دلایل و درمان خواب زیاد ؛ مضرات زیاد خوابیدن و راههای تشخیص، درمان و کنترل آن

خواب زیاد نه یک بیماری که نشانه وجود بیماری است. خواب زیاد مضرات بسیاری در سلامت انسان دارد. پزشکان معتقد هستند کسانی که بیش از ده ساعت میخوابند شرایط سلامتی بد تری نسبت به کسانی دارند که در شبانه روز هفت تا هشت ساعت میخوابند. در این مقاله به بررسی دلایل و درمان خواب زیاد ، مضرات ، راههای درمان و کنترل ان می پردازیم.


بنابر بر تحقیقات علمی در امریکا بیش از ۳۰% از بزرگسالان تمایل به خواب زیاد دارند. به گفته پزشکان خواب زیاد نشانه بیماری و مشکلی در سلامتی انسان است. بهترین راه درمان خواب زیاد ، درمان بیماری است که موجب اختلال خواب بیمار میشود. اما آنچه درنتایج تحقیقات دانشگاه UCLA نشان داده شده است خواب زیاد به معنای خواب بیشتر از هشت ساعت موجب ابتلا به بیماری نیز میشود.

مضرات خواب زیاد

– خواب زیاد تر از هشت ساعت در شب موجب افزایش ۳۴% احتمال ابتلا به بیماری های قلبی میشود و خطر ایست قلبی را افزایش میدهد.
زنان عموما بیشتر از مردان مبتلا به خواب زیاد هستند که این احتمال ابتلا به بیماری قلبی و خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.

– خواب زیاد موجب افزایش وزن بدن میشود. با افزایش وزن بدن شخص کم تحرک شده و تمایل بیشتری به خوابیدن پیدا میکند و به همین ترتیب به طور زنجیره وار سلامت او به خطر می افتد.

– خواب زیاد احتمال ابتلا به بیماری دیابت را افزایش میدهد.

– خواب زیاد توانایی تمرکز ذهن را کاهش میدهد. مغز انسان را دو سال پیرتر میکند. توانایی مغز برای انجام کارهای روزانه را کاهش میدهد. کسانی که خواب زیاد دارند در انجام کارهای ذهنی اصلی خود مشکل دارند. این اشخاص در طول شب چندین بار از خواب بیدار میشوند. به عبارتی خواب عمیقی ندارند.

– تحقیقات نشان داده است کسانی که خواب زیاد دارند عمر کوتاه تری دارند.

– خواب زیاد موجب ابتلا به افسردگی میشود. کسانی که افسردگی دارند تمایل شدیدی به خواب زیاد دارند. ابتلا به خواب زیاد به طور زنجیر وار افسردگی را شدیدتر میکند.

دلایل خواب زیاد

خواب زیاد نه یک بیماری که نشانه وجود یک بیماری یا عارضه در بدن میباشد. چنانچه شخص مبتلا به خواب زیاد است باید به پزشک مراجعه کند.

بیماری ها

– عفونت ها – وجود عفونت در بدن انسان موجب احساس خستگی و خواب آلودگی و خواب زیاد میشود. سابقه عفونت قبلی و مزمن نیز خواب زیاد ایجاد میکند. عفونت دستگاه گوارشی و مجاری ادراری و کلیوی شایع ترین عامل خواب زیاد به علت عفونت است.

– کم خونی – کمبود آهن – کمبود پتاسیم یا سدیم : کم خونی و آنمی موجب کمبود اکسیژن در خون شده و فعالیت یاخته های بدن ماهیچه ها و سلول های مغز را کاهش میدهد. کم خونی عامل شایعی در ابتلا به خواب زیاد است که با آزمایش خون مشخص میشود.

– آلرژی ها – حساسیت های غذایی و فصلی موجب ابتلا به خواب زیاد میشود. همچنین داروهای که برای کاهش حساسیت استفاده میشود مانند هیستامین ها و سیتریزین بسیار خواب آور هستند که این شرایط را شدیدتر میکنند.

