بیماری لوپوس که بهصورت ویژه و تخصصی به آن اس ال ای میگویند. مربوط به اختلال در سیستم ایمنی بوده که در ادامه بهصورت مفصل برایتان شرح داده میشود. همچنین در این مقاله شما علائم این بیماری، عوامل و راههای درمان را خواهید خواند.
سیستم ایمنی بدن انسان بهطور طبیعی در برابر عفونتهای و باکتریهای مضر مقاومت میکند. کلمهی SLE مخفف لوپوس اریتماتوز سیستمیک بوده است که یک بیماری مزمن مربوط به سیستم ایمنی است و زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی تواناییهای خود را ازدستداده و بدن به سلولهای خودی حملهورمی شود. به این بیماریها بیماریهای خودایمنی میگویند.
بهطورکلی واژهی لوپوس برای برخی بیماریهای خود ایمنی با خصوصیات مشابه استفاده میشود که چون اس ال ای شایعترین آنهاست. در بیشتر مواقع منظور از لوپوس همان SLE است.
این بیماری مزمن برخی از اوقات دارای علائم شدید و برخی دارای علائم خفیف است. این بیماران در صورت تحت درمان قرار گرفتن میتوانند بهصورت عادی زندگی کنند.
در آمریکا بنیادی به نام بنیاد لوپوس بنا گردیده است که طبق آمار آن، دستکم ۱٫۵ میلیون آمریکایی با این بیماری در این کشور وجود دارند. این بنیاد معتقد است تعداد افرادی که به این بیماری مبتلا هستند بسیار بالاتر است و موارد بسیاری تشخیص داده نمیشوند.
علائم بیماری لوپوس SLE :
عمده علائم عبارتاند از:
خستگی زیاد
درد در مفاصل
تورم مفصل
سردرد
علائمی به اسم راش روی گونهها و بینی
ریزش مو
کمخونی
مشکل در لخته شدن خون
رنگ انگشتان در هوای سرد، سفید یا آبی
انگشتها مورمور میشوند
به دو علامت انتهایی نشانگان رینود میگویند.
این بیماری به بخشهایی از بدن حمله میکند که سایر علائم آن به بخش موردنظر مربوطمی شود. مانند دستگاه گوارش، قلب یا پوست.
علائم این بیماری، بسیار شبیه به علائم بسیاری از بیماریهای دیگر نیز هستند برای همین تشخیص آن را دشوار است. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای لازم بیماری دقیق شما تشخیص داده میشود.
عوامل بیماری لوپوس SLE :
علت دقیق بیماری لوپوس مشخص نیست اما عوامل زیر ممکن است با این بیماری ارتباط داشته باشند:
ژنتیک
هرچند بیماری لوپوس با ژن خاصی در ارتباط نیست اما در فامیل و خانوادهای که افراد مبتلابه لوپوس هستند معمولاً، احتمال بیماریهای دیگر خود ایمنی زیاد است و یا برعکس.
محرکهای محیط
پرتوهای فرابنفش
داروهای خاص
ویروسها
استرس فیزیکی یا عاطفی
تروما
جنسیت و هورمونها
این بیماری اغلب در زنان بیشتر از مردان تأثیر میگذارد. و زنان احتمال دارد علائم شدیدتری را در طی بارداری و دورههای قاعدگیشان تجربه کنند. هردوی این ملاحظات برخی از متخصصان پزشکی را به این باور رسانده است که شاید هورمون زنانهی استروژن در ایجاد SLE نقش داشته باشد. بااینحال برای اثبات این نظریه به تحقیقات بیشتری نیاز است.
تشخیص بیماری:
شما توسط پزشک معاینه شده و سؤالاتی را پاسخ میدهید و او با مشاهدهی علائم زیر بیماری شمارا تشخیص میدهد:
بثورات حساس به نور خورشید، مانند راش گونهای یا پروانهای
زخمهای غشای مخاطی
آرتریت
ریزش مو
نازک شدن مو
مشکلات ریوی یا قلبی
این آزمایشها به تشخیص پزشک کمک میکند:
آزمایشهای خون
آزمایش ادرار
عکسبرداری با اشعهی ایکس از قفسهی سینه
در صورت تشخیص پزشکتان ممکن است شمارا به یک روماتولوژیست ارجاع بدهد. روماتولوژیست پزشکی است که در درمان اختلالات بافت نرم، مفصل و بیماریهای خودایمنی تخصص دارد.
درمان لوپوس SLE
برای SLE هیچ درمانی وجود ندارد و فقط میتوان علائم را کاهش داد. درمانها با توجه بهشدت و اندام آهای آسیبدیده شامل موارد زیراست:
داروهای ضدالتهاب جهت درد و سفتی مفصل
کرمهای استروئیدی استفادهشده جهت بثورات
کورتیکواستروئیدها برای کاهش پاسخ ایمنی
داروهای مالاریا برای رفع مشکلات مفصل و پوست
داروها و عوامل سیستم ایمنی هدفمند برای بیماری شدیدتر
امکان دارد پزشکتان توصیه کند مواد غذایی خاصی را مصرف یا حذف کنید این کار برای کاهش احتمال بروز علائم است و همچنین استرس را به حداقل برسانید.
شاید لازم باشد آزمایشهای مربوط به پوکی استخوان را انجام دهید، چراکه استروئیدها میتوانند استخوانهای شمارا تضعیف کنند.
بیماران لوپوس اس ال ای در درازمدت چه عوارضی خواهند داشت؟
این بیماری میتواند به سیستم بدن شما آسیب بزند. این آسیبها ممکن است علائم زیر باشد:
لختههای خون و التهاب عروق خونی یا واسکولیت
التهاب قلب یا پریکاردیت
حمله قلبی
سکتهی مغزی
مشکلات حافظه
تغییر رفتاری
تشنج
التهاب بافت و پوشش ریه
التهاب کلیه
کاهش عملکرد کلیه
نارسایی کلیه
متأسفانه در دوران بارداری SLE میتواند اثرات منفی شدیدی روی بدن شما داشته باشد و باعث عوارض بارداری و حتی سقطجنین منجر شود.
چه آیندهای برای بیماران مبتلابه SLE رقم خواهد خورد؟
این بیماری بر روی افراد مختلف تأثیرات گوناگونی دارد.اگر بلافاصله پس از بروز علائم شروع به درمان کنید میتوانید آنها را کنترل کنید. همواره در نظر داشته باشید که شما باید تحت درمان و زیر نظر پزشک باشید و بهطور مرتب مورد معاینه قرار بگیرید.
بیماریهای مزمن زندگی فرد را بسیار تحت تأثیر قرار میدهند. با کمک گرفتن از یک مشاور ورزیده و انجمنهای حمایتی میتوانید اضطرابتان را کاهش بدهید، سلامت روانیتان را حفظ کنید و بیماریتان راحت مدیریت قرار دهید.
منبع: healthline