بیماری سارکوئیدوز چیست؟ علل , علائم و درمان بیماری سارکوئیدوز

بیماری سارکوئیدوز چیست؟ علت و علائم بیماری سارکوئیدوز کدامند؟ سارکوئیدوز چگونه تشخیص داده میشود و از چه داروهایی برای درمان بیماری سارکوئیدوز استفاده کنیم؟

در این مجله به پرسش های بالا پاسخ خواهیم داد.

 

سارکوئیدوز.

 

سارکوئیدوز یک بیماری ناشناخته است که سبب ایجاد توده های کوچک قرمز بر روی بافت ها و تورم میشود و معمولا بر ریه ها و پوست تاثیر میگذارد. بهتر است بدانید که در حال حاضر هیچ درمانی برای بیماری سارکوئیدوز وجود ندارد اما علائم این بیماری را میتوان با مصرف داروها کاهش داد. بیماری سارکوئیدوز عفونی نیست به این معنا که از فردی به فرد دیگر منتقل نمی شود.

 

علائم بیماری سارکوئیدوز چیست؟

علائم سارکوئیدوز با توجه به اینکه کدام عضو تحت تاثیرِ این بیماری قرار گرفته است متفاوت است و همانطور که گفتیم  سارکوئیدوز اغلب بر ریه ها و پوست تاثیر میگذارد.

ریه ها: ریه ها در حدود ۷۰درصد از افراد مبتلا به بیماری سارکوئیدوز تحت تاثیر قرار میگیرند که به عنوان سارکوئیدوز ریوی شناخته میشود. علائم اصلی آن شامل ضعف در تنفس و سرفه خشک و مداوم است. برخی از افراد مبتلا به سارکوئیدوز ریوی درد و ناراحتی در سینه خود تجربه میکنند.

پوست: پوست یکی دیگر از قسمت هایی میباشد که در افراد مبتلا به بیماری سارکوئیدوز تحت تاثیر قرار میگیرد و میتواند باعث ایجاد بثورات و لکه های قرمز به خصوص بر روی سینه ها شود.

 

سارکوئیدوز

 

اگر سایر اندام ها آسیب ببینند ممکن است برخی از علائم زیر را تجربه کنید:

  • تورم در صورت , گردن , زیر بغل و کشاله ران
  • خستگی و احساس ناخوشایند
  • درد مفاصل
  • سرفه مداوم
  • ریتم غیر طبیعی قلب
  • گرفتگی یا مسدود شدن بینی
  • درد در استخوان ها
  • سنگ کلیه
  • سردرد
  • تنگی نفس

در بسیاری از افراد مبتلا به بیماری سارکوئیدوز علائم اغلب بدون درمان در چند ماه یا چند سال بهبود می یابند زیرا علائم آنها شَدید نمی باشد. با این حال  سارکوئیدوز در برخی افراد در طول زمان شدت می یابد که به عنوان سارکوئیدوز مزمن شناخته میشود.

 

سارکوئیدوز

 

علت بیماری سارکوئیدوز چیست؟

سیستم ایمنی بدن معمولا با آزاد کردن گلبول های سفید خون با میکروب ها و عفونت ها مبارزه میکند. تصور میشود که بیماری سارکوئیدوز زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شروع به حمله به بافت ها و اندام ها کند و التهاب ناشی از آن باعث ایجاد گرانولوم ها در اندام ها میشود. در حال حاضر هنوز مشخص نشده است که چرا سیستم ایمنی به اندام های خودی حمله میکند.

همچنین ممکن است برخی از عوامل محیطی و ژنتیکی در ایجاد سارکوئیدوز نقش داشته باشند به عنوان مثال مواردی وجود دارند که نشان میدهند این بیماری در بعضی از اعضای خانواده اتفاق افتاده اما به این معنا نمی باشد که بگوییم این بیماری همیشه به ارث برده میشود.

سارکوئیدوز میتواند هر فردی را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد اما معمولا در افراد بین ۲۰ تا ۴۰ سال اتفاق می افتد و در دوران کودکی نادر است.

این بیماری بر همه ی افراد در هر جنسیتی تاثیر میگذارد اما زنان بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا میشوند.

بیماری سارکوئیدوز چگونه تشخیص داده میشود؟

تعدادی از تست های مختلف ممکن است برای تشخیص بیماری سارکوئیدوز مورد استفاده قرار گیرند که عبارتند از:

در برخی موارد پزشک ممکن است بخواهد ریه های شما را با استفاده از یک لوله ی طولانی نازک و انعطاف پذیر با منبع نور و یک دوربین که در انتهای آن قرار گرفته است مورد بررسی قرار دهد(آندوسکوپی) , یک نمونه کوچک از بافت ریه ممکن است در طی این آزمایش برداشته شود تا پزشک بتواند آن را با میکروسکوپ بررسی کند(بیوپسی).

 

سارکوئیدوز

 

چگونه بیماری سارکوئیدوز درمان میشود؟

اکثر افراد مبتلا به  سارکوئیدوز نیاز به درمان ندارند زیرا این بیماری اغلب به خودی خود معمولا ظرف چند ماه تا چند سال از بین میرود. اما گاهی داروهای زیر تجویز میشوند:

▪️کورتیکواستروئیدها: این داروهای ضد التهابی به عنوان اولین گزینه برای درمان بیماری سارکوئیدوز استفاده میشوند. کوتیکواستروئیدها را میتوان به صورت مستقیم به ناحیه آسیب دیده اعمال کرد مانند کرم بر روی ضایعات پوست و یا قطره به چشم.

▪️داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب میکنند: داروهایی مانند متوترکسات و آزاتیوپرین باعث کاهش التهاب ناشی از اختلال در سیستم ایمنی میشوند.

 

سارکوئیدوز

 

▪️هیدروکسی کلروکین: هیدروکسی کلروکین برای رفع بثورات پوستی ممکن است تجویز شود.

▪️پیوند عضو: در صورتی که شدت بیماری سارکوئیدوز شدید باشد و به ریه ها قلب و کبد آسیب های زیادی را وارد کند ممکن است پزشکان پیوند عضو را در نظر بگیرند.

 

سارکوئیدوز

 

و در آخر چند نکته که افراد مبتلا به بیماری سارکوئیدوز باید رعایت کنند:

▪️سیگار را ترک کنید.

▪️در معرض گرد و غبار, مواد شیمیایی و گازهای سمی قرار نگیرید.

▪️یک رژیم متعادل و سالم داشته باشید.

▪️مایعات زیادی بنوشید.

منبع:
mayoclinic.org

nhs.uk

 

 

 

ارسال شده در تاریخ 18 اکتبر 2018 توسط آلما میر با موضوع درمان , سلامتی | 972 بازدید

بیماری سارکوئیدوز چیست؟ علل , علائم و درمان بیماری سارکوئیدوز
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است