– اختلال هورمونی – کم کاری یا پر کاری تیرویید – اختلال هیپوفیز

– افسردگی – اشخاصی که مبتلا به افسردگی هستند تمایل کمی به تحرک دارند. این افراد دچار بی میلی شدید در میل به غذا خوردن، میل جنسی میل به حضور در اجتماع و فعالیت های جسمی هستند. افسردگی عامل شایع در ابتلا به خواب زیاد است.

– استرس

– بیماری قلبی عروقی – بیماری های ریوی و آسم – بیماری های کبدی – بیماری های عضلانی- عصبی
– سرطان ها
– هپاتیت

– دیابت – پایین بودن قند خون – ناتوانی سلول ها در شکستن گلوکز و نتیجتا کاهش انرژی بدن موجب بی حس و حالی و تمایل به خواب زیاد میشود.

سبک زندگی 

– مصرف داروهای خواب آور – آرام بخش و ضد حساسیت ، داروهای کاهش فشار خون

– اعتیاد به مواد مخدر و الکل

– رژیم غذایی نامناسب – مصرف شیرینی جات در طول روز موجب ایجاد خستگی و تمایل به خواب میشود. در مقابل خوردن صبحانه مصرف کافی غلات، سبزیجات و پروتیین متابولیسم بدن را متعادل میکند.

حفظ متابولیسم متعادل و سالم بهترین راه برای کنترل خواب زیاد است.

درمان خواب زیاد

شخص مبتلا به خواب زیاد  باید متوجه باشد که در یک حلقه زنجیروار تمایل شدید به خواب قرار گرفته است و باید شرایط را کنترل کند.

درمان طبیعی

– شخص مبتلا به خواب زیاد باید خود را موظف کند سر ساعت مشخصی از خواب بیدار شود و ساعت مشخصی بخوابد.

– نیم ساعت پیش از خواب کلیه وسایل ارتباطی مانند موبایل و لبتاب و صفحات اجتماعی را خاموش کند.

– در طی شب اتاق خواب باید تاریک باشد. از نور های مصنوعی پرهیز شود.

– تغذیه مناسب داشته باشد. از غذا های پر ادویه و چرب و سرخ کرده پرهیز کند. به میزان کافی میوه و سبزیجات مصرف کند. مکمل های غذایی مانند مولتی ویتامین ها و مواد معدنی را مصرف کند. مصرف الکل ، شکر و هیدروکربنات ها را در رژیم غذایی کنترل کند.

– به طور مرتب ورزش و پیاده روی داشته باشد.

– گردش هوای تازه در محیط را کنترل کند. هوای تازه و اکسیژن کافی محیط موجب بیدار شدن و فعال شدن مغز میشود و تمایل به خواب را کاهش میدهد.

تشخیص و درمان خواب دارویی

– با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های لازم ابتدا بیماری که علت ابتلا به خواب زیاد است مشخص شده و سپس درمان خواب زیاد میشود.

– داروهایی مانند بروموکریپتین ، لودوپا ، کلونیدین، حتما و موکدا با تجویز و مشورت پزشک برای خواب زیاد برخی بیماران مبتلا مصرف میشود.

منبع : prevention
وب سایت یک دکتر

ارسال شده در تاریخ 8 مارس 2018 توسط آرزو بنی طالبی دهکردی با موضوع درمان | 1,725 بازدید

دلایل و درمان خواب زیاد ؛ مضرات زیاد خوابیدن و راههای تشخیص، درمان و کنترل آن
5 از 100 رای

