معرفی دارو: کپسول دوکسپین ؛ موارد مصرفی، عوارض و میزان مصرف

دوکسپین یکی از انواع قرص های ضد افسردگی است که هرگز نباید بدون تجوییز پزشک مصرف شود. اگرچه موارد استفاده و عملکرد آن شبیه قرص آمی‌تریپتیلین است اما پیشنهاد می‌کنیم قبل از اقدام به مصرف هر گونه داروی ضد اضطراب و افسردگی اطلاعات کلی درباره موارد مصرف و همچنین عوارض احتمالی آن داشته باشید.

موارد استفاده و عملکرد دوکسپین شبیه آمی تریپتیلین است. این دارو اثرات آنتی موسکارینی متوسط و اثرات سداتیو شدیدی دارد و مهارکننده فعال باز جذب سروتونین است.
دوکسپین از دسته داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای است . دوکسپین برای درمان افسردگی و اضطراب ناشی از الکلیسم و حالت روانی و حالت های مانیک-افسردگی استفاده می شود.
                                                                                       
در درمان افسردگی، دوکسپین از راه خوراکی به شکل هیدروکلرید داده می شود. دوز اولیه ۷۵ میلی گرم روزانه است که بسته به پاسخ بالینی، دوز آن به تدریج تنظیم می شود. دوزهای بالاتر از ۳۰۰ میلی گرم شاید در بیماران شدیداً افسرده لازم باشد. ولی بیماران با افسردگی خفیف ممکن است به دوز ۵۰-۲۵ میلی گرم در روز آن نیز پاسخ دهند. دوزهای روزانه بالاتر از ۱۰۰ میلی گرم بصورت دوزهای منقسم یا به صورت تک دوز در هنگام خواب تجویز می شود.
اگر مجموع دوز تجویزی روزانه بیشتر از ۱۰۰ میلی گرم باشد بایستی به صورت دوزهای منقسم تجویز شود اگرچه بیشترین میزان دارو ممکن است در هنگام خواب داده شود. در بیماران مسن، دوز شروع ۵۰-۱۰ میلی گرم پیشنهاد شده است. این دارو به صورت تزریق داخل عضلانی و داخل وریدی نیز تجویز می شود. کاهش دوز بایستی بتدریج باشد تا از علائم ترک جلوگیری شود.

موارد مصرف دوکسپین

افسردگی ، اضطراب ، کهیر(خارش شدید) ، بی خوابی

دوز مصرف دوکسپین

درمان اضطراب ( در بزرگسالان ) :
مورد اضطراب خفیف :
مقدار اولیه : ۲۵ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم / مقدار نگهدارنده :۲۵ تا ۵۰ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم .

مورد اضطراب متوسط :
مقدار اولیه : ۷۵ mg در روز در ۱ تا۳ دوز منقسم / مقدار نگهدارنده : ۷۵ تا ۱۵۰ mg در روز در ۱ تا۳ دوز منقسم .

مورد اضطراب شدید :
مقدار اولیه : ۱۵۰ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم / مقدار نگهدارنده : ۱۵۰ تا ۳۰۰ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم .
-حداکثر میزان مجاز در یک نوبت ۱۵۰ mg می باشد .

برای درمان افسردگی (بزرگسالان) :

مورد افسردگی خفیف :
مقدار اولیه : ۲۵ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم / مقدار نگهدارنده :۲۵ تا ۵۰ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم .

مورد افسردگی متوسط :
مقدار اولیه : ۷۵ mg در روز در ۱ تا۳ دوز منقسم / مقدار نگهدارنده :۷۵ تا ۱۵۰ mg در روز در ۱ تا ۳ دوز منقسم .

مورد افسردگی شدید:
مقدار اولیه : ۱۵۰ mg در روز در ۱ تا۳ دوز منقسم / مقدار نگهدارنده : ۱۵۰ تا ۳۰۰ mg در روز در ۱ تا۳ دوز منقسم .
-حداکثر میزان مجاز در یک نوبت ۱۵۰ mg می باشد.

برای درمان کهیر : ۱۰ mg خوراکی ۳ مرتبه در روز.

فارماکوکینتیک دوکسپین

این دارو پس از مصرف خوراکی براحتی از دستگاه گوارش جذب شده و با اثر متابولیسم عبور اول کبدی، به میزان وسیعی به متابولیت اولیه فعال خود یعنی دسمتیل دوکسپین تبدیل می شود. این دارو هم چنین به دنبال کاربرد موضعی از طریق پوست نیز جذب می شود. راههای متابولیسم دوکسپین و دسمتیل دوکسپین شامل هیدروکسیلاسیون و N اکسیداسیون است. دوکسپین، عمدتاً به شکل متابولیت های خود چه به فرم آزاد چه کانژوگه، از طریق ادرار دفع می شود.
دوکسپین و دسمتیل دوکسپین به میزان وسیعی در بدن توزیع شده و به مقدار زیادی به پروتئین های پلاسمائی و بافتی پیوند می شود. نیمه عمر پلاسمائی دوکسپین از ۸ تا ۲۴ ساعت متغیر بوده و در صورت مصرف بیش از حد ممکن است به میزان بیشتری افزایش یابد. این دارو از سد خونی مغزی و جفت عبور کرده و در شیر مادر نیز پخش می شود.

عوارض جانبی دوکسپین چیست

-خشکی دهان، سردرد، تاری دید، بی خوابی، یبوست، تهوع/استفراغ، تعریق، بی قراری، خستگی، گیجی، افت فشار ارتوستاتیک.

این دارو با چه دارویی هایی نباید مصرف شود

دوکسپین یکی از انواع داروهایی است که بر روی کبد بسیار تاثیر گسترده ای می گذارد پس بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود صحبت کنید.
-افزایشQT interval: سیزاپراید،استمیزول، دیزوپیرامید، ایبوتیلید، اینداپامید، پیموزاید،پروکاینامید، کینیدین، سوتالول، ترانیل سیپرامین
-افزایش سطح سروتونین: ایزوکربوکسازید، فنلزین، پروکاربازین، سلژیلین.
تداخلات جدی:
ـافزایشQT interval: امیودارون، امی سولپراید، اموکسپین، آلبوترول
-افزایش سطح سروتونین: آمی تریپتیلین، بوسپیرون، سیتالوپرام، سیکلوبنزاپرین، دکسترومتورفان
-کلونیدین: دوکسپین اثر کلونیدین را کاهش می دهد.
-دکستروامفتامین، دوبوتامین، دی اتیل پرو پیون، دزونلافاکسین
در موارد زیر با احتیاط مصرف شود
بالا بودن فشار داخل کره چشم، اختلالات قلبی،الکلیسم حاد، اختلالات خونی، اختلالات گوارشی، گلوکوم با زاویه بسته، عیب کار کبد، هایپرتروفی پروستات، اختلالات کلیوی، حملات تشنج، حساسیت به داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای و احتباس ادرار.
           

توصیه های دارویی دوکسپین

-معمولا برای مشاهده ی اثر درمانی این دارو ٢تا۳ هفته زمان لازم است لذا درمان خود را طبق تجویز پزشک ادامه دهید و صبور باشید.
-در ابتدای مصرف از رانندگی و سایر فعالیتهایی که به تمرکز و هوشیاری کامل نیاز دارند خودداری کنید.
– در کودکان،نوجوانان و جوانان در ابتدای مصرف تا ۲-۱ هفته سعی شود بیمار تنها نباشد و از نظر تغییرات روحیه و تفکرات منفی تحت نظر باشند.
-اگر برای اولین بار از این دارو استفاده می کنید ممکن است با تغییر وضعیت سریع از حالت نشسته به ایستاده سرگیجه مختصری ایجاد شود که به مرور برطرف می شود. این حالت طبیعی است. بهتر است هنگام برخواستن ، به آرامی بلند شوید.
-به منظور کاهش احتمال بروز علائم قطع مصرف دارو و عدم بازگشت علائم بیماری ،باید قطع مصرف این دارو تحت نظر پزشک و تدریجی باشد.
-اگر دیابت دارید، قند خون خود را به صورت دوره ای بررسی کنید.
-در طول مصرف دارو از مصرف الکل و سایر فراورده های حاوی الکل مثل الگزیرها بدون نظر پزشک خودداری کنید.
-در صورت مشکل بینایی به پزشک خود اطلاع دهید.
-برای پیشگیری از کمبود مایعات بدن، در شرایط فعالیت زیاد و هوای گرم به مقدار کافی مایعات مصرف کنید
منبع: webmd

ارسال شده در تاریخ 21 مارس 2018 توسط آلما میر با موضوع داروها | 5,420 بازدید

معرفی دارو: کپسول دوکسپین ؛ موارد مصرفی، عوارض و میزان مصرف
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است