معرفی دارو: گاباپنتین ؛ آیا گاباپنتین تنها برای اعصاب به کار برده می شود؟

قرص گاباپنتین یکی از انواع دارو ها است که به عنوان داروی ضد انعقاد در نظر گرفته می شود. این دارو تاثیراتی روی اعصاب بدن می گذارد و عوارضی را به همراه دارد که در ادامه به‌ آه خواهیم پرداخت.
این قرص یکی از محصولاتی است که در بزرگسالان برای بیماری های نوروپاتیک یا مرتبط با اعصاب استفاده می شود و با نام تجاری  Horizant نیز برای درمان سندروم پای بیقرار استفاده می شود.

با نام تجاری Neurontin هم برای درمان تشنج های بزرگسالان و کودکان حداقل ۳ ساله استفاده می شود. فقط از گاباپنتینی استفاده کنید که توسط پزشک تجویز شده است.

این دارو روی اعصاب و روان بسیار تاثیرات شدیدی دارد و شاید حتی باعث افسردگی حاد شود بنابراین در زمان مصرف آن حتما با پزشک معالج صحبت کنی.

مصرف گاباپنتین را به طور ناگهانی قطع نکنید، حتی اگر احساس می کنید خوب هستید.

اگر به این دارو حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده کنید. برای اینکه اطمینان حاصل کنید که مصرف دارو برای شما بی خطر است، اگر تاکنون به هر یک از مشکلات زیر دچار شده اید، قبل از شروع مصرف گاباپنتین حتما به پزشک اطلاع دهید:

  • بیماری کلیوی (یا اگر در حال دیالیز هستید)
  • دیابت
  • افسردگی، اختلال خلقی یا فکر و اقدام به خودکشی
  • تشنج (مگر اینکه گاباپنتین را برای درمان تشنج دریافت کنید)
  • بیماری کبد
  • بیماری قلبی
  • (بری بیماران مبتلا به سندروم پای بیقرار) اگر در طول روز می خوابید یا شیفت شب کار می کنید.

مشخص نیست که آیا این دارو به نوزاد متولد نشده آسیب می زند یا خیر. پیش از مصرف گاباپنتین اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

کنترل تشنج در دوران بارداری بسیار مهم است و تشنج در دوران بارداری هم به مادر و هم به نوزاد آسیب می زند. در دوران بارداری مصرف این دارو را برای تشنج بدون مشورت پزشک شروع یا متوقف نکنید و اگر باردار شدید بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.

این دارو می تواند وارد شیر مادر شود، اما تاثیرات آن بر روی نوزاد ناشناخته است. اگر در حال شیردهی به نوزاد هستید، قبل از شروع مصرف گاباپنتین به پزشک اطلاع دهید.

نکاتی در مورد مصرف گاباپنتین

اگر دارو به طور ناگهانی و بدون دستور پزشک قطع شود ممکن است که عوارضی جبران ناپذیر را به همراه داشته باشد، بنابراین به هیچ وجه سروقت آن را شروع و قطع نکنید
یک برچسب هشدار یا کارت شناسایی همراه داشته باشید که نشان دهد داروی گاباپنتین مصرف می کنید.به علاوه به هر پزشکی که مراجعه می کنید، باید در جریان مصرف داروی گاباپنتین توسط شما قرار بگیرد.

داروی گاباپنتین بر روی نتیجه برخی آزمایش ها تاثیر می گذارد، بنابراین برای انجام هر گونه آزمایش یا معاینات پزشکی به پزشک اطلاع دهید که داروی گاباپنتین مصرف می کنید. قرص  و کپسول گاباپنتین را در دمای اتاق نگهداری کنید و از نور و رطوبت دور نگه دارید.

این دارو بر روی افکار و عکس العمل های شما تاثیر می گذارد. در زمان مصرف گاباپنتین اگر تصمیم به رانندگی دارید یا کاری انجام می دهید که نیاز به هوشیاری دارید، خیلی مراقب باشید.

۲ ساعت قبل و ۲ ساعت بعد از مصرف گاباپنتین از مصرف آنتی اسیدها اجتناب کنید. آنتی اسیدها جذب گاباپنتین را برای بدن سخت می کند. به علاوه نوشیدن الکل در زمان مصرف گاباپنتین ممکن است باعث بروز عوارض جانبی جدی شود.

عوارض جانبی 

اگر نشانه های واکنش حساسیتی را در خور مشاهده می کنید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. نشانه های واکنش حساسیتی به گاباپنتین عبارتند از: مشکل تنفسی، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو.

