علل و علائم سیستیت چیست و چگونه سیستیت را درمان کنیم؟

سیستیت Cystitis به معنای التهاب مثانه میباشد و اغلب اوقات توسط عفونت های باکتریایی ایجاد میشود که میتواند دردناک و آزاردهنده باشد و در صورتی که به کلیه ها گسترش پیدا کند میتواند یک مشکل جدی برای سلامتی باشد. بیماری سیستیت در اکثر موارد زنان را تحت تاثیر قرار میدهد اما در موارد نادر دیده شده است که مردان نیز به این بیماری مبتلا شده اند.

سیستیت

علائم بیماری سیستیت چیست؟

علائم و نشانه های سیستیت در اغلب موارد عبارتند از:

  • احساس سوزش هنگام ادرار کردن
  • احساس درد هنگام ادرار کردن
  • وجود خون در ادرار
  • ناراحتی لگن
  • ضعف یا تحریک پذیری
  • احساس فشار در قسمت زیر شکم
  • تب
  • کاهش اشتها
  • حالت تهوع و استفراغ

سیستیت

 

چه هنگام به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که علائم و نشانه های عفونت های کلیوی دارید فورا به پزشک مراجعه کنید. این علائم عبارتند از تهوع و استفراغ و یا هنگامی که به صورت مکرر نیاز به تخلیه ادرار دارید و هنگام تخلیه ادرار , دردی احساس میکنید حتما باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

 

عوامل خطر برای ابتلا به بیماری سیستیت چیست؟

بعضی از گروه ها بیشتر در معرض ابتلا به بیماری سیستیت قرار دارند , زنان یکی از این گروه ها هستند زیرا مجرای کوتاه تری نسبت به مردان دارند و باعث میشود باکتری ها سریع تر به مثانه منتقل شوند.

 

 

سیستیت

 

 

برخی زنان بیشتر در معرض ابتلا به UTI  هستند که عبارتند از :

  • زنانی که از لحاظ فعالیت های جنسی فعال هستند زیرا مقاربت جنسی میتواند منجر به انتقال باکتری به داخل مجرای ادرار شود.
  • زنانی که باردار هستند به علت ایجاد تغییرات هورمونی در دوران بارداری خطر ابتلا به عفونت مثانه را افزایش میدهند.

سایر عوامل خطر در مردان و زنان عبارتند از:

تداخل در جریان ادرار: این مورد میتواند در اثر سنگ مثانه و یا پروستات بزرگ شده به وجود آید.

تغییرات در سیستم ایمنی: دیابت و یا انواع سرطان موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن میشوند و هنگامی که سیستم ایمنی ضعیف شود خطر ورود باکتری ها به مثانه افزایش می یابد.

استفاده طولانی مدت از کاتتر مثانه: کاتتر ها لوله هایی هستند که در مثانه افراد مسن و یا افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن هستند قرار میگیرند و استفاده ی طولانی مدت از آنها میتواند باعث آسیب به بافت های مثانه شود.

 

عوارض جانبی :

در صورتی که عفونت مثانه یا سیستیت به درستی درمان شود به ندرت به عوارض جدی منجر میشود اما در صورتی که درمان بیماری سیستیت نادیده گرفته شود میتواند عوارض زیر را به همراه داشته باشد:

عفونت کلیه:

عفونت های کلیه که با نام پیلونفریت Pyelonephritis شناخته میشوند میتوانند به کلیه های شما آسیب برسانند. کودکان و سالخوردگان بیشتر در معرض خطر آسیب کلیه ناشی از عفونت مثانه قرار دارند زیرا علائم اغلب توسط آنها نادیده گرفته میشود.

خون در ادرار :

در صورتی که سیستیت درمان نشود میتواند منجر به ایجاد سلول های خونی در ادرار شود که فقط با میکروسکوپ(هماچوری میکروسکوپیک) دیده میشود.

 

چگونه از سیستیت جلوگیری کنیم؟

▪️آب نارنگی یا قرص های حاوی پروانتوسایانیدین اغلب برای جلوگیری و درمان سیستیت توصیه میشوند و میتوانند به کاهش علائم عفونت مثانه کمک کنند.

▪️مایعات زیادی بنوشید.

▪️پوست اطراف واژن و مقعد را به آرامی بشوئید.

▪️از شست و شوی بیش از حد واژن و مقعد اجتناب کنید.

▪️از صابون برای تمیز نمودن واژن استفاده نکنید.

▪️مثانه خود را در اسرع وقت پس از مقاربت جنسی تخله کنید.

▪️از اسپری دئودورانت و یا محصولات زنانه در ناحیه تناسلی استفاده نکنید.

▪️ از پوشیدن لباس و شلوارهای تنگ اجتناب کنید.

▪️لباس زیر پنبه ای را برای پوشیدن انتخاب کنید.

▪️ ناحیه تناسلی خود را از جلو به عقب تمیز کنید.

▪️از روان کننده ها در طول رابطه جنسی استفاده کنید.

 

سیستیت

 

سیستیت چگونه درمان میشود؟

درمان معمول برای سیستیت استفاده از آنتی بیوتیک ها میباشد.

پزشکان ممکن است یک دوره ۳ روزه یا ۷‌ تا ۱۰ روزه برای استفاده از آنتی بیوتیک ها تجویز کنند و در صورتی که بیمار با مصرف آنتی بیوتیک ها درمان نشد دوباره باید به پزشک مراجعه کند.

آنتی بیوتیک هایی که معمولا برای درمان سیستیت استفاده میشوند عبارتند از:

  • نیتروفورانتوئین
  • تری متوپریم _ سولفامتوکسازول
  • آموکسی سیلین
  • سفالوسپورین ها
  • سیپروفلوکساسین
  • لووفلوکساسین

 

سیستیت

 

چند نمونه سوال که میتوانید از پزشک در رابطه با  التهاب مثانه بپرسید:

آیا بیماری سیستیت نیاز به انجام آزمایش دارد یا خیر؟

چه عواملی میتوانند به درمان سیستیت کمک کنند؟

چه روش های درمانی شما توصیه میکنید؟

آیا امکان دارد دوباره به سیستیت مبتلا شوم؟

آیا از این پس محدودیت هایی در رژیم غذایی خود باید به وجود آورم یا خیر؟

کدام مواد غذایی باعث تشدید و یا بهبود سیستیت میشوند؟

منبع:
medicalnewstoday.com

mayoclinic.org

ارسال شده در تاریخ 18 اکتبر 2018 توسط آلما میر با موضوع درمان , سلامتی | 1,033 بازدید

علل و علائم سیستیت چیست و چگونه سیستیت را درمان کنیم؟
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است