پسوریاریس یک بیماری پوستی است که سبب ایجاد علائم مانند قرمزی و فلس در پوست می شود. این به طور معمول در خارج از آرنج، زانو یا پوست سر تاثیر می گذارد، هرچند که در هر مکان ظاهر می شود. از جمله علائم آن خارش و سوزش است. پسوریاریس به دیگر بیماری های جدی بهداشتی مانند دیابت، بیماری قلبی و افسردگی وابسته است.
چرا به پسوریاریس مبتلا می شویم؟
در حالی که دانشمندان نمی دانند دقیقا چه چیزی باعث پسوریازیس می شوند ولی چیزی که مشخص است این اسن که سیستم ایمنی و ژنتیک در رشد آن نقش مهمی دارند. معمولا، پسوریازیس باعث می شود حالت سوختگی و سوزش در بدن می شود. سلول های پوستی در افراد مبتلا به پسوریازیس به میزان غیر طبیعی افزایش می یابد که باعث ایجاد ضایعات پسوریازیس می شود.
در مردان و زنان پسوریازیس به یک میزان رخ می دهد. پسوریازیس در تمام گروه های نژادی رخ می دهد، اما با نرخ های متفاوت. حدود ۱٫۹ درصد آفریقایی-آمریکایی ها پسوریازیس دارند، در مقایسه با ۳٫۶ درصد از مردم قفقاز.
پسوریازیس اغلب بین سنین ۱۵ تا ۳۵ سالگی ایجاد می شود، اما می تواند در هر سنی رشد کند. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد افراد مبتلا به پسوریازیس آن را قبل از سن ۱۰ سالگی دریافت می کنند. برخی از نوزادان پسوریازیس را دارند، اگر چه در نوزادان نادر است.
پسوریازیس مسری نیست و ضایعات پسوریازیس عفونی نیستند.
چگونه پسوریاریس تشخیص داده می شود؟
هیچ آزمایش خون خاصی برای تشخیص پسوریازیس وجود ندارد. پزشک متخصص پوست معمولا پوست آسیب دیده را بررسی می کند و پسوریازیس را تشخیص می دهند.
پزشک شما ممکن است یک قطعه پوست آسیب دیده (بیوپسی) را بگیرد و آن را زیر میکروسکوپ بررسی کنید. هنگام برداشتن پوست، پوست پسوریازیس در مقایسه با پوست با اگزما، ضخیم تر است.
حتما پزشک شما در مورد آلرژی های خانوادگی و بیماری های پوستی خانوادگی شما سوال خواهد پرسید. بر طبق بررسی متخصص پوست دکتر پل یاماچی با موسسه مراقبت از پوست در سانتا مونیکا، کالیفرنیا، حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریاریس، یکی از اعضای خانواده آن ها این بیماری را دارد.
پسوریاریس در کدام نقاط بدن دیده می شود؟
پسوریاریس می تواند در هر نقطه بر روی پلک ها، گوش ها، دهان و لب ها، چین و چروک پوست، دست و پا و ناخن ها رخ دهد. پوست در هر یک از این نقاط متفاوت است و نیاز به درمان های مختلف دارد.
درمان با نور و درمان موضعی اغلب هنگامی که پسوریاریس به قسمت خاصی از بدن محدود می شود استفاده می شود. با این وجود پزشکان ممکن است داروهای خوراکی یا تزریقی را تجویز کنند اگر پسوریاریس گسترده باشد و یا کیفیت زندگی شما را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار دهد. درمان های موثری در دسترس هستند، مهم نیست که پسوریاریس شما در کدام نقطه بدن قرار دارد.
- پوست سر
پسوریاریس پوست سر می تواند بسیار ملایم باشد، با اندکی پوسته پوسته شدن. همچنین می تواند بسیار شدید با پلاک های ضخیم باشد که کل پوست سر را پوشش می دهد. می تواند فراتر از موهایش را در پیشانی، پشت گردن و اطراف گوش گسترش یابد. - صورت
این بیماری در صورت اغلب بر روی ابروها، پوست بین بینی و لب بالا، پیشانی فوقانی و خط موی تاثیر می گذارد. در داخل و اطراف صورت باید با دقت درمان شود زیرا پوست در اینجا حساس است. - دست ها، پا و ناخن ها
درمان پسوریاریس در دست و پا سریع تر است. تغییرات ناخن تا ۵۰ درصد افراد مبتلا به پسوریاریس رخ می دهد. - پسوریازیس تناسلی
این نوع بیشتر در مردان ظاهر شود. پسوریازیس تناسلی نیاز به مراقبت دقیق و رعتیت بهداشت دارد. - چین های پوست
پسوریاریس می تواند در چروک های پوست مانند زیر بغل و زیر سینه ایجاد شود. این نوع پسوریازیس اغلب با عرق کردن بدتر می شود.
آیا درمانی برای پسوریاریسوجود دارد؟
نه، پسوریازیس در حال حاضر قابل درمان نیست. با این حال، می توان آن را کنترل کرد و از تشدید آن جلوگیری کرد.
منبع: psoriasis.org