اگر یک واکنش جدی نسبت به دارو نشان دادید که بر روی بخش های مختلف بدن تاثیر گذاشته است، حتما به پزشک مراجعه کنید. واکنش های جدی نسبت به گاباپنتین عبارتند از: جوش های پوستی، تب، غدد ملتهب، نشانه های شبیه به آنفلوآنزا، دردهای عضلانی، ضعف شدید، کبودی غیر عادی یا زرد شدن پوست یا چشم ها. این واکنش ها ممکن است چند هفته بعد از شروع مصرف گاباپنتین رخ دهد.

هر گونه نشانه جدید یا بدتر شدن علائم را به پزشک گزارش دهید، برخی از این نشانه ها عبارتند از: تغییرات رفتاری یا خلقی، اضطراب، حمله هراس، مشکل در خواب یا حس تحریک پذیری، خشم، تهاجمی شدن، بیقراری، بیش فعالی (ذهنی یا جسمی)، افسردگی یا فکر به خودکشی یا صدمه زدن به خود.

در صورت بروز هر یک از نشانه های زیر در زمان مصرف گاباپنتین به پزشک مراجعه کنید:

  • افزایش تشنج
  • ضعف یا خستگی شدید
  • مشکل در تعادل یا حرکت عضلات
  • درد قسمت بالای شکم
  • درد قفسه سینه، سرفه های جدید یا بدتر شدن سرفه ها همراه با تب و مشکل تنفسی
  • سوزش شدید یا بی حسی
  • حرکت سریع چشم
  • مشکلات کلیه – کاهش ادرار، درد یا بروز مشکل در زمان دفع ادرار، التهاب در پاها و مچ پاها

آیا دارو در  کودکان نیز عوارضی به همراه دارد؟

برخی عوارض جانبی بیشتر در کودکانی بروز می کند که در حال مصرف گاباپنتین هستند. اگر کودک شما در حال مصرف داروی گاباپنتین است و هر یک از علائم زیر را در وی مشاهده می کنید، حتما به پزشک اطلاع دهید:

  • تغییر در رفتار
  • مشکل در حافظه
  • مشکل در تمرکز
  • بیقراری و عملکرد خصمانه و خشن

 

تداخلات دارویی

تداخلات دارویی بر روی اثربخشی دارو تاثیر گذاشته و خطر بروز عوارض جانبی را افزایش می دهد. در اینجا به مهم  ترین تداخلات دارویی با گاباپنتین اشاره می کنیم ولی تمام تداخلات را در بر نمی گیرد. لیستی از تمام داروهایی که مصرف می کنید (داروهای با نسخه، بدون نسخه، مکمل ها و داروهایی گیاهی) به همراه داشته باشید و آن را به پزشک خود ارائه دهید. مصرف داروی گاباپنتین را به طور ناگهانی و بدون مشورت با پزشک شروع یا متوقف نکنید و میزان مصرف دارو را تغییر ندهید.

یکی از داروهایی که با این دارو تداخل دارد داروی اورلیستات* orlistat است.

*اورلیستات orlistat : برای کاهش جذب چربی و درمان چاقی از آن استفاده می‌شود .این دارو در ایران عمدتاً با نام تجاری لیپونیل (Liponile) و در بسیاری از کشورها با نام تجاری Xenical عرضه می‌شود.

اگر در حال مصرف داروهای دیگری هستید که باعث خواب آلودگی و گیجی می شوند، مانند الکل، ماری جوانا، آنتی هیستامین ها، داروهای خواب آور یا داروهای اضطراب، شل کننده های عضلانی و ضد دردهای مخدر (مانند کدوئین و مورفین) قبل از مصرف گاباپنتین به پزشک اطلاع دهید.

برچسب مربوط به ترکیبات داروها را با دقت بررسی کنید زیرا این داروها ممکن است حاوی ترکیبات خواب آور باشند (مانند داروهای حساسیت و داروهای سرفه و سرماخوردگی).

داروی گاباپنتین را با دیگر داروهایی که حاوی گاباپنتین هستند مصرف نکنید.گاباپنتین با برخی آزمایش های ادرار که برای بررسی پروتئین ادرار انجام می شوند، تاثیر می گذارد. حتما به پزشک معالج و پرسنل آزمایشگاه اطلاع دهید که در حال مصرف دارو هستید.

منبع: webmd

ارسال شده در تاریخ 21 مارس 2018 توسط آلما میر با موضوع داروها | 1,992 بازدید

معرفی دارو: گاباپنتین ؛ آیا گاباپنتین تنها برای اعصاب به کار برده می شود؟
5 از 100 رای

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است