بیماری سیفلیس یک عفونت منتقله از راه رابطه جنسی میباشد که توسط باکتریTreponema pallidum ایجاد میشود و این بیماری به عنوان ” تقلید کننده بزرگ” شناخته میشود زیرا ممکن است علائم بسیار مشابهی از بیماری های دیگر را ایجاد کند.
بیماری سیفلیس معمولا از طریق فعالیت جنسی گسترش می یابد و همچنین ممکن است در دوران بارداری یا هنگام تولد از مادر به نوزاد منتقل شود و منجر به سیفلیس مادرزادی شود , دقت داشته باشید خطر انتقال بیماری سیفلیس را میتوان با استفاده از یک کاندوم لاتکس کاهش داد اما نمی توان این خطر را به طور کامل از بین برد.
در سال 2015 , حدود 45/5 میلیون نفر مبتلا به بیماری سیفلیس شدند به همین دلیل اهمیت زیادی دارند که دانش شما از این بیماری زیاد باشد و با آن آشنایی داشته باشید.
علائم بیماری سیفلیس چیست؟
علائم و نشانه های بیماری سیفلیس بسته به اینکه کدام یک از چهار مرحله(اولیه _ ثانویه _ پنهان _ سوم) ارائه شده متفاوت میباشد.
سیفلیس اولیه , به طور معمول با تماس مستقیم جنسی با ضایعات عفونی فرد دیگری به دست می آید.
و تقریبا 3 تا 90 پس از تماس با باکتری به وجود آید.(به طور متوسط 21 روز). یک ضایعه پوستی , به نام شانکر , در نقطه تماس به وجود می آید و در این مرحله پوست دچار زخم و خارش میشود و هیچ گونه دردی در شما به وجود نمی آید. ضایعات ممکن است در هر مکانی به وجود آیند. شایعترین محل در زنان , دهانه رحم و در مردان آلت تناسلی میباشد.
سیفلیس ثانویه , حدود 4 تا 10 هفته بعد از عفونت اولیه به وجود می آید. و ممکن است در این مرحله بثوراتی قرمز مایل به زرد و خارش ناپذیر در تنه و اندام ها از جمله: کف دست و پا به وجود آید و همه این ضایعات باکتری در خود جای داده اند و عفونی میباشند. سایر علائم عبارتند از: تب , گلودرد , کاهش وزن , ناراحتی , ریزش مو , سردرد.
علائم حاد معمولا بعد از 3 تا 6هفته قطع میشوند.
در مرحله ی پنهان , بیماری سیفلیس سال ها ادامه می یابد و علائم دیده نمی شوند.
سیفلیس سوم , حدود3 تا 15 سال پس از ابتلا به عفونت رخ میدهد.
بیماری سیفلیس چگونه انتقال می یابد؟
همانطور که گفتیم این بیماری از طریق تماس جنسی (واژن , مقعد , دهان) یا در دوران بارداری از مادر به جنین منتقل میشود. سیفلیس از طریق خون نیز انتقال می یابد و در کشورهایی که مراکز اهدای خون آنها استاندارد نیست این بیماری سریعا منتشر میشود.
دقت داشته باشید به طور کلی بیماری سیفلیس از طریق صندلی های توالت , فعالیت های روزانه , حمام های گرم و یا به اشتراک گذاشتن وسایل غذاخوری منتقل نمی شود زیرا باکتری ها به سرعت در خارج از بدن فرد میمیرند و نمی توانند از طریق اشیا انتقال پیدا کنند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سیفلیس قرار دارند؟
▪️افرادی که رابطه ی جنسی سالم و بهداشتی ندارند.
▪️افرادی که با چند نفر هم بستر میشوند.
▪️مردانی که با مردان دیگر رابطه ی جنسی برقرار میکنند.
درمان بیماری سیفلیس چگونه است؟
در تمام مراحل استفاده از پنی سیلین توصیه میشود.
منبع:
medicalnewstoday.com