معاون بهداشت وزارت بهداشت با استناد به دادههای مرکز ملی آمار و سازمان ثبت احوال اعلام کرد: متأسفانه بر اساس مدلسازیهای انجامشده، امسال برای نخستینبار شمار موالید در کشور به کمتر از یک میلیون نفر خواهد رسید.
به گزارش مجله پزشکی یک دکتر و به نقل از ایسنا، دکتر علیرضا رئیسی در سومین نشست ستاد مرکزی هماهنگی جوانی جمعیت که با حضور وزیر بهداشت در ستاد این وزارتخانه برگزار شد، اظهار کرد: نرخ سالمندی در کشور رو به افزایش است و پیشبینی میشود طی ۳۰ سال آینده، بیش از ۲۵ درصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل دهند. وی همچنین به کاهش آمار ازدواج در سالهای اخیر اشاره کرد و آن را از عوامل تأثیرگذار بر روند رشد جمعیت دانست.
وی با اشاره به افزایش میانگین سن ازدواج در کشور اظهار کرد: سن ازدواج در مردان و زنان روندی صعودی داشته و به ترتیب به ۲۷.۴ و ۲۳ سال رسیده است، در حالی که در تهران میانگین سن ازدواج زنان تقریباً به ۳۰ سال افزایش یافته که این موضوع نیازمند مداخله جدی است.
معاون وزیر بهداشت در ادامه افزود: اگر زنی در ۳۰ سالگی ازدواج کند، معمولاً پس از ۴ تا ۵ سال اولین فرزند خود را به دنیا میآورد، به این ترتیب در هنگام تولد نخستین فرزند، ۳۵ سال خواهد داشت. در صورتی که فرزند دوم نیز در ۴۰ سالگی متولد شود، روند فرزندآوری به طور طبیعی کاهش خواهد یافت. بنابراین، کاهش میانگین سن ازدواج یکی از اقدامات ضروری در جهت بهبود نرخ باروری در کشور است.
رئیسی با اشاره به اینکه نرخ طلاق در سالهای اخیر ثابت مانده و روندی کاهشی داشته است، اظهار کرد: با این حال، تعداد مطلق طلاقهای سالیانه در کشور همچنان قابل توجه است. از سوی دیگر، آمار زایمان سوم در سالهای اخیر افزایش یافته، اما هدف اصلی باید افزایش نرخ فرزندآوری برای فرزند اول و دوم باشد. در این راستا، لازم است بر کاهش سن ازدواج، تشویق به فرزندآوری و کاهش فاصله زمانی برای تولد اولین فرزند تمرکز کنیم.
وی همچنین یادآور شد: میانگین سن اولین ازدواج در مردان به ۲۸ سال و در زنان به ۲۳.۸ سال رسیده و همچنان روند افزایشی دارد که این موضوع نیاز به مداخله دارد. علاوه بر این، میانگین سن طلاق نیز در حال افزایش است و بیشتر موارد طلاق در پنج سال نخست زندگی مشترک رخ میدهد. هرچه سن ازدواج بالاتر رود، سن طلاق نیز افزایش مییابد، که این مسئله ضرورت برنامهریزی و سیاستگذاری در حوزه ازدواج و خانواده را بیش از پیش نمایان میکند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به افزایش سن والدین در زمان تولد نخستین فرزند، اظهار کرد: میانگین سن پدر در نخستین فرزندآوری به ۳۲.۱ سال و سن مادر به ۲۷.۳ سال رسیده است. وی همچنین از تغییرات آماری در میزان فوتیها خبر داد و گفت: پس از عبور از پیک کرونا، تعداد موارد فوت سالانه در کشور به حدود ۴۲۰ هزار نفر رسیده و با روند افزایشی سالمندی، این میزان در آینده بیشتر خواهد شد.
رئیسی در ادامه افزود: از امسال در استان گیلان، تعداد موارد فوتی از میزان ولادتها پیشی خواهد گرفت، در حالی که سال گذشته این دو شاخص برابر بودند. این روند در برخی دیگر از استانها نیز مشاهده خواهد شد. علاوه بر این، در حال حاضر تنها سه استان کشور دارای نرخ باروری بالاتر از نرخ جایگزینی ۲.۱ فرزند هستند، در حالی که سایر استانها با نرخ باروری پایینتری مواجهاند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به سیاستهای جمعیتی در کشورهای مختلف اظهار داشت: به عنوان مثال، در روسیه ممنوعیت تبلیغ سبک زندگی بدون فرزند از جمله اقدامات اجراشده در این زمینه بوده است. همچنین در آمریکا، وزیر دفاع جدید دارای ۷ فرزند است که این موضوع بازتاب گستردهای در رسانهها داشته است.
وی در ادامه، شاخص کاهش زایمان سزارین را یکی از معیارهای اعتباربخشی بیمارستانهای کشور عنوان کرد و افزود: بررسیها نشان میدهد که اکثر بیمارستانها، بهویژه در بخش خصوصی، موفق به کسب امتیاز لازم در این شاخص نشدهاند.