شایع ترین علامت پوکی استخوان و روش های تشخیص این بیماری

برخی از افراد بیشتر از سایرین ممکن است دچار پوکی استخوان شوند افرادی مثل خانم های یائسه و بیمارانی که بیش از سه ماه از داروی گلوکوکورتیکوئید(glucocorticoids) استفاده کردندو یا افرادی که کمبود ویتامین دی و کلسیم دارند. این افراد باید حتما تست پوکی استخوان بدهند.

آقای دکتر گوپال کریشنان متخصص غدد در دانشگاه براون می‌گوید:

پوکی‌استخوان یک بیماری خاموش است و تا وقتی که شکستگی یا ترکی در استخوان به وجود نیاید، ظاهر نمی شود.

در صورتی که شما مبتلا به پوکی‌ استخوان باشید، متاسفانه تنها با یک ضربه یا زمین خوردن ساده دچار شکستگیِ مُچ دست، ران پا یا ستون‌ فقرات می شوید، درحالی ‌که وقتی جوان بودید این اتفاق نمی افتاد. طبق تحقیقات دانشگاه پزشکی ویرجینیای شرقی که در سال ۲۰۱۶ انجام شد و موضوع آن درباره‌ی پوکی‌ استخوان بود، هزینه و زمان شکستگی در افرادی که پوکی استخوان دارند بسیار زیاد است و این بیماری تهدید کننده ی جدی سلامت آن هاست. برای درمان این شکستگی ها باید در بیمارستان بستری شد و هزینه ی زیادی برای بیماران به همراه دارد. در صورتی که علائم این بیماری به سرعت تشخیص داده شود خطر ابتلا به آن کم می شود.

 

چه کسانی باید حتما تست پوکی استخوان بدهند؟

افراد مسن بالای ۵۰ سال باید بعد از مشورت با پزشک خود تست غربالگری پوکی استخوان بدهند. همچنین به طور کلی طبق تحقیقات دانشگاه ویرجینیای شرقی افراد زیر باید تست پوکی استخوان بدهند:

زنانی که سنشان بالای ۶۵ سال است

مردانی که سنشان بالای ۷۰ سال است

افرادی که بعد از سن ۵۰ سالگی قسمتی از استخوان های بدنشان دچار شکستگی شود

خانم‌هایی که چندین عامل مستعد به پوکی استخوان به طور هم زمان دارند. مثلا سابقه ی خانوادگی و داشتن وزن کم با یکدیگر دو عامل خطر در مورد بیماری پوکی استخوان است.

کسانی که بیماری‌هایی دارند که خطر ابتلا به پوکی ‌استخوان را بیشتر می کنند.

مصرف کنندگان داروهای استروئید‌، آمپول های ضدبارداری یا داروهای درمان کننده سرطان

در بیماری پوکی استخوان روند ضعیف شدن استخوان‌ها نشانه ی خاصی ندارد، بنابر این باید تست پوکی استخوان در صورت داشتن شرایط بالا حتما انجام شود.

شایع ترین علامت پوکی استخوان زود هنگام چیست؟

ایجاد شکستگی در استخوان ها

شاید قبل از اینکه بیماری پوکی استخوان شما تشخیص داده شود تنها با یک ضربه ی کوچک دچار شکستگی از ناحیه ی مچ، ران پا، لگن و سایر نقاط بدن شوید.

ضربه های ملایم مثل زمین خوردن آرام، برخورد با اشیا و غیره در افراد معمولی ایجاد شکستگی نمی کند. اما اگر این اتفاق افتاد نشانه ی این است که شما مبتلا به پوکی استخوان شده اید.اگر سن شما بالای ۵۰ سال است و این حادثه برایتان رخ داد انجمن ملی سلامت جهانی به شما توصیه می کند که بعد از مشورت با پزشک تست پوکی استخوان را انجام دهید.

محققان بعد از مطالعه ای که بر روی ۴۷۱۷۱ خانم بالای سن ۶۰ سال انجام دادند متوجه شدند که از هر ۵ زنی که برای درمان شکستگی خود به پزشک مراجعه کرده است فقط یکی از آن ها از قبل می دانسته که دچار بیماری پوکی استخوان است. این یعنی ۸۰ درصد خانم هایی که پوکی استخوان دارند از این موضوع آگاه نیستند. تا وقتی که دچار شکستگی شوند. بر اساس تحقیقات تعداد زنان کمی از افرادی که دچار پوکی استخوان هستند برای پیشگیری از شکستگی اقدامات درمانی انجام می دهند. به این دلیل که اصلا از بیماری خود خبر ندارند.

چگونه بفهمیم  که شکستگی استخوان ناشی از پوکی استخوان‌ بوده است؟

گاهی این امر واضح است. شما بعد از ضربه‌ای که حتی فکرش را نمی‌کردید دچار درد و تورم می‌شوید. انجمن جراحی ارتوپد در آمریکا به این موضوع اشاره کرد که ممکن است استخوان تحت ضربه در اثر شکستگی کج شود. در موارد دیگر شاید افراد در کمرخود احساس درد داشته باشند اما حتی نفهمند در اثر چه چیز دچار درد شده‌اند. درد کمر آن ها ممکن است به دلیل شکستگی یا ترک در مهره‌ها به وجود آمده باشد و درمان آن شاید بیش از ۶ هفته طول بکشد. در چنین شرایطی حتما به پزشک مراجعه کنید.

سایر علائم جهت تشخیص پوکی استخوان

برخی از تغییرات جسمانی  نشانه‌ی پوکی ‌استخوان هستند. بر اساس گزارش انجمن ملی سلامت، خمیدگی پشت افراد کهنسال نشانه ی ابتلا به پوکی استخوان است. در این افراد قدشان به مرور زمان کوتاه می شود. اگر پزشک سلامت آن ها در زمان معاینه قدشان را مورد سنجش قرار دهد و متوجه شود که قد آن ها روند کاهش داشته  این موضوع از نشانه های بیماری پوکی استخوان است.

اقای دکتر گوپال کریشنان می‌گوید:

در صورتی که بیشتر از ۵ سانتی‌متر کاهش قد داشته باشید یا دچار خمیدگی در قسمت ستون فقرات شدید،‌ باید به این علامت ها توجه کنید. این تغییرات نشان می‌دهد که پوکی ‌استخوان بر مهره‌های شما اثر گذاشته است

سایر نشانه های اولیه پوکی استخوان :

بالا بودن آلکالین فسفات در آزمایش خون

نتیجه‌ی تست تراکم مواد معدنی استخوان نشاندهنده ی  تی ۲.۵- یا کمتر

آزمایش شما نشان دهنده ی کمبود ویتامین ‌‌D

به سختی از جا بلند شدن

احساس درد در مفاصل و عضلات

این نشانه ها می‌تواند مربوط به بیماری‌های دیگر نیز باشد، بنابراین باید با پزشک خود مشورت کنید تا بیماری شمارا تشخیص دهد. به این موضوع دقت کنید که درد مفاصل در افراد با سن بالا امری طبیعی است و الزاما شما دچار بیماری پوکی استخوان نیستید اما چه بهتر که تست های مربوط را انجام داده و خیالتان راحت شود.

منبع : everydayhealth

ارسال شده در تاریخ 25 ژانویه 2018 توسط آلما میر با موضوع سلامتی | 2,304 بازدید

شایع ترین علامت پوکی استخوان و روش های تشخیص این بیماری
5 از 100 رای

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است