اکثر مردم ناراحتی یا درد شکم را در زندگی خود تجربه می کنند. درد شکم معمولا در قسمت تنه زیر دنده ها و بالای لگن و کشاله ران احساس می شود و می تواند در شدت از درد خفیف با حالت تهوع تا شدید و غیر قابل کنترل باشد. افراد مبتلا به درد شکمی اغلب احساس تهوع و یا سرگیجه هم دارند.
درد زمانی رخ می دهد که اختلال عملکرد طبیعی اندام ها و بافت ها ، از جمله معده، روده کوچک، روده بزرگ، کبد، کیسه صفرا ، طحال و پانکراس وجود دارد . شايعترين نوع درد شکم مشکل معده است که در طول زندگي ما اتفاق مي افتد. در حالی که درد شکم طبیعی نیست، لزوما جدی هم نیست و اغلب خود به خود از بین میرود.
اولین گام برای مقابله با درد شکم مشخص کردن علت آن است. به عنوان مثال، پرخوری یا خوردن مواد غذایی گاز دار موجب سوزش، درد معده و درد شکم می شوند.
با مصرف غذاهای غنی از فیبر و افزایش مصرف آب می توانید از ناراحتی ناشی از یبوست جلوگیری کنید. برخی از زنان با شروع دوره های ماهانه خود، گرفتگی و درد شدید را تجربه می کنند. آرامش خود را حفظ کنید و تمرین تنفس عمیق را انجام دهید. زیرا باعث تسکین درد می شود.
اگر تغییر سبک زندگی درد شکم را برطرف نکرد، گام بعدی این است که داروهای ضد درد، مسهل ها یا آنتی اسیدها را استفاده کنید. مراقب باشید از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین ، ایبوپروفن و ناپروکسن اجتناب کنید زیرا این داروها باعث ناراحتی معده می شوند.
علل درد شکم :
دلایل زیادی برای درد شکمی وجود دارد. درجه ناراحتی و محل درد اغلب علت آن را نشان می دهد.
درد شکمی می تواند ناشی از التهاب باشد (به عنوان مثال آپاندیسیت ، دیورتیکولیت ، کولیت)، انسداد اندام یا کشش (مثلا انسداد روده، انسداد مجرای صفراوی توسط سنگ ها ، تورم کبد با هپاتیت) یا از دست دادن خون (به عنوان مثال، کولیت ایسکمیک).
برخی داروهای تجویزی بدون نسخه و مکملهای غذایی باعث درد شکم می شوند. داروها می توانند باعث درد و اسهال و باعث یبوست شوند.
برخی از علل درد شکم عبارتند از:
- سوء هاضمه
یبوست
ویروس معده
گرفتگی های قاعدگی
سندرم روده تحریک پذیر (IBS)
مسمومیت غذایی
آلرژی غذایی
گاز روده
عدم تحمل لاکتوز
زخم ها
بیماری التهابی لگن
فتق
سنگ کلیه
آندومتریوز
بیماری کرون یا کولیت زخمی
عفونت دستگاه ادراری (UTI)
بیماری ریفلاکس معده (GERD)
آپاندیسیت
دیورتیکولیت
سرطان (پانکراس، معده )
علائم :
علائم که معمولا با درد شکمی رخ می دهد شامل درد پشت، درد قفسه سینه، یبوست، اسهال، تب، تهوع، استفراغ، سرفه و مشکل تنفس است. ویژگی های درد ، محل درد در ناحیه شکمی و ارتباط آن با خوردن، استفراغ، یبوست یا اسهال، همه عوامل مرتبط با علائم است.
علائم مرتبط با درد شکم عبارتند از:
- تب
استفراغ
هر نشانه ای از کم آبی
ناتوانی در عبور مدفوع، به خصوص اگر شما استفراغ کنید
ادرار مکرر
درد ناشی از آسیب به شکم است
دردی که بیش از چند ساعت طول می کشد
پف کردن
سوء هاضمه
ناراحتی در سمت چپ یا راست بالا؛ وسط؛ یا پایین شکم چپ یا راست پایین
یبوست
اسهال
GERD (بیماری ریفلاکس معده)
سوزش سر دل
ناراحتی قفسه سینه
ناراحتی لگن
از دست دادن اشتها
نشانه های جدی تر عبارتند از:
- درد شدید
مدفوع خونی
تهوع و استفراغ مداوم
کاهش وزن ناخواسته
پوستی که زرد رنگ است
تندرس شدید هنگام شکم
تورم شدید
تشخیص :
علت درد شکم بر اساس ویژگی های آن، معاینه فیزیکی و آزمایش تشخیص داده می شود. پزشک شما احتمالا از شما یک سری سوال از ویژگی های درد، الگوهای و تداوم درد میپرسد و اینکه آیا شما در معرض شرایط فیزیکی یا روانی دیگری هستید که می تواند موجب درد شکم شما شود.
تشخیص درد شکم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- معاینه فیزیکی
انجام آزمایشات – شمارش کامل خون (CBC)، آنزیم های کبدی، آنزیم های پانکراس (آمیلاز و لیپاز)، بارداری و آزمایش های ادرار
عکس برداری ساده از شکم
رادیوگرافی
سونوگرافی
توموگرافی کامپیوتری (CT) شکمی (شامل تمام اندام ها و روده ها)
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
باریم اشعه ایکس
آندوسکوپی
کولونوسکوپی یا سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر
درمان ها :
درمان درد شکم بستگی به علت آن دارد. برای درمان ممکن است از داروهای ضد التهابی، تا آنتی بیوتیک ها برای عفونت، تغییرات در رفتار شخصی برای درد شکمی ناشی از مواد غذایی یا نوشیدنی های خاص استفاده شود. در بعضی موارد، مانند آپاندیسیت و فتق، آزمایش های تشخیصی مانند تجزیه و تحلیل نمونه های خون، ادرار و مدفوع، سیتی اسکن و آندوسکوپی ممکن است لازم باشد تا تشخیص خاصی را رد یا تایید کرده و ممکن است لازم باشد جراحی انجام شود.
منبع : everydayhealth.com