باشد یا مرتبط با زخم‌ها و عفونت‌های دهان و لثه باشد.

مشکلاتی دیگر مربوط به دهان، حلق و بینی: بوی بد دهان شاید به خاطر لوزه‌ها باشد و یا عفونت و التهابات مزمن در بینی، سینوس‌ها و گلو که باعث ترشحات پشت حلق می‌شود .

سایر علل :

سرطان‌ها و اختلالات متابولیک

مصرف داروهای شیمیایی

رفلکس مزمن اسید معده (ریفلاکس)

درمان

بهترین راه این است که بهداشت دهان و دندان را به‌خوبی رعایت کنیم. در نظر داشته باشید که با توجه به علت بروز مشکل، راه‌های درمان متفاوتی برای رفع بوی بد دهان وجود دارد. به همین خاطر ابتدا به دندان‌پزشک مراجعه کنید.

اگر دندان‌پزشک احتمال بدهد منشأ بوی بد دهان شما مربوط به یک بیماری دیگر است، حتماً شمارا به پزشک دیگری معرفی خواهد کرد.

اگر بوی بد دهان مربوط به محیط دهان یا بیماری‌های مرتبط با دهان و دندان باشد، دندان‌پزشک آن را معالجه خواهد کرد.

اگر علت بوی بددهانتان جمع شدن باکتری و وجود پلاک‌های دندانی دردهان باشد، دندان‌پزشک‌ به شما یک دهان‌شویه‌ی مناسب و خمیردندان‌های ضد باکتری توصیه می‌کند .

اگر مربوط به بیماری‌های لثه باشد، باید به متخصص بیماری‌های لثه  مراجعه کنید.

 

منبع: mayoclinic

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا