از هر 3 خانم , یک نفر در هنگام نزدیک شدن به زمان پریود , علائم سندرم قبل از قاعدگی را که به طور اختصار پی ام اس PMS گفته میشود را تجربه میکند. از هر 20 خانم , یک نفر دارای چنان علائم شدیدی است که جلوی فعالیت روزمره اش را میگیرد.
بر سر علت ایجاد سندرم قبل از قاعدگی بحث های زیادی وجود دارد اما تصور میشود که این وضعیت به خاطر هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون قبل از قاعدگی ایجاد میشود. استرس , مصرف نوشابه های کافئین دار مثل قهوه یا نوشابه های کولا ممکن است باعث بدتر شدن وضعیت شود. خانم هایی که خویشاوندان نزدیک آنها به این مشکل دچار هستند بیشتر احتمال دارد که آنها به این وضعیت مبتلا شوند , با این حال هنوز هیچ عامل ژنتیکی خاصی در این مورد شناسایی نشده است.
علائم سندروم قبل از قاعدگی :
علائم و مشکلات سندروم قبل از قاعدگی در خانم های مختلف , متفاوت میباشد و در بعضی خانم ها نیز در هر ماه این علائم فرق میکنند. علائم سندرم قبل از قاعدگی عبارتند از:
✔️حساس شدن و یا دردناک شدن پستان ها
✔️احساس ورم کردن که به علت احتباس(جمع شدن)آب در بدن ایجاد میشود.
✔️تغییرات خلقی شامل تحریک پذیری , زودرنجی , افسردگی , اضطراب و خستگی بیش از حد.
✔️اختلال در تمرکز حواس و مشکل شدن تصمیم گیری ها
✔️بروز انواع سردردها (مثل میگرن)
✔️کمر درد و سفت شدن عضلات
✔️به هم خوردن الگوی طبیعی خواب
✔️میل شدید به خوردن غذاهای غیر معمول( ویار )
در مواردی ممکن است تهوع , استفراغ , عرق سرد , سرگیجه و گُر گرفتگی دیده شود.
درمان سندروم قبل از قاعدگی :
تشخیص سندروم قبل از قاعدگی (PMS) معمولا به آسانی داده میشود چون زمان وقوع آنها مشخص میباشد. اقدامات مختلفی هستند که شما میتوانید با انجام آنها از این مشکل پیشگیری نمایید. اگر با انجام این اقدامات , مشکل شما برطرف نشد و یا اینکه علائم شما خیلی شدید هستند , باید برای رفع آنها به پزشک مراجعه نمایید. مصرف داروهای مسکن مثل ایبوپروفن میتوانند به تسکین سردردها و یا سفتی عضلات کمک کنند. اگر شما دچار تغییرات خُلقی شده اید , پزشک ممکن است برای شما داروهای ضدافسردگی تجویز نماید. داروهای ادرار آور (مُدر) ممکن است به برطرف شدن احتباس آب در بدن کمک نماید. همچنین پزشک شما ممکن است برایتان هورمون پروژسترون تجویز نماید.
اقدامات ساده ای که میتوانید با انجام آنها از سندرم قبل از قاعدگی پیشگیری کنید عبارتند از:
✔️تا آنجا که ممکن است آرام و ریلکس باشید و از هر گونه استرسی پرهیز نمایید.
✔️سعی کنید که از تمرینات ورزشی سبک و آرام بخش مثل یوگا استفاده نمایید.
✔️حمام گرم بگیرید.
✔️تعداد وعده های غذایی تان را بیشتر کنید اما در هر وعده مقدار کمی غذا بخورید. رژیم غذایی شما باید به اندازه کافی کربوهیدرات و فیبر داشته باشد.
✔️سعی کنید کمتر از نمک در غذایتان استفاده کنید.
✔️از مصرف مقادیر زیاد شکلات پرهیز نمایید.
✔️از مصرف زیاد نوشابه های کولادار , قهوه , چای خودداری نمایید.
✔️مصرف داروهای ویتامین B6 در این موارد مفید میباشد.