همه چیز در مورد علائم، علت ها و روش تشخیص سرطان معده

علت اصلی سرطان معده تجمع بیش از حد سلول‌های خاصی است که باعث تشکیل توده‌ی سرطانی در معده می‌شود. با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط سازمان بهداشت جهانی همه ساله ۷۲۳۰۰۰ نفر در اثر سرطان معده می میرند. این سرطان در میان  سرطان های شایع رتبه پنجم در جهان را دارد و همچنین سومین سرطان کشنده است. در ادامه به علائم و علل سرطان معده می پردازیم.

در آمریکا همه ساله ۲۵۵۰۰ فرد مبتلا به سرطان معده شناسایی می‌شود، یعنی تقریبا ۲ درصد از کل سرطان معده‌ جهان مربوط به آمریکایی ها است. بیشتر افرادی سرطان معده دارند، وقتی متوجه بیماری می شوند که سرطان آن ها پیشرفت یا متاستاز کرده است. متاستاز به معنی گسترش سلول‌های سرطانی در بدن است.

آدنوکارسینوم معده موجب به وجود آمدن حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از سرطان‌های معده است. در این حالت سرطان از سلول‌های پوشاننده‌ی لایه‌ی داخلی معده توسعه می یابد.

علائم سرطان معده

علائم تشخیص سرطان معده به گونه ای است که با علائم برخی از بیماری های دیگر مشابه بوده به همین خاطر معمولا زمانی شناسایی می شود که دیگر کار از کار گذشته و سرطان پیشرفته شده است.

علائم اولیه سرطان معده :

احساس غیر طبیعی سیری نسبت به غذا ، خیلی زود سیر شدن

مشکلات بلعیدن

نفخ بعد از غذا

آروغ زدن‌های زیاد

سوزش معده

سوء هاضمه‌ ی طولانی

معده‌درد و یا درد در قفسه‌ی سینه

احساس باد زیاد در شکم

استفراغ و یا استفراق همراه خون

سرطان معده

علائم نشان دهنده ی سرطان معده پیشرفته :

۱. دیسفاژی (دشواری در بلعیدن)

۲. سوءِ هاضمه همراه با یکی از نشانه های کاهش وزن شدید، بدحالی،کم‌خونی و مشکلات تنفسی

مطابق با اعلام انجمن سلامت همگانی بریتانیا افراد بالای ۵۵ سال که معمولا مشکل سوء‌ِ هاضمه دارند، باید به پزشک مراجعه کنند.

بیمارانی که به همراه سوء‌ِ هاضمه دچار یکی از موارد زیر در گذشته بوده اند باید به پزشک مراجعه کنند:

سابقه‌ی فامیلی سرطان معده ، اعضای خانواده یا فامیل نزدیک

بیماری مری بارت

دیسپلازیا

گاستریت یا ورم معده

کم‌خونی پرنیشیوز (در این بیماری معده نمی‌تواند ویتامین ب۱۲ را جذب کند)

زخم معده

نشانه های پیشرفت سرطان معده در فرد:

تجمع مایع غیر طبیعی در معده

کم‌خونی

مدفوع سیاه یا دیده شدن خون در مدفوع

خستگی

از دست دادن اشتها

کاهش وزن

عوامل افزایش‌دهنده‌ی خطر ابتلا به سرطان معده:

پرونده پزشکی خاص: بیماری التهاب مری، بیماری بازگشت اسید به مری، زخم معده، مری بارت، ورم معده‌ی مزمن و پولیپ معده

سیگار: شانس ابتلای افراد سیگاری به سرطان معده دو برابر است

عفونت هلیکوباکتر پیلوری: این باکتری معمولا بی‌خطر است، اما گاهی می‌تواند موجب عفونت و زخم معده شود. زخم معده‌‌ی مزمن خطر سرطان معده را افزایش می‌دهد

سابقه‌ی خانوادگی: در صورتی که نزدیکان سابقه سرطان معده داشته باشند

غذاهای دارای سموم قارچی آفلاتوکسین: این سم ممکن است در روغن‌های خام گیاهی، دانه‌های کاکائو، بعضی از خشکبار مثل پسته، بادام زمینی، انجیر و سایر غذاهای خشک‌ و برخی ادویه‌جات

رژیم غذایی: مصرف مداوم ماهی شور، غذاهای پرنمک، گوشت‌های دودی و ترشیجات

سن: خطر سرطان معده در افراد بالای ۵۵ سال بیشتر است

جنسیت:  مردان دو برابر زنان دچار سرطان معده می شوند

سابقه‌‌ی سرطان های دیگر:  مبتلایان به سرطان مری یا هوچکین بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان معده هستند. همچنین مردانی که دارای سرطان پروستات و بیضه هستند و زنانی که سرطان دهانه‌ی رحم، تخمدان و پستان دارند یا داشته اند.

عمل‌ جراحی خاص:  عمل جراحی روی معده یا بخش‌هایی که روی معده اثر دارد، مانند عصب واگ احتمال سرطان معده را افزایش می دهد.

علت سرطان معده

تغییر در ساختار DNA  موجب شروع شدن سرطان می شود.در چنین شرایطی، دستورالعمل‌های کنترل رشد سلولی دچار اختلال می‌شود. در چنین شرایطی سلول‌هایی که باید از بین بروند، نمی روند یا سلول‌ها با سرعتی بیش از حد و غیر قابل کنترل تولید می شوند.

روش‌های تشخیص سرطان معده

وقتی شما به پزشک مراجعه می کنید او با توجه به عللی که توضیح دادیم از شما سوالاتی می پرسد . سوالاتی در مورد سابقه ی بیماری در خانواده و … سپس اگر درمورد بیماری شما دچار تردید شود شما را به متخصص ارجاع می دهد.

روش های علمی جهت تشخیص سرطان معده

 آزمایش گاستروسکوپیک

مشاهده درون معده توسط دستگاه مخصوص و نمونه برداری جهت آزمایش

اسکن فراصوت

اندوسکوپی فراصوت در صورتی صورت می گیرد که متخصص به سرطان در بخش بالایی معده شک کند.

آزمایش پرتوی ایکس

ابتدا شخص نوشیدنی محتوی باریم را نوشیده و سپس با تاباندن پرتوی ایکس بیماری تشخیص داده می شود

 لاپاروسکوپی

بیمار بیهوش شده و یک لاپاروسکوپ (لوله‌ای که دوربینی در نوک آن قرار دارد) از طریق ایجاد برشی در قسمت پایینی معده، وارد آن می‌شود.

سی‌تی‌اسکن یا پت‌اسکن

با استفاده از تهیه تصاویر رادیوگرافی بیماری تشخیص داده می شود.

۶. اسکن فراصوت کبد

اگر دکتر به سرایت سرطان به کبد شک کند، بهتراست یک اسکن فراصوت روی کبد نیز صورت پذیرد.

 

منبع :medicalnewstoday

ارسال شده در تاریخ 1 فوریه 2018 توسط آلما میر با موضوع درمان , سلامتی | 1,370 بازدید

همه چیز در مورد علائم، علت ها و روش تشخیص سرطان معده
5 از 100 رای

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است