مطالب مرتبط

اطلاعات پزشکی

اخبار پزشکی یکی از مهمترین اطلاعاتی است که امروزه باید تا حدودی از آن برخوردار باشیم. برای این منظور ما به یک بانک اطلاعات پزشکی نیاز داریم، هدف از آن حفظ و ارتقاء تندرستی، درمان بیماری‌ها و بازتوانی آسیب‌ دیدگان است. که با شناخت بیماریها،تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آن‌ها به انجام می‌رسد. مجله پزشکی دانشی را در اختیار شما قرار میدهد که بر روی طیف وسیعی از رشته‌ها شامل از فیزیک و زیست‌شناسی تا علوم اجتماعی، مهندسی و علوم انسانی بنا شده‌است. امروزه هدف سایت پزشکی استفاده از فناوری‌های دانش‌ مبنا و استدلال قیاسی برای رسیدن به راه‌ حل مشکلات بالینی است. اکتشافات در باب ماهیت ژن‌ها و سلول‌ها دریچه‌ای برای تعریف فیزیولوژی بر مبنای سیستم‌های مولکولی فراهم کرده‌است. این بصیرت فیزیولوژیکی راه را برای درک بهتر فرایندهای پیچیده بیماری‌ها و رویکردهای نو درمانی فراهم کرده‌است. تلاش بشر برای درمان بیماری‌ها و آسیب‌ها از دوران پیش از باستان وجود داشته‌ است و در دوران باستان نیز در کنار مذهب و گاه به عنوان بخشی از آن وجود داشته‌ است. در یونان باستان پزشکانی چون بقراط اخبار پزشکی را به عنوان دانش و فنی مجزا مطرح کردند و بنیانگذاران راهی بودند که بعدها توسط پزشکانی همچون ابن‌سینا و رازی (رازی مسلمان نبوده و تنها به توحید اعتقاد داشته یعنی موحد بوده؛ اما به اشتباه عنوان می‌شود که وی مسلمان بوده‌است) طی شد. در رنسانس با بهره‌ گیری از اطلاعات پزشکی عمومی  و اطلاعات پزشکی روز پیشرفت‌ های قابل توجهی کرد. از قرن ۱۹ آنچه به عنوان پزشکی مدرن شناخته می‌شود بنیان گذاشته شد. در اواخر قرن بیستم و دوران معاصر دانش ژنتیک رویکرد نسبت به درمان و بیماری‌ها را دچار تحولی جدی کرد به‌طوری‌ که ژنتیک پزشکی را دارای نقشی متحول‌ کننده برای پزشکی از درمان محور بودن به حفظ سلامتی دانسته‌اند. اهمیت سلامتی در بهره‌وری اجتماع و کیفیت زندگی منجر به تأسیس موسسات و قوانین شده‌است تا مسایلی همچون تحصیل و مجوزدهی به پزشکان تا نحوه استفاده از بودجه‌های درمانی در کشورها قانونمند و تنظیم شوند؛ لذا سازمان‌های پزشکی در کشورهای مختلف برای سازمان دهی و قانونمندسازی فعالیت‌های پزشکی تأسیس شده‌اند. در سایت پزشکی، پزشکان با استفاده از قضاوت بالینی، بیمار را جهت تشخیص، درمان و پیشگیری از بیماری ارزیابی می‌کنند. در عملکرد بالینی معمولاً مراحل شرح حال، معاینه فیزیکی، تهیه فهرست مشکلات، مشخص کردن تشخیص‌های افتراقی، بررسی‌ها (شامل آزمایش و تصویربرداری و …)، رسیدن به تشخیص و در آخر درمان انجام می‌شود. امروزه پیشرفت‌های روزمره علم و گسترش قابل توجه دامنه دانش پزشکی و شناخت بشر از بیماری‌ها منجر به تخصصی شدن پزشکی و تقسیم آن به رشته‌های مختلف شده‌است. با این حال کما کان ارائه خدمات پزشکی در بیشتر جوامع از سطح مراقبت‌های اولیه بهداشتی، با تمرکز روی اطلاعات پزشکی و سلامت و پزشکان خانواده شروع می‌شود و بسته به نیاز در سیستم ارجاع بیماران به سطوح دوم و سوم که خدمات پزشکی تخصصی‌تر را ارائه می‌دهند ارجاع می‌شوند. مجله پزشکی مدرن با انتقاداتی هم مواجه است از جمله عدم دسترسی مناطق محروم و طبقه کم درآمد بعضی جوامع به خدمات پزشکی گران‌قیمت که در این راه سازمان‌هایی همچون سازمان جهانی بهداشت با تعیین سیاست‌های جهانی و ایجاد مسئولیت در کشورها و سیاستمداران نسبت به سلامتی سعی در رفع این نقیصه را دارند.

©یک دکتر / بازنشر مطالب تنها با کسب اجازه کتبی و پرداخت هزینه بابت هر مطلب و همچنین ذکر منبع و لینک مستقیم به همان مطلب مجاز است