درمان بیماری هاسلامتی

دیسک کمر چیست؟ علائم دیسک کمر ، راه کارهای تشخیص، جلوگیری و درمان

دیسک کمر ازجمله مشکلت دردناکی است که علائم و نشانه‌های ناگواری دارد. راه‌های درمان این عارضه در بسیاری از موارد پاسخ‌گو است. در این نوشته قصد داریم با علائم دیسک کمر و نحوه‌ی درمان آن آشنا شویم.دیسک کمر
به‌طورکلی قسمت‌های مختلف مهره‌های ستون فقرات شامل ۷ استخوان گردنی، ۱۲ مهره‌ی ستون پشت، ۵ مهره در قسمت کمر و به دنبال آن استخوان حاجی و استخوان دنبالچه به‌عنوان مهره‌ی پایه هستند که تمامی این مهره‌ها به‌وسیله‌ی یک دیسک محافظت می‌شوند.
دیسک، مهره‌ها را در برابر شوک‌های ناشی از فعالیت‌های روزانه مانند راه رفتن، بلند کردن اجسام سنگین و چرخش‌های ناگهانی بدن، محافظت می‌کند.
دیسک محافظ، شامل دو قسمت است: یک بخش ژلاتینی داخلی و یک حلقه‌ی خارجی سخت.
آسیب‌ها و یا ضعف در ستون فقرات باعث بیرون‌زدگی مایع داخلی از حلقه‌ی سخت خارجی می‌شود . به این عارضه دیسک کمر می‌گویند.
این عارضه بسیار دردناک است و درصورتی‌که دیسک ضعیف شود و به اعصاب نخاعی فشار وارد کند، فرد ممکن است، بی‌حسی یا درد را در امتداد عصب ، تجربه کند. و مجبور به جراحی شود.

علائم دیسک کمر :

درد و بی‌حسی در یک سمت بدن
دردی کشیده شده به دست‌وپاها
دردی که شب‌ها شدت می‌گیرد
دردی که با حرکات خاص شدت می‌گیرد
دردی که بعد از نشستن یا بلند شدن شدید می‌شود
دردی که بعد از پیاده‌روی‌ کم به وجود می‌آید
ضعف عضلانی زیاد
مورمور شدن

راه‌های تشخیص دیسک کمر :

پزشک با معاینه‌ی شما منبع درد را تشخیص داده و با توجه به علائم و نشانه‌های در شما در قسمت‌های مختلف ستون فقرات، مهره‌ی مورد آسیب را تشخیص می‌دهد و سپس برای تشخیص دقیق‌تر عارضه شما یکی از روش‌های عکس‌برداری را تجویز می‌کند.
انواع عکس‌برداری‌ :
اشعه‌ی X
سی‌تی‌اسکن
MRI
دیسکو گرام

عوارض دیسک کمر :

اگر دیسک شدید درمان نشود، امکان دارد عصب‌های فرد آسیب ببینند. در موارد بسیار کمی، دیسک کمر می‌تواند در قسمت‌های پایینی پا و کمر منجر به قطع تکانه‌های عصبی شود و فرد کنترل دفع ادرار یا مدفوع خود را از دست بدهد.
بی‌حسی پایه نیز از سایر عوارض دیسک کمر است.دیسک باعث فشرده شدن اعصاب شده و فرد مبتلا، در داخل ران‌ها، پشت پا و اطراف مقعد چیزی احساس نمی‌کند.

درمان دیسک کمر:

در بسیاری از موارد با انجام تمرینات ورزشی و تقویت کمر و عضلات اطراف‌ آن، دردها و آسیب‌های ناشی از دیسک کمر آرام می‌شود.در این عمل فیزیوتراپی هم می‌تواند کارآمد باشد.
استفاده از داروهای مُسکن، بلند نکردن اجسام سنگین و قرار نگرفتن در موقعیت‌هایی که فرد را دچار درد می‌کند هم می‌توانند مؤثر باشد.
البته استراحت کامل و تکان نخوردن منجر به ضعیف شدن عضلات و خشکی مفاصل خواهد شد. بنابراین باید فعالیت سبکی مثل پیاده‌روی را همیشه انجام دهید.
اگر درد با این روش‌ها درمان نشد. پزشک از داروهای زیر استفاده می‌کند.
شل کننده‌ عضلانی برای رفع اساسم‌
مسکن‌های حاوی مخدر
مسکن اعصاب مثل گاباپنتین یا دولوکستین

در بیشتر موارد افراد با درمان‌های بالا خوب می‌شوند، اما اگر بعد از ۶ هفته مشکل برطرف نشد پزشک جراحی را پیشنهاد خواهد کرد. در این نوع جراحی، قسمت آسیب‌دیده یا بیرون زده‌ی دیسک را بدون اینکه به‌کل دیسک آسیبی وارد شود، حذف می‌کنند تا مشکل برطرف شود که به این نوع عمل جراحی، میکرودیسککتومی می‌گویند.
در بعضی موارد طی جراحی ممکن است دیسک آسیب‌دیده با نوع مشابه مصنوعی آن یا پروتز دیسک جایگزین شود. امکان دارد دیسک به‌طور کامل برداشته‌شده و مهره‌ها باهم مرتبط شوند. معمولاً این نوع جراحی با لامینکتومی، به هم وصل کردن مهره‌های پشت و تقویت توانایی ستون فقرات همراه است.

راه‌های جلوگیری از دیسک کمر:

زمان بلند کردن اجسام از روی زمین ابتدا خم شوید، روی زانوها قرار بگیرید و جسم موردنظر را با نیروهای زانو و نه کمر بلند کنید
وزنتان را متعادل نگه‌دارید
برای مدت طولانی به حالت نشسته باقی نمانید
با انجام تمرینات ورزشی، عضلات پشت، کمر، پا و شکم را تقویت کنید

 

منبع: healthline